Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - BiPiloniada 2009

BiPiloniada 2009

BiPiloniada 2009 – spirit cercetășesc și aventură !

 

Timp de 3 zile, în perioada 24-26 aprilie 2009, peste 180 de cercetași   au răspuns la apel la Bipiloniada 2009, în mijlocul naturii primitoare, în cadrul unei camp de primăvara care s-a desfășurat la Centrul de Agrement „Cerbul” Brătei din Munții Bucegi.

Bipiloniada 2009 a reunit cercetași ai Organizatiei Naționale Cercetașii României cu vârsta cuprinsă între 7 și 50 de ani din orașe precum Bucuresti, Iași, Giurgiu, Tecuci, Găești, Miercurea Ciuc, Pucioasa.

BiPiloniada, denumirea sugestivă a evenimentului, promovează de 7 ani, numele fondatorului mișcării cercetășești, Baden Powell, dar și valorile activităților scout. Ca și în anii precedenți, campul a fost organizat de către Centrul local Aventura Găești sucursala a Orgaziției Naționale Cercetașii României, în colaborare cu Centrul Alb din București.

Noutățile acestei ediții au fost:  locația în cadrul montan de exceptie oferit de împrejurimile Centrului de Agrement „Cerbul” Brătei, participarea unei patrule de lideri (> 18 ani)   reprezentați ai Asociației Scouților din Republica Moldova, dar și a unei patrule de lupișori (7-11 ani) membri ai Centrului Local Pucioasa al ONCR, prezența în camp a unui lider francez membru Scouts et Guide de France.

Organizarea Bipiloniadei cu ocazia Zilei Mondiale a Pământului a avut ca scop sensibilizarea tinerilor în vederea promovării și adaptării unui stil de viață sănătos și dinamic dar și motivarea acestora în privința păstrării valorilor spirituale care tind să se piardă în societatea  zilelor noastre. Ca acțiune concretă, participanții au strâns mai bine de 40 de saci de gunoi, de pe traseele parcurse.

Participanții si-au pus la încercare rezistența fizică, spiritul de orientare dar și istețimea în cadrul unor activități dinamice  care au avut loc în cadrul Parcului de Aventură. Impărțiți pe patrule, cercetașii și-au  demonstrat, de asemenea, spiritul de echipă și solidaritatea în timpul hike-urilor pe care le-au efectuat în Cheile Răteiului și Cheile Orzei.

În încercarea de a descoperi tot ceea ce îi înconjoară, cercetașii prezenți la Bipiloniadă au participat la un workshop pe teme de astronomie, sustinut SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori) coordonatorul proeictului „100 de Ore de Astronomie,  cel mai mare eveniment care are loc pe parcursul Anului Internațional al Astronomiei 2009. Planeta Saturn a fost atracția cercetașilor care au observat-o prin intermediul unui telescop, așa cum Galileo a făcut-o pentru prima dată cu 400 de ani în urmă.

Focul de tabară și acordurile de chitară au relaxat atmosfera, astfel încât cercetașii l-au ținut departe pe domnul Urs, care din fericire nu și-a făcut apariția la Bipiloniadă. Cine știe, poate vine la ediția din 2010 !!!

Au fost alături și au sprijinit  derularea evenimentui Bipiloniada 2009: Direcția Județeană pentru Tineret Dâmbovița, Asociația de Turism Chindia, Centrul Local Pucioasa al ONCR, SARM, OnTime Media, Columna TV, Casa din Casa, Cronica Găeștiului, Incomod, Turist Mania.

 

Organizația Naționala "Cercetașii României" (www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînființată în 1990, este cea mai mare mișcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 65 de centre locale (filiale) răspândite în toata țara. Fiecare dintre aceste centre își planifică propria activitate în funcție de specificul local și de interesele și aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală și încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetățeni responsabili ai comunităților în care trăiesc.

 

Organizația națională este de asemenea, integrată în cercetășia mondială prin apartenența ei ca membră cu drepturi depline a Organizației Mondiale a Mișcării Scout (www.scout.org) și este singura din țară recunoscută ca atare. Organizația mondială numără în prezent peste 38.000.000 de membri activi în 216 țări și teritorii, existând doar 6 țări în lume care nu au organizații de cercetași

 

 

Ileana Bocanciu - Asociația de Turism Chindia 

Sebastian Stanciu - Centrul Local Aventura Găești

 

Coordonator proiect

 

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 7616, Ultima actualizare: Marți, 5 Mai 2009Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Bran-Valea Simon-Valea Gaura-Stina Gaura

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org