Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Decimarea lupilor : Știri

Decimarea lupilor - Miercuri, 22 Ian 2003, 5:36, vizitată de 6995 ori


Ieri la ProTV am prins o știre care m-a pus pe gânduri... Se pare că din cauza zăpezilor destul de mari din ultima vreme lupii mai flămânzi ca de obicei au coborât din munte ceva mai aproape de gospodăriile oamenilor. Drept pentru care în satul Alba din Munții Apuseni s-a luat măsura drastică de-a extermina circa 40 de lupi, această acțiune având termenul fixat pentru luna martie.
Măsura mi se pare aberantă în condițiile în care specia este pe cale de dispariție în toată Europa și nu numai. N-ar fi mai normal să se realizeze un "transfer" al acestor exemplare către alte zone sau rezervații? De la noi sau de prin lume?
Cam care ar fi pașii de urmat pentru a opri acest măcel generat de inconștiență și/sau exces de zel greșit direcționat?
Tudor Constantinescu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii ZARAND - Halta Valea Lupilor  
Muntii TRASCAU - Versantul Drept Al Cheilor Pravului  
Muntii MUNTELE MARE - Rezervatia Scarita-Belioara  
Muntii OAS - Catun Luna (cabana Silvica)  
Munceii NEAMTULUI - Rezervatia De Tisa  
Muntii CALIMAN - Rezervatia 12 Apostoli  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii CINDREL (CIBIN) - Poiana Lupilor  
Comentarii
Fără foto Ciprian Thomas, Miercuri, 22 Ian 2003, 23:23

Sunt in totalitate de acord cu aceasta opinie a ta. Si eu consider ca nu este un motiv ca, atunci cand animalele salbatice (ma refer la cele pe cale de disparitie) ataca din cauza foamei, vina nu este in totalitate a lor ci si a Ocolului Silvic care nu le asigura un minim necesar de hrana. Din cate stiu, spre exemplu in Piatra Craiului, iarna se asigura tuturor animalelor mari, de la caprioare si pana la ursi, un minim de hrana tocmai pentru a preveni situatiile de acest gen. Consider ca acest lucru este necesar sa fie aplicat in intreaga tara. Iar privitor la exterminare, hai sa fim seriosi, nu suntem in anii '50 cand erau in tara noastra populatii de zeci de mii de lupi care atacau peste tot.

Fără foto Camil Pătrașcu, Joi, 23 Ian 2003, 5:18

In cazul de fata, nu sunt de acord cu opiniile voastre.
Problema satenilor din Alba este foarte clara: "ori noi, ori lupii" si cere o masura imediata. Pe satenii aia nu-i procupa cauza disparitiei speciilor ci problema salvarii si protectiei gospodariilor si a vietilor lor, acum. Asa ca nu mi se pare drept sa-i acuzati de "inconstienta", "masuri aberante", "macel"....
Pentru mine vinatoarea nu poate fi justificata decit atunci cind o practici pentru a supravietui: pentru hrana sau pentru a-ti apara propria viata (ca in cazul de fata). Cit despre cei care ucid din placere, pentru trofee si mai au si tupeul sa pretinda ca practica un sport "nobil", i-as lasa printre lupii din Alba....

Fără foto Tudor Constantinescu, Joi, 23 Ian 2003, 12:43

În urma unor discuții pe adresa privată mi-am dat seama că am fost puțin neclar: acuzele mele nu erau în nici un caz direcționate către țăranii care au într-adevăr probleme, ci către mai marii locului care au decis rezolvarea lor în modul mai sus descris.
Un punct de vedere al celor implicați l-am găsit la adresa:
http://www.cotidianul.ro/anterioare/2001/social/soc2431dec.htm
Îi mulțumesc domnului Mititeanu pentru observația cum ca un astfel de sat "Alba" nu există. Este greșeala mea, începutul știrii l-am recepționat parțial... Îmi cer scuze.

Fără foto emil rusu, Vineri, 31 Ian 2003, 1:25

vin si eu cu o opinie:pe cale de disparitie sau nu, sa omori un animal nu e o solutie.pe vanatorii " profesionisti" i-as fugari eu cu pusca prin oras, sa-si simta inimile din "pepturile lor de barbati curajosi".
:x:x:x:x

Fără foto Nicolae Barbaza, Marți, 4 Feb 2003, 17:50

Da. Si eu le plang saracilor vanatori, ca dupa atatea examene solicitante si taxe impovaratoare, nu ajung sa impuste nici macar un lup in viata lor..... Noroc cu lupii veniti din Ucraina sa "atace" gospodaria taranului Roman! Mai poate cineva sa spuna ca "Bombonel" nu sprijina agricultura Romaneasca???
De dropiile care ne subminau granele tarii am reusit cu greu sa scapam. Cu voia guvernantilor, o sa scapam Europa de BESTIILE astea ucigase de gospodarii!!!

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org