Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Avalanșă în Munții Baiului : Ştiri

Avalanșă în Munții Baiului - Duminică, 7 Feb 2010, 0:20, vizitată de 10164 ori


­
O femeie a murit, sâmbătă seară (6 februarie 2010), după ce a fost surprinsă de o avalanşă în Munţii Baiului. Soţul şi copilul femeii, care se aflau cu ea pe munte în momentul declanşării avalanşei, au scăpat cu viață. Familia plecase din cartierul Cumpătu (Sinaia) spre golul alpin. Conform jandarmilor montani, cei trei erau echipați de iarnă și cunoșteau zona.

­Sursa: www.mediafax.ro
Emi Cristea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Stana Mare din Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Cumpatu  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Sinaia-Cabana Piscul Cainelui-Virful Piscul Cainelui


Obiective: culmea Câinelui, vf. Piscul Câinelui. Timp necesar: 3-4 ore Marcaj: punct albastru până la cabana Piscul Câinelui, apoi potecă nemarcată. Accesibil în orice anotimp.Se poate pleca fie din faţa hotelului Montana, fie de la gară, locuri de unde începe marcajul punct albastru. În primul caz se coboară pe str. Pieţei până la unirea cu şoseaua dinspre gară (pe care se vine în a doua situaţte). În continuare, aceasta va fi urmărită până la podul de lemn de peste Prahova. De aici se traversează râul şi apoi calea ferată, după care se merge pe str. Piscul Câinelui, circa 300 m. La capătul acesteia întâlntm un drum de căruţă ce urcă până la cabana Piscul Câinelui. El descrie şapte serpentine largi. De la a treia serpentină în sus este amenajată o potecă cu scări care taie curbele drumului, însă ascensiunea este ceva mai grea şi cere efort. Pe tot parcursul acestei secţiuni, traseul se desfăşoară prin pădurcă de conifere, aerul ozonat şi liniştea codrului stimulînd urcuşul. Cei aproape 200 m diferenţă de nivel pot fi parcurşi în 30-40 minute, la care se adaugă încă 10-15 minute pentru drumul dintre punctul de plecare şi încadrarea pe str. Piscul Câinelui.

La cabana se va face un popas necesar atît pentru odihnă şi alimentare cu apă, cît şi pentru a admira o parte a panoramei care se deschide spre vest - Muntele Gurguiatu în stânga, cartierul Izvorul, din sudul oraşului Sinaia, şaua Păduchiosului (spre ea şerpuieşte şoseaua Sinaia - Moroeni - Tîrgovişte) în spatele căreia se văd culîni subcarpatice şi vf. Lucăcilă din sud-vestul Munţilor Bucegi, apoi vârfurile Vinturişu, Vârful cu Dor, Fumica (cu telecabina), Jepii etc., sub care pot fi urmărite cabana de la 1 500 m, hotelul Alpin cota 1400, o mare parte a oraşului Sinaia.

Continuăm traseul plecând din spatele cabanei, pe poteca ce urcă la început În cîteva serpentine până în dreptul stâlpului releu. De aici, ea se îndreaptă către est, prin pădure, aproape în linie dreapta. Uneori, poteca este mai greu de observat. Se va urmări permanent direcţia est şi se vor evita abaterile pe versanţi la stânga sau la dreapta Ascensiunea este mai dificilă, pante mai aceentuate (250), ce vor fi parcurse În 15-20 minute, altemează cu sectoare scurte, cu înclinare mai redusă (10-150). La capătul a 50-60 minute de la reluarea excursiei se ajunge la margineasuperioară a pădurii. În vecinătatea acesteia apar numeroase poteci de vite, multe dintre ele perpendiculare pe direcţia traseului. Panta devine mai lină. leşirea din pădure permite un prim contact spre sud şi est (dreapta) cu valea Câinelui, culmea Gagul Mare, apoi vf. Gagul Mare, Vf. Mierlei (în sud-est), vf. Vornicu (de sub care pleacă două ravene adinci), culmea Câinelui (pe care vom continua traseul), iar în nord-est vf. Drăgan. Pe măsura înaîntării pe traseu, orizontul se deschide către sud-vest, vest şi nord. Timp de 25-30 minute, poteca lată merge pe culme, la 1400-1450 m, întersectând sau ocolind numeroase microdepresiuni nivale. Pe dreapta se desfăşoară o splendidă plantaţie de zadă, iar în faţa, sub unul din vârfurile culmii Câinelui, se vede o stână. Aproape de aceasta se află o bifurcaţie a potecii. Una o apucă în dreapta, pe versantul sudic al culmii Câinelui, trece pe la stână, pe la izvorul de sub vf. Piscul Câinelui, şi se uneşte cu drumul principal de pe Munţii Baiului, sub vf. Vomicu.

