Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Alpinism și Escaladă - AMINTINDU-MI DE VARA TRECUTĂ

AMINTINDU-MI DE VARA TRECUTĂ

CREASTA COARNELE CAPREI

Unul dintre cele mai frumoase trasee de cățărare din zona Călinețului este Creasta Coarnele Caprei. Situat, ca majoritatea traseelor din Piatra Craiului, la mare altitudine, ar fi binevenită și o descriere a drumului  de acces până la  baza traseului. Lăsăm mașina la Cabana Plaiul Foii și după circa zece minute, urmând Bârsa în aval, părăsim drumul forestier spre Podul lui Călineț. Câțiva câini flocoși, murdari și fricoși de la o stână se încurajeazăunul pe altul însoțindu-ne cu  lătrăturile lor. Sub un pom uscat încearcă să caute ceva umbră un alt câine, la fel de amărât ca ceilalți: pesemne e cel mai fioros dintre toți pentru că e legat... Ne petrece cu privirea lui tristăpână intrăm în răcoarea pădurii, unde, drumul larg, devenit acum o potecă îngustă, urcă nu prea abrupt până la Izvorul Orlovski. Dacă vremea nu a fost prea secetoasă putem lua apă de aici, fiind ultimul loc de unde ne mai putem aproviziona în cazul în care, imprudenți, am plecat fără prețiosul lichid. Din acest loc putem spune că începe ascensiunea noastră. Abruptă, poteca străbate un grohotiș mărunt care fuge la vale sub fiecare pas făcând înaintarea neplăcută și obositoare: este locul cunoscut ca Malul Galben. Cam în treimea superioară distingem spre stânga intrarea largă în Hornul Nisipos. Poteca prin grohotiș ne duce la baza unui horn pe a cărui perete din dreapta se disting câteva trepte mărunte ce ne indică direcția de urmat. Străbatem această porțiune ajutându-ne la nevoie de cablurile întinse din loc în loc, și de rădăcinile ieșite din pământ ca niște toarte. Scăpați de aici, poteca abruptă e mai ușor de urmat pe curbele de nivel ce ne duc într-o șa unde întâlnim varianta prin Hornul Nisipos. Peste șa, printre copaci, se poate ghici Padina lui Râie.Din acest loc, în câteva minute suntem sub arcada uriașă de la Adăpătoarea Caprelor. Cândva, aici se aduna apa într-un bazin care acum e spart. E drept, apa se mai adună și acum, dar într-un borcan în care înoată câțiva păianjeni însetați. Nu mai avem mult și ajungem deasupra Scării de Fier. Este locul din care putem vedea și admira abruptul canion al Călinețului.

1_SAUA_SCARII_DE_FIER  2_LA_SCARA_DE_FIER

Scara de Fier, un fel de de Via Ferrata strămoșească, necesită o abordare atentă din cauza a doua trepte desprinse din perete. Acum vreo douăzeci de ani a avut loc un accident mortal aici, o treaptă a ieșit cu un turist. Nici cablul prea subțire nu e indicat pentru asigurare, la o cădere riști să-ți lași degetele pe acolo... Deasemenea, atenție la păstrarea distanței, hornurile înguste de sub scară nu permit fentarea pietrelor ce pot veni de sus…De la baza hornurilor se desprinde spre dreapta Brâul de Mijloc a cărui potecă străbate masivul până la Lanțuri. După o scurtă porțiune în care trecem pe sub un frumos portal și peste o mică săritoare ne abatem spre stânga în Vâlcelul Secundar al Călinețului. Traseul mai are o intrare direct din firul Călinețului, folosită îndeosebi iarna. Escaladarea unui horn spre care duce o brână ne scoate în creastă, în prima regrupare.

4_PADINA_LUI_CALINET  3_FEREASTRA_PADINA_LUI_CALINET

Suntem într-o poiană agățată la baza traseului, cu iarbă și flori multe. Ne refacem forțele secătuite de căldură privind cu jind în vale, spre Plaiul Foii, unde lumea bea bere rece... Printre pregătirile de intrare facem câteva poze.

7_FLORI

5_PLAIUL_FOII  6_LA_BAZA

Prima lungime se desfășoară jumătate pe o muchie săracă în asigurări, apoi un prag înnierbat și un horn de circa 15 m până la regruparea într-o mică șa.

9_PRIMA_LUNGIME  10 HORNUL_1

Următoarele trei lungimi urmează în general linia crestei, asigurări mai mult după bolovani și la cele câteva nuci pe care le-am luat cu noi, cu regrupări la lungimea corzilor, spre un contrafort.

