Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: boloni szabolcs <b...@yahoo.co.uk>
Data: Miercuri, 8 Iun 2011, 9:32
Subiect: Re: [a] Muntii Rodnei - paradisul caprelor negre
Stimate Peter,

Din pacate hartile sunt de vina pentru ca aceste doua varfuri sunt "inversate" destul de des, sincer nici eu nu mai stiu cum e corect

Cu stima,

Boloni Szabolcs

--- On Wed, 8/6/11, HA m PA ter - kirA ndulA sok <kirandulas@softconsulting.ro> wrote:

From: HA m PA ter - kirA ndulA sok <kirandulas@softconsulting.ro>
Subject: Re: [a] Muntii Rodnei - paradisul caprelor negre
To: alpinet2k@yahoogroups.com
Date: Wednesday, 8 June, 2011, 0: 35A

Una din imagini este intitulata "Varful Rebra", desi in imagine se

vede varful Buhaescu. E gresala sau nu stiu eu bine varfurile din Rodnei?PeterOn 07/06/2011 22: 12 PM,

>

> Un text scris in urma cu multi ani, cu actualizarea numarului

> rezervatiilor biosfereia

>

> http://peterlengyel.wordpress.com/2011/06/07/muntii-rodnei-%E2%80%93-paradisul-caprelor-negre/

>

> Peter
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 Re: [a] Muntii Rodnei - paradisul caprelor negreboloni szabolcs8 Iun 2011
   Re: [a] Muntii Rodnei - varfuri inversateDinu Mititeanu10 Iun 2011

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI - Sub Varful Rebra  
Muntii RODNEI - Sub Varful Buhaescu Mare  
Muntii RODNEI  
Muntii LATORITEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Hotel Lotru-Culmea Stevia-Gura Plaiului-Plaiul Poienii-Canton Plaiul Poienii
Traseu: uşor accesibil, iarna dificil Marcaj: cruce roşic, bandă galbenă Durata: 3-3½ ore

Cantonul zoopastoral de la Plaiul Poienii, recent renovat, poate constitui ţinta unei excursii plăcute, în care se parcurge un teren variat cu privelişti deosebite. Pornim de la hotelul "Lotru" şi ne îndreptăm spre vestul localităţii. La capătul vestic al podului de peste Lotru coborîm cîteva trepte şi ne îndreptăm spre sud pe uliţa de pe marginea apei. În dreptul ultimei case, uliţa se continuă spre vest cu o potecă pe care apare şi marcajul cruce roşie. Poteca urcă uşor şi, după circa 5 minute, ajungînd pe culme, se îndreaptă spre sud, pătrunzînd în pădure, unde din loc în loc se observă şi marcajul cruce rosie. De aici vom urca circa 30-40 de minute prin pădurea de fag şi molid pînă la terminarea acesteia. Apoi ieşim în pajiştea montană de pe Muntele Plăişor, de unde vom avea o privelişte frumoasă asupra staţiunii Voineasa.

Poteca urcă în serpentine uşoarc şi pe măsură ce înaintăm cîştigăm altitudine şi putem admira spre nord seria de vîrfuri aparţinînd Munţilor Lotrului: Dobrunu, Cioaca Dobrunului, Sterpul şi altele. Marcajul apare rar datorită tăierii unor arbori pe care era aplicat, dar urmînd poteca vom ajunge în curînd pe o culme sub partea nordică a Vîrfului Balţuri (1142 m). Parcurgem culmea situată între obîrşiile Pîrîului Moşului spre est şi Pîrîul Caprclor spre vest, apoi pătrundem în pădurea de i'ag, în-rîrpptînrlu-ne spre vest. După circa 5 minute ir.şim în Culmea Ştevia, unde întîlnim drumul de culme ce urcă de la Valea Măccşului (alt. 1078 m). Din acest punct putem admira spre sud Vîrful Tîrnovu Mare şi tăietura adînca a Cheilor Latoriţei, Muntele Vînăta şi valea Rudăreasa pînă spre izvoare, unde se profilează Vîrful Fratoşteanu Mare (2053 m). În continuare urmăm drumul de culme spre vest, trecem pe sub linia de înaltă tensiune Ciunget-Vidra şi, în pasul domol al drumeţului care doreşte să vadă locurile, ne vom desfăta privirea admirînd versanţii sudici ai vîrfurilor Munţilor Lotrului.

După aproximativ 1 km de mers, întîlnim în marginea drumului, în dreapta, un exemplar uriaş de fag (fagus silvaiica), cu un diametru de circa 1,5 m, declarat arbore ocrotit. Urmînd drumul, pe care apare rar marcajul bandă galbenă, ajungem în curînd în punctul Gura Plaiului, unde drumul pătrunde în pădure. O ultimă privire înapoi spre vest şi vom admira culmea pe care am venit, ca şi deschiderea văii Rudăreasa spre satul Ciungetu. De aici vom urma drumul prin pădure circa două ore pînă la Plaiul Poienii.

Amatorii de trasee mai ,,dure", antrenaţi, pot urma de aici creasta calcaroasă a Pietrelor Albe pe o cărăruie îngustă care ne va solicita mult forţele, dar ne va răsplăti din plin cu imagini de neuitat. Drumul pe creastă ne va răpi mai bine de o oră pînă în Şaua Paltinului, unde întîlneşte şoseaua de culme, şi el trebuie inclus în durata generală.

Din această şa urmăm şoseaua carosabilă tot prin pădure şi după un urcuş uşor vom ajunge la pepiniera de la Ştevia, unde se află şi un canton silvic. In continuare, drumul atinge marginea unui abrupt spre Valea Rudăreasa şi, de pe un pinten stîncos, putem admira sălbăticia accstei văi ca şi pereţii de la Pietrele Albe, pe deasupra cărora am venit. Apoi vom pătrunde o dată cu drumul în întunecimea pădurii de molid care ne va întovărăşi circa o oră pînă la Plaiul Poienii (1560 m). După popasul corespunzător, putem ajunge la cantonul zoopastoral, ca şi la peticele de lapiezuri din poiana de deasupra drumului, sau urcăm pînă la stîna de pe culme şi admirăm vîrfurile munţilor din jur.

Cei care nu doresc să se întoarcă tot pe acelaşi drum spre Voineasa, pot coborî pe o potecă sau pe noi drumuri de tractor în valea Mînăileasa, la cantonul forestier Nopteasa, şi de aici pe şosea pînă la Voineasa. De ascmenea, se poate coborî pe un drum foresticr în valea Rudăreasa, pe care o vom urma în aval pînă la Ciungetu şi de acolo cu mijloace auto vom ajunge la Voineasa.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org