Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - aplicatie practica in Culoarul Bran - Dragoslavele

aplicatie practica in Culoarul Bran - Dragoslavele

Aplicație practică în Culoarul Bran - Dragoslavele

12 – 14 decembrie 2008

În perioada 12 – 14 decembrie s-a desfășurat o aplicație practică a studenților membri ai cercului George Vâlsan, în culoarul Bran – Dragoslavele. Cercul George Vâlsan funcționează în cadrul Departamentului de Geografie din cadrul Universității Valahia din Târgoviște. Participanții la aplicație sunt membri voluntari ai acestui cerc, iar scopul aplicației a fost acela de familiarizare cu relieful sectorului central al culoarului Bran – Dragoslavele.

Obiectivele aplicației au fost:

- familiarizarea cu sectorul central al Culoarului Bran – Dragoslavele, în regiunea „gâlmelor Branului”

- identificarea sectoarelor de relief carstic din văile aferente bazinelor hidrografice Cheia și Dâmbovicioara.

Participanții la această aplicație:

- studenții: Badea Monica, Bica Lavinia, Dumitru Mădălina, Linsu George, Margalin Emilia, Venete Carmen (anul I Geografie); Crâncîială Nicoleta, Murătureanu Larisa, Neaga Claudia, Voinea Mihaela (anul II Geografie), Manea Cătălin, Popa Nicolae, Ștefan Daniela (anul III Geografie), Bodnar Ionuț, Cărăbuș Denisa, Ipingău Ionuț, Jianu Mircea, Totoi Anișoara (Master Geografie)

- Stanca Veronica – secretara Departamentului de Geografie

-  Iordăchescu Magdalena – rectoratul Universității Valahia

- Murătoreanu George – responsabil aplicație

Vineri 12 decembrie 2008

Întâlnirea la ora 700 în Autogara Târgoviște – deplasare cu autobuzul până în Câmpulung Muscel.

930 Tur de orizont asupra orașului Câmpulung Muscel și asupra Depresiunii Câmpulung

1100 Plecare către Fundata județul Brașov

Deplasare Fundata – Fundățica (stațiunea de cercetare și practică a studenților de la Universitatea Valahia din Târgoviște) aproximativ 6 km.

Tur de orizont asupra Munților Bucegi, Leaota, Piazra Craiului și Iezer

1500 Sosire la Fundățica – acomodare

Seara – discuții asupra principalelor tipuri de relief din Culoarul Bran – Dragoslavele și din unitățile limitrofe (Munții Bucegi, Munții Leaota, Munții Piatra Craiului și Munții Iezer)

 P1000516

P1000528

Sâmbătă 13 decembrie 2008

Deplasare pe traseul Fundățica – Fundata – Șirnea – Valea Pârâului Sec – Dâmbovicioara – Podul Dâmboviței – valea Cheii – Peștera Uluce – valea Rudărița – Fundățica (aproximativ 26 km) – traseu relativ ușor în condiții de vreme stabilă, ușor înnorată, cu două reprize de ninsoare slabă

Obiectivele principale atinse: relieful petrografic –carstul din Valea Pârâului Sec, Valea Dâmbovicioarei, Valea Cheii, Valea Rudărița (peștera Uluce, Peștera Fulga), relieful structural, procesele geomorfologice actuale, cunoașterea potențialului turistic natural și antropic al sectorului central al Culoarului Bran – Dragoslavele.

P1000654

P1030958

P1040016

Duminică 14 decembrie 2008

Ora 800 plecare Fundata – Brașov

Ora 1100 Brașov – întâlnire cu geograful Nicolae Băcăințan – vizită în împrejurimile orașului Brașov cu plecare din punctul Dealul cu Melci

Ora 1430 – plecare către Târgoviște

P1000825 

Opinii ale participanților:

As putea sa spun doar ca mi-a plăcut mult. Si traseul si condițiile si rezultatele. Si eu una nu am întâmpinat greutăți, de nici un fel. As putea sa spun ca m-am ales doar cu beneficii. Si am înțeles un lucru foarte important: că o aplicație pe munte nu înseamnă sa vezi ceva anume, sa mergi exact unde iți propui ci că trebuie să de bucuri de fiecare pas și de fiecare priveliște pe care muntele ti-o oferă gratis.

Apoi mai e zicala "nu știu cui" ca "ceea ce faci pe munte, rămâne pe munte."  Am reușit sa ne cunoaștem mai bine. Sa comunicăm cu colegii din alți ani etc. Mergând pe munte si incercand sa-l studiezi te face sa te întorci oarecum in timp si sa te bucuri de lucrurile simple... de "primitiv". Chiar si cunoștințele pe care profesorii își propun sa le asimilezi le poți asimila mai bine in cadrul natural. Materialul didactic abundent îți este de mare ajutor in procesul de asimilare.

Maria-Claudia Neaga:

M-a ajutat sa-mi redescopăr motivația pentru geografie;

Mi-a întărit impresia ca unii din vechii mei colegi sunt cei mai tari oameni pe care i-am întâlnit pana acum

Cătălin Manea

Traseu destul de accesibil, in ciuda faptului ca am întâlnit zăpada, si îmi plăceau peșterile....; condiții excelente

George Linsu

Aplicatia de saptamana trecuta a fost faina, Fundatica mie mi se para un loc f frumos in care mereu m-as reintoarce cu drag, locul unde scapi de toata nebunia orasului si unde iti poti imagina o alta lume...doar a ta... Traseul nostru de atunci nu a fost unul nou pt unii din noi, am avut noroc de ceva zapada...lucruri deosebite vazute ce pot sa zic...? Cheile Dambovitei, intregul culoar Rucar-Bran se stie ca are ce arata, cu vedere la Piatra Craiului, Bucegii... Ultima zi, petrecuta in Brasov (cel mai frumos oras mi se pare mie si am sa ma reintorc acolo curand), ne-am cocotat pe Dealul Melcilor unde ai cea mai frumoasa panorama asupra orasului, am mai vazut cetatea si Tampa....

Concluzionand...mi-a placut si de data asta k de fiecare data...salut toata gasca cu care am fost la Fundatica:)

Denisa Cărăbuș

Traseul a fost lung, putin obositor dar am vazut o sumedenie de peisaje deosebite, am vazut procese si fenomene geografice despre care stiam doar din carti, conditiile au fost super iar atmosfera una calda si placuta; am invatat lucruri noi, am acumulat cunostiinte mai multe, mi-am facut prieteni, am invatat sa ma adaptez la conditiile muntelui; m-au durut putin picioarele de la traseu

Lavinia Bica

Chiar daca nu a fost pentru prima data cand se realizeaza o plecare la centru de cercetare a facultati de stiinte umaniste situat in comuna fundatica, eu am ramas placut surprins de modul in care s-a desfasurat intreaga plecare, mai ales ca au fost in numar mare stundenti din anii 1 si 2. In general a fost o plecare in care s-au putut afla lucruri noi.

Mircea Jianu

Autor: George Muratoreanu
Înscris de: George Muratoreanu
Vizualizări: 25585, Ultima actualizare: Luni, 22 Dec 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Orasul Rasnov-Poiana Malaiesti-Valea Malaiesti-Varful si Cabana Omu-Valea Ialomitei-Cabana Pestera-Saua Cocora-Laptici-Cabana Piatra Arsa-Muchia Pietrei Arse-Cabana Furnica

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org