Moldavian night

Înscrisă de: Ioan Panaite
Moldavian night
Data publicării: : 5 Mar 2011, vizualizări:: 1990
Localizare geografica: România, Muntii CEAHLAU, Varful Toaca
Album (slideshow): Ceahlau 2011
Echipament folosit: Pentax K-x + Sigma 8-16mm
Descriere: o noapte cu vizibilitate excelenta deasupra Moldovei
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto Bogdan Tudose, Sâmbătă, 5 Mar 2011, 19:48

Ai reusit sa identifici orasele din fundal?

Fără foto Ioan Panaite, Sâmbătă, 5 Mar 2011, 20:03

din dreapta: se vede Piatra Neamt, dupa aia Roman, apoi nu sunt sigur. Unul din cele din stanga sper sa fie Iasi-ul, adica luminile proiectate in sus...

Daniela Ursu Daniela Ursu, Duminică, 6 Mar 2011, 23:07

Iași-ul este incontestabil, la fel și deopotrivă Pașcani-ul și Tg. Frumos. La capătul Pasului Petru-Vodă - un "S", frumos șerpuit - vorbim de partea stângă a imaginii, dincolo de cele două luminițe roșii și în spatele împădurit al Vârfului Adânc (927 m.) o pâclă de lumini timide și doar una mai răsărită, roșie și solitară e-a Tg. Neamț-ului…
Și iarăși la orizont: Lunca Siretului, Săbăoani-ul, Romanul și până la Oniceni, iar spre dreapta și în fața lor depresiunea Cracău-Bistrița. Bacăul - mai frumos și luminos decât mi-a fost dat să-l văd într-o noapte geroasă de ianuarie 2006 este impecabil! Până și pasarela Letea se vede iar la Metro-n Nicolae Bălcescu zici că e program non-stop!
Coborând de la orizontul din dreapta spre sigla Alpinet mai avem trei orașe: Buhuși și Roznov și, paradoxal, luminile Piatra-Neamțului mai slabe în intensitate din acest unghi… Pentru că, să nu uităm, din oraș, de pe trotuar, Toaca nu se vede! Din centru se văd perfect platourile, Ocolașii, Masa Dacică și Turnul lui Budu, dar vârful vârfului Toaca și jumătatea superioară a stâncii Panaghia abia de la etajele 6-7 și în sus ale blocurilor înalte se văd.

