Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Tînăr salvat in Parâng : Știri

Tînăr salvat in Parâng - Miercuri, 18 Feb 2009, 10:49, vizitată de 7169 oriUn student de 19 ani, din Reșița, a fost salvat, marți seara, de jandarmii montani și cabanierii din stațiunea Parâng, după ce tânărul plecase în drumeție spre Vârful Cârja, la peste 2.400 de metri altitudine, și nu s-a mai întors, după aproape cinci ore.

'Tânărul a fost găsit într-un gol alpin, pe o curbă de nivel către Vârful Straja, într-o stare de epuizare fizică. Victima a suferit degerături de gradele I-II și a primit îngrijiri medicale de la un doctor care se afla în stațiunea Parâng', a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenent Răducu Nicolae.

Din primele informații, studentul plecase, marți la prânz, împreună cu alți trei colegi, în drumeție spre Vârful Cârja . După un timp, colegii tânărului au abandonat traseul și s-au întors în stațiune, cu excepția turistului de 19 ani care și-a continuat drumul, el fiind și singurul din grup care avea un echipament adecvat.
Când prietenii săi au observat că studentul nu se mai întoarce în stațiune, au încercat să-l sune pe telefonul mobil, dar bateria acestuia se descărcase. În acel moment, tinerii au apelat la ajutorul jandarmilor montani, care au plecat în căutarea victimei, însoțiți de doi cabanieri și ajutându-se de un snowmobil. Împreună cu jandarmii montani s-a deplasat spre Vârful Cârja și un prieten al studentului, din Padiș-Gorj.

Traseul a fost dificil din cauza nopții, a viscolului puternic, frigului și ninsorii. O parte din drumul până la victimă a putut fi parcursă cu snowmobilul, iar diferența, pe jos. Salvat de echipa de căutare, tânărul a fost adus în stațiunea Parâng, unde a primit îngrijiri medicale. Agerpres 

Dan Izvoreanu


Legături cu Ghidul Montan:
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Lisnau Vale-Cetatea Sociova

 

Comentarii
Robert Laszlo Robert Laszlo, Sâmbătă, 21 Feb 2009, 10:11

Ce nu inteleg eu la stirea asta...

"...tânărul plecase în drumeție spre Vârful Cârja, la peste 2.400 de metri altitudine, și nu s-a mai întors, după aproape cinci ore.
Tânărul a fost găsit într-un gol alpin, pe o curbă de nivel către Vârful Straja..."

Vf. Carja (2405 m) se afla in creasta M. Parang. Iar Vf. Straja (1868 m) se afla in M. Valcan. Din M. Parang pana in M. Valcan, chiar daca sunt localizati in Valea Jiului, este ceva de umblat...

Toate bune..!

Cătălin Viorel Frenț Cătălin Viorel Frenț, Luni, 23 Feb 2009, 4:50

Asta mi-a sarit si mie in ochi din prima... Parang, Carja vs. Straja:-D... cine scrie astfel de articole presupun ca nu stie pe ce lume traieste si ca visul lui sunt doar banii pe stire publicata. Pacat, sunt o multime de oameni mult mai buni care ar putea scrie...

Fără foto Radu Popescu, Luni, 23 Feb 2009, 11:53

Hai să zicem ca faza cu Straja aparține declarației d-lui Nicolae. Dar "Padiș-Gorj" cine a mai scos-o?:-?

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org