Este un traseu uşor, care poate fi parcurs în 30 minute. Poziţia sa sub nivelul culmii limitează însă câmpul de observaţie doar la bazinul Câinelui, Muntele Gurguiatu şi sudul Munţilor Bucegi. A doua poteca urcă pe culmea Câinelui, evitând doar vârful principal. Ea oferă o panorama completă în toate direcţiile. Recomandăm acest traseu nu numai pentru frumuseţea locurilor, dar şi pentru evitarea stânei. La început, panta este mai lină, dar pe măsura apropierii de sectorul mai înalt al culmii ea creşte. Se urcă un prim vârf aflat la 1 520 m, pe o panta de 25-300, timp de 10-15 minute, după care se coboară într-o şa, de unde poteca o apucă în stânga, pe sub vârful Piscul Câinelui; la nord de acesta, poteca întîlneşte drumul de pe culmea Baiu.

Pentru urcarea vârfului Piscul Câinelui se urmăreşte linia de creastă; panta este ceva mai susţinută; în dreapta există un versant mai abrupt, cu numeroase ravene şi văluriri de alunecare, pe când în stânga versantul este ceva mai lin, iar păşunea se desfăşoară aproape neîntrerupt. Se trece peste două vârfuri mai mici şi la capătul a încă 25-30 minute de mers se ajunge pe vârful principal (1658 m), Revedem cu plăcere văile şi culmile observate la ieşirea din pădure şi completăm imaginea cu elemente noi. Astfel, spre nord apare bazinul superior al Văii Rele, dezvoltat între Muntele Cumpătu (stânga), vf. Baiul Mare (afectat de impresionante ravene care jupoaie versanţii aproape în întregime) şi vf. Drăgan (dreapta, cu drum). În spatele acestora, către nord-est, în ultimul plan, zărim o parte a vf. Paltinu (stânga) şi Muntele Sloeru-Mărcu-şanu (un platou larg în dreapta), apoi valea Doftanei dincolo de care, spre est (dreapta), Munţii Grohotiş cu cîteva vârfuri mai evidente (Grohotiş - ascuţit şi cel mai înalt; Uliţa şi Radila Mare la sud, în dreapta acestuia). În zilele senine, către N-NE pot fi văzute şi crestele albe ale munţilor Ciucaş şi Zăganu. Spre sud-est se urmăresc cu privirea valea Floreiului, localitatea Teşila şi ultimele culmi (împădurite) ale Munţilor Grohotiş, aflate la 1 100-1300 m înălţime. Desigur, imaginile cele mai frumoase le oferă abruptul estic al Munţilor Bucegi şi sectorul de defileu al Prahovei.

De pe vârful Câinelui, traseul poate fi continuat pe culmea principală atît către nord, cît şi spre sud, cu posibilităţl de abatere spre Prahova sau Doftana. Recomandăm deplasarea pe drumul de creastă până în vârful Baiul Mare (traseul 18), iar de aici coborârea spre Sinaia, pe Muntele Cumpătu (traseul 7) sau către Teşila, pe culmea Şteiasa Mare sau valea Floreiului, în lungul cărora poteca şi respectiv drumul forestier pot fi urmărite de pe creastă.


 

Comentarii
Virgil Iordache Virgil Iordache, Joi, 11 Feb 2010, 14:53

Dumnezeu sa o odihneasca! Voi posta un articol mai tarziu cu ce s-a intamplat, sa mai treaca ceva timp.

Pe Mihaela o puteti vede in cateva fotografii deja postate aici:

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=75699&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=49398&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=58397&vot=0

De asemenea in articolul:

http://alpinet.org/bin/articole/show.php?lng=ro&id=2697&what=all

Daca adminii vor aproba as vrea sa fac si un album memorial.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 11 Feb 2010, 18:18

O veste cumplită, Virgil! Mi-e greu şi s-o accept...

Ai grijă de Dragoş, de tine şi de sufletul ei!

Dumnezeu să o odihnească!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 9:36

O astfel de veste este intotdeauna cumplita, dar cand se intampla unuia dintre apropiatii nostri devine si mai cumplita:-(

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 10:10

Te asteptam cu albumul. Oricand poti.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Ştirile sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.


© Copyright 1999-2021 www.alpinet.org