Pe de altă parte, consider că se cuvine să acordăm aceeași atenție și localităților din planurile apropiate, credem cu toții și știm că "veșnicia s-a născut la sat"…
În colțul din stânga jos: luminile câtorva case noi și pensiuni de pe Pârâul Mare și valea pârâului Răpciunița, căci satul-mamă, Răpciuni, cel odinioară menționat pe hărțile lui Otzellowitz e pe fundul lacului acum…
În partea stângă a Panaghiei, în primul grup mic de lumini e satul Chirițeni - omis din Dicționarul geografic al județului Neamțu (la anul 1890) de C-tin D. Gheorghiu în 1895 și menționat abia în 1900 pe harta Serviciului Silvic sub numele de Chichirițeni, după cum se numeau și primii locuitori ai acestei așezări, Checheriță și/sau Chichiriță, topic provenit după denumirea veche și folosită de ei pentru coropișniță.
Al doilea grup de lumini, mai puternic, aparține centrului comunei Hangu. Denumirea derivă din cuvântul maghiar hang, care înseamnă ton, sunet, de unde și expresia "a ține hangul". Alți cercetători i-au atribuit originea după numele unui șef mongol, Han Gulai, ucis în 1241 într-o luptă prin aceste locuri. Despre Poiana Hangului, numită și Șesul Hangului sau "poiana cu ecou" sau "locul unde ecoul se rostogolește de nouă ori" v-am mai promis eu o poveste, dar e cam lungă…
Pierdute printre văile Hangului sunt, puțin mai sus, câteva lumini ale satului Boboteni, nume atribuit fie după caracteristicile zgomotoase ale apelor de munte, repezi și tumultoase, care "bobotesc" ori "bolborosesc", fie după numele de persoană Babată, prezent în catagrafia din anul 1774, fie după altele care și-au pus amprenta asupra locurilor, respectiv Dosul Bolătăului (culme împădurită, la marginea satului, de cca. 750 m. alt.). De partea cealaltă a văii Hangului este satul Audia - luminile nu i se văd, nici nu au cum, dar "parcă se aud"… Numele său este menționat pe hărțile de la 1790 sub forma Baudia, dar vechimea lui pare să provină încă din epoca daco-romană, după denumirea dată pârâului ce curge pe aici, al cărui "curs năvalnic produce zgomot și vuet și se aude de departe". Și tot de-aici, străjerii ce supravegheau de pe dealul Altan (teribil de frumoasă și povestea acestui cuvânt turcesc sau mongol, care înseamnă "aur" și a locurilor unde și-au avut tabăra mongolii, pecenegii, cumanii și/sau tătarii!) strigau "Se aude buciumul!" sau "Se aude cornul!".
Deasupra vârfului stâncii Panaghia este Leau. Prin secolul XIX, după un sezon cu ploi abundente, o porțiune de teren a alunecat spre vale, iar forma pe care a luat-o partea din față a acelui teren semăna cu un cap de leu sprijinit pe labele din față și așa i-a rămas denumirea.
În partea dreaptă a stâncii Panaghia, legat de Leau este satul Grozăvești (oricine a trecut pe-aici cu mașina a simțit și văzut și urmele recentelor alunecări de teren). Onomasticul Grozav poate fi numele celui care a întemeiat așezarea sau numele familiei celei mai reprezentative, după cum apare și în catagrafia de la 1774.
Urmează apoi un grup mai concentrat de lumini, e satul Buhalnița (-niță și buhai), autentică vatră de povești și de spiritualitate. În documentele din 1612 apare cu denumirea Buhainiți, locul unde pășunau buhaii în poiana/șesul Hangului…
Și din centru spre sigla Alpinet, celebru punct de belvedere - nimeni nu a ratat vreodată grădina lui moș Ciucanu http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_101845.html - răzlețele și rarele lumini ale satului Ruginești, menționat pe hărțile silvice din 1900, sat vechi, ce și-a luat denumirea după numele celor ce l-ai întemeiat, Rogineștii, familii existente și astăzi, chiar dacă puține ca număr, dar cu care putem spune că ne mândrim, ca de exemplu, buna mea amică și actrița Teatrului Odeon, Virginia (Gina) Rogin pe care o aștept și care revine în fiecare concediu aici, în locurile natale…

Serban Leoca Serban Leoca, Duminică, 6 Mar 2011, 23:38

Am o nedumerire. In stanga, sus, e Steaua Polara, adica nordul. Fotografia fiind facuta in Ceahlau, Iasiul, daca ar fi la stanga, jos, ar fi spre nord. Dar, fata de Ceahlau, Iasiul e la est. Deci Iasiul nu poate fi la stanga nicidecum. Gresesc ceva?

Fără foto Ioan Panaite, Duminică, 6 Mar 2011, 23:46

acest obiectiv cuprinde un cadru foarte larg dar distorsioneaza unghiurile. In acest caz aparatul e orientat in sus. Daca as fi fotografiat o cladire din acest unghi, as fi incadrat-o toata dar ar avea o forma ascutita. Asa se explica si faptul ca in jurul Stelei Polare, celelalte stele se "rotesc" intr-o forma ovala.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Luni, 7 Mar 2011, 9:57

Foarte reală și firească observația d-lui Șerban - personal, am exclus din start orice eroare din partea-mi în stânga imaginii - foarte bună și explicația colegului Ionuț, deja m-am familiarizat cu obiectivul lui săptămâna trecută după o întrebare de genul "De ce sunt strâmbi copacii tăi când pe cărare și în pozele mele sunt drepți?".
Mulțumesc pentru varianta maaare a fotografiei primită pe mail - Ionuț probabil vroia să se asigure că văd și bariera de la Lilieci - este și ea! Este și Piatra-Neamțul, mai radios decât Bacăul, la orizont în dreapta foto, cu scuzele de rigoare și nedistorsionat.