11_A_DOUA_LUNGIME  12_REGRUPARE

Un perete vertical din care ieșim spre stânga printr-un diedru ușor surplombat, regrupare deasupra și două lungimi întinse ce seamănă cu treptele scării unui uriaș ne duc la baza unei piramide ce pare de netrecut.

13_DIEDRU  14_SCARA_URIASILOR

Căutăm pe verticala peretelui de deasupra noastră, apoi în dreapta unde o fisură clară pare să fie continuarea logică a traseului.  Nu e! Suntem puțin derutați, apoi vedem spre stânga un solz uriaș ce ar putea fi…ei da, chiar este continuarea.

15_SOLZUL  16_SFARSIT

Incă o lungime căzută pe care mergem concomitent și…mai departe nu se poate! Suntem la vârful crestei și începem să căutăm primul piton de rapel. Dintr-un sertăraș al memoriei vizualizez acum locul ăsta unde acum aproape treizeci de ani, iarna, am avut probleme cu retragerea. Un prim rapel se oprește într-o strungă din care, spre stânga se poate ajunge la Muchia Țimbalului Mare și la Amvon cu varianta de retragere prin Vâlcelul cu Fereastră. Noi alegem varianta mai rapidă cu mai multe rapeluri scurte până în Vâlcelul Călinețului Mic. Vremea s-a schimbat brusc, câteva picături de ploaie și valuri unduitoare de ceață deasă se revarsă peste noi. Mergem cu mare atenție, mâzga umedă ne determină să mai punem vreo două rapeluri peste săritori care altfel n-ar pune probleme. Brusc…ieșim din nou la soare. Ni s-a ridicat moralul și privim altfel lunga coborâre până la Plaiul Foii. Ne refacem cu câte o bere rece, la refugiul Salvamont, stând de vorbă pe limba noastră cu Ciprian, și cu Berty pe limba lui. A fost o zi lungă și solicitantă dar ne așteaptă binemeritata odihnă la căbănuță.

 Echipa noastră: Dani Drughi-CC, Octavia Borteș-S1, Viorel Borteș-S2

SCHITA_TRASEU_COARNELE_CAPREI_drum

SCHITA_TRASEU_COARNELE_CAPREI

 

 

 

Autor: Viorel Borteș
Înscris de: Viorel Borteș
Vizualizări: 11276, Ultima actualizare: Vineri, 21 Mar 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI  


O poză:
Un pic de odihna la loc sigur, înscrisă de Bratu Leonard
Mai greu, dar am facut fata traseului dificil! La Lanturi, Piatra!

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu: [N-am găsit]

Comentariu
Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 21 Mar 2008, 14:42

Mai pot sa zic ceva?:-D

Fără foto constantin STOIAN, Vineri, 21 Mar 2008, 15:04

Multzam mult Viorel pt articol si skitze!!!
excelent:-D

Fără foto Gabriel Colea, Marți, 25 Mar 2008, 11:54

Superb! Iar schitele sunt extraordinare

zile senine
gabi

Ileana Damian Ileana Damian, Marți, 1 Apr 2008, 10:40

n-am cuvinte pentru articol! este extraordinar, placut scris, descris, pozat si desenat:-D bravo tie si fetitei tale, Viorel!

Fără foto Daniela Rotaru, Vineri, 7 Nov 2008, 23:09

OCTAVIA, intra pe id dagniya. sunt Dana Rotaru

Fără foto Pall Endre, Luni, 4 Iun 2012, 21:40

vreau sa va atentionez ca gradele la liber nu se corespund pe schita. Eu asi aprecia undeva la gradul 6.

Viorel Borteș Viorel Borteș, Vineri, 8 Iun 2012, 18:33

Mulțam de atenționare! În primul rând fiecare simte și apreciază un traseu prin propriile "mâini". Apoi, traseul este cotat gradul IV-A clasic, gradație romănească și cu excepția câtorva puncte pe care nu le pot considera totuși dificile, își cam merită gradul măcar după diferența de nivel. Neexistând pasaje de artificial nu cred că putem pune problema gradației la liber (escaladă) traseul având puține puncte de asigurare iar pe unele porțiuni, chiar pe lungimi de IV se merge în picioare. Așa că gradul 6 mi se pare cam exagerat! În tinerețea mea:-Dtraseul era tură de iarnă pentru categoria a II-a în alpinism. Chiar și atunci(e drept că am avut o vreme superbă) nu am avut probleme deosebite, poate ceva pe la retragere pentru că nu găseam punctele de rapel și am cam improvizat. Oricum, mă bucur că cineva a mai citit și comentat articolul la atâta tip de la postare.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org