Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Avalanșă în Munții Baiului : Știri

Avalanșă în Munții Baiului - Duminică, 7 Feb 2010, 0:20, vizitată de 9983 ori


­
O femeie a murit, sâmbătă seară (6 februarie 2010), după ce a fost surprinsă de o avalanșă în Munții Baiului. Soțul și copilul femeii, care se aflau cu ea pe munte în momentul declanșării avalanșei, au scăpat cu viață. Familia plecase din cartierul Cumpătu (Sinaia) spre golul alpin. Conform jandarmilor montani, cei trei erau echipați de iarnă și cunoșteau zona.

­Sursa: www.mediafax.ro
Emi Cristea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Stana Mare din Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Cumpatu  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Virful Mierlei-Stana din Gagut-Culmea Gagul Mare-Sinaia


Timp necesar: 2-2 ½ ore Potecă nemarcată Accesibil în orice anotimp.Traseul poate fi folosit pentru încheierea unei excursii în jumătatea sudică a masivului. Plecăm spre vest din drumul forestier de pe culmea principală din dreptul vf. Mierlei (1630 m) fie pe una din potecile secundare de pe Muntele Gagu, fie pe poteca principală ce duce la stâna din Găguț, care se zărește pe versantul nordic, la circa 1,5 km. Traseul traversează mai multe ravene, valuri și microdepresiuni de alunecare. În fața, spre nord, vedem bazinul de recepție al văii Câinelui, cu torenți și ravene care fragmentează culmea Câinelui. În spatele acesteia, spre nord (în stânga), identificăm culmea principală a Muntelui Cumpătu, iar spre nord-est (dreapta) sectorul vf. Drăgan - vf. Baiul Mare. Către vest, pînă la întrarea în pădure, poate fi urmărită frumoasa panorama a Munților Bucegi de la Coștila spre sud, apoi șaua Păduchiosu și valea Izvoru, pe care șerpuiește șoseaua spre Tîrgoviște, dincolo de care (stânga) vedem Muntele Gurguiatu; spre sud apar defileul Prahovei de la Posada și dealurile subcarpatice.

După circa 20-25 minute de la plecare se ajunge la stâna din Găguț (1 550 m altitudine), lîngă care se găsește un izvor cu debit foarte bogat. De aici, poteca descrie o curbă largă, trece pe la obârșia unui torent (afluent pe stânga al pârâului Câinelui), descrie încă două curbe mai strînse și ajunge într-o șa. În fața, la margineapădurii, la circa 800 m, poate fi observată o stână (1 350 m altitudine), la care se ajunge după circa o oră de la plecare.

Până la Sinaia, traseul se desfășoară numai prin pădure. Pentru coborîrea celor circa 600 m diferență de nivel există două variante care urmăresc poteci de vite. Prima poteca merge către dreapta (NV), pe Piciorul Gagului, și ajunge la sud de confluența pârâului Câinelui cu Prahova. În cea de a doua variantă, poteca trece în stânga pe latura sudică a culmii, pe lîngă o stână secundară, și apoi întră în pădure, axându-se în general pe o direcție V-SV. Ajunge la Prahova la sud de confluența cu Izvoru, în dreptul ruinei vechii uzine de apă. De aici trece podul, calea ferată și urcă în șoseaua națională. În amîndouă situațiile, alături de drumul principal există numeroase poteci secundare, unele accentuate de spălarea solului sau de șiroire. Se va alege poteca mai lată și mai bătută. În general, la coborîre, panta este aceentuată (30-400). Ultima secțiune a traseului se parcurge În 45-60 minute. La circa 100 m deasupra albiei Prahovei, amîndouă potecile întersectează drumul forestier care vine din sud (de la hannl izvorul Rece) și urcă pe valea Câinelui. El poate fi folosit pentru deplasări în cele două direcții.


 

Comentarii
Virgil Iordache Virgil Iordache, Joi, 11 Feb 2010, 14:53

Dumnezeu sa o odihneasca! Voi posta un articol mai tarziu cu ce s-a intamplat, sa mai treaca ceva timp.

Pe Mihaela o puteti vede in cateva fotografii deja postate aici:

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=75699&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=49398&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=58397&vot=0

De asemenea in articolul:

http://alpinet.org/bin/articole/show.php?lng=ro&id=2697&what=all

Daca adminii vor aproba as vrea sa fac si un album memorial.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 11 Feb 2010, 18:18

O veste cumplită, Virgil! Mi-e greu și s-o accept...

Ai grijă de Dragoș, de tine și de sufletul ei!

Dumnezeu să o odihnească!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 9:36

O astfel de veste este intotdeauna cumplita, dar cand se intampla unuia dintre apropiatii nostri devine si mai cumplita:-(

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 10:10

Te asteptam cu albumul. Oricand poti.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org