Fără foto cristi Păștiță, Sâmbătă, 12 Mar 2011, 11:06

....nu se uita nimeni in sus?

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Ioan Panaite
 1-20 din 118
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
FotografieComentariuData
Fagarasii vazuti din Ceahlau
Ioan Panaite
nu intenționez sa fac în ciudă nimănui.
20 Nov
de sezon
Ioan Panaite
Poza e inclinata, fiind facuta in graba... Sigur ca o puteam corecta foarte simplu dar nu ma asteptam sa fie atat de apreciata. Va multumesc!
19 Iun
m-tii Calimani deasupra norilor
Ioan Panaite
va multumesc!:-D
8 Iun
wild drifting
Ioan Panaite
sa nu exageram... am avut noroc, trebuie sa recunosc. Erau pe platou, in partea de vest a vf. Lespezi. Va multumesc pentru aprecieri!
1 Mai
apus de iarna in aprilie
Ioan Panaite
multumesc! Ar fi cazul...
23 Apr
wild drifting
Ioan Panaite
nu, erau foarte departe. Si-asa cadrul original era mult mai larg...
21 Apr
Noaptea la Cabana Rarau
Sorin Colac
e superba! =D>
15 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
Multe multumiri! Se poate extinde astfel incat sa se vada tot lantul muntos. Aceasta e din 2 fotografii dar o sa mai adaug cate una in stanga, respectiv dreapta. Cu descrierile nu stiu cum o sa ma descurc... ramane de vazut.:-D
10 Mar
luminile Brasovului proiectate pe un nor
Ioan Panaite
Punctul rosu trebuie sa fie lmina de la o candela. Parca acolo sunt crucile...
9 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
merci:-D
8 Mar
Lumea Fagarasilor vazuta din Ceahlau
Ioan Panaite
multumesc tuturor! Se vedea destul de bine, am postat o poza si cu Ciucasul vazut din Ceahlau. Mie imi pare rau ca nu am fost pe Toaca mai devreme, poate ar fi fost contrastul mai bun dar ma multumesc si cu atat.
8 Mar
m-tii Rarau
Ioan Panaite
de data asta am avut mare noroc de vreme:-D
7 Mar
un vis frumos
Ioan Panaite
Desigur, daca se disting din imagine. Orice descriere e binevenita:-D
7 Mar
Moldavian night
Ioan Panaite
acest obiectiv cuprinde un cadru foarte larg dar distorsioneaza unghiurile. In acest caz aparatul e orientat in sus. Daca as fi fotografiat o cladire din acest unghi, as fi incadrat-o toata dar ar avea o forma ascutita. Asa se explica si faptul ca in jurul Stelei Polare, celelalte stele se "rotesc" intr-o forma ovala.
6 Mar
Uighur - Lord of the spirits
Aurel Sălășan
infricosator de frumos!
6 Mar
Bucegi
Daniel Ionescu
superb!
6 Mar
Dimineata in Iseltwald
vlad andrei mihaescu
fantasy world =D>
6 Mar
Ultimul apus
Ioan Ștețca
foarte emotionanta fotografia!=D>
6 Mar
Rodnei pe inserat
adrian Vila
muntii nostri aur poarta...
6 Mar
Moldavian night
Ioan Panaite
din dreapta: se vede Piatra Neamt, dupa aia Roman, apoi nu sunt sigur. Unul din cele din stanga sper sa fie Iasi-ul, adica luminile proiectate in sus...
5 Mar
Comentarii înscrise de Ioan Panaite
 1-20 din 118
  > [21-40] [41-60] [61-80] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2020