Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Despre Alpinet - Cel mai tare muntoman - Etapa a III-a

Cel mai tare muntoman - Etapa a III-a

În perioada 19-21 octombrie 2007 s-a desfășurat a treia etapă a concursului "Cel mai tare munțoman", concurs organizat de Asociația de Turism "Chindia" Târgoviște, structurat pe patru etape preliminare și o etapă finală. Proiectul a fost finanțat de Autoritatea Națională pentru Tineret, realizat în parteneriat cu Primăria Fieni, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița și Parcul Natural Bucegi. Partener Media Radio Puls FM Târgoviște. Sponsor S. C. DISTRIGAZ SUD S. A.

PARTICIPANȚI:

1.

ACSINIA LAURENȚIU

 Col. Naț."I. Văcărescu"

2.

BĂLAN ALEXANDRU

 Col. Naț."I. Văcărescu"

3.

COSTOAE EDUARD

 Col. Naț."I. Văcărescu"

4.

DIMA CRISTINA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

5.

MUNTEANU GABRIEL

 Col. Naț."I. Văcărescu"

6.

TODERIU CRISTINA ANA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

7.

UNGUREANU ILIE ALEXANDRU

 Col. Naț."I. Văcărescu"

8.

POPESCU SILVIA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

9.

VLAD LAURA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

10.

CHIRAN CĂTĂLINA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

11.

COȘOVEANU FRANCESCA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

12.

DEGERATU LAURA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

13.

HILEA CATINCA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

14.

LĂCĂU ALINA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

15.

MARIN MĂDĂLINA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

16.

OPREA ANDREEA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

17.

ROTARU ANDRADA ANAMARIA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

18.

BULEI AGATA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

19.

ANDREESCU ANA

 Col. Naț."I. Văcărescu"

20.

FLOREA IONUȚ

 Col. Naț."I. Văcărescu"

21.

TEODORESCU RADU

 Col. Naț."I. Văcărescu"

22.

STROE MIHAI

Univ. "Valahia" 

23.

PASCALE ANDREEA

Col. Naț."N. Titulescu"

24.

TEODORESCU ALEXANDRA

Col. Naț."N. Titulescu"

25.

GLODEANU ANITA

Col. Naț."N. Titulescu"

26.

CHIVA DANIEL

Șc."Diaconul Coresi"

27.

TĂTULESCU ANDRA

Col. Naț."N. Titulescu"

28.

POPA ROXANA

Col. Naț."N. Titulescu"

29.

POPA REBECA

Șc."Diaconul Coresi"

30.

POPA ANDREEA

Șc."Diaconul Coresi"

31.

POPA VLAD

Șc."Diaconul Coresi"

32.

BORCAN RENATA

Șc."Diaconul Coresi"

33.

FRĂȚILĂ FLAVIUS

Gr.Șc. "Ing. ARainu"

34.

ȘERBAN ALEXANDRU

Col. Naț."N. Titulescu"

35.

NEAGOE ALEXANDRU

Gr.Șc. "Ing. ARainu"

36.

VERZEA LOREDANA

Gr.Șc. "Ing. ARainu"

PROBELE DE CONCURS:

1.     Orientare de noapte (vineri seară) - probă practică;

2.     Drumeție (sâmbătă) - Traseu de regularitate: Centrul de Vacanță "Cerbul" Brătei - Centrul de Vacanță "Vânătorul" Dobrești - Cabana Scropoasa - Cheile Zănoagei Mari - Cabana Bolboci - Canton Brătei - Centrul de Vacanță "Cerbul" Brătei (10 ore) - probă practică;

3.     Cunoștințe despre Bucegi și Leaota - 10 întrebări - în traseu, la Centrul de Vacanță "Vânătorul" Dobrești - probă teoretică;

4.     Floră și faună montană - 10 întrebări - în traseu la CabanaScropoasa - probă teoretică;

5.     Meteo - 5 întrebări - în traseu, la cabana Bolboci - probă teoretică;

6.     Sanitar-prim ajutor - 10 întrebări - în traseu, la ieșirea din drumul forestier spre Canton Brătei - probă teoretică;

7.     Orientare de zi - (duminică dimineață) - probă practică;

8.     Speologie - 10 întrebări - în traseu, în Cheile Brăteiului la ieșirea din tunel - probă teoretică;

9.     Alpinism - (duminică) - coborârea în rapel - probă practică;

10.Surpriză - (sâmbătă) - ecologizare, strâns gunoi din traseu - probăpractică - (duminică) - impresii despre acțiune - probă teoretică;

FINALIȘTI:

  1. FLOREA IONUȚ
  2. MARIN MĂDĂLINA
  3. STROE MIHAI
  4. VLAD LAURA
  5. TEODORESCU RADU
  6. LĂCĂU ALINA
  7. BULEI AGATA
  8. CHIRAN CĂTĂLINA
  9. PASCALE ANDREEA

Ileana Bocanciu - coordonator proiect

23 octombrie 2007

EDUCAȚIE PRIN TURISM

CEL MAI TARE MUNȚOMAN

IMPRESII - Etapa a III-a

"Cel mai tare munțoman - Sinceră să fiu, încă de când mi s-a propus să vin în această excursie am fost foarte încântată, iubesc enorm natura și în special muntele. Timp de trei săptămâni am stat cu gândul la "Cel mai tare munțoman" și în sfârșit au venit și aceste zile. Mă bucur nespus că am venit, nu mi-au fost înșelate așteptările: probe practice (drumeții - preferatele mele) și scrise (care de altfel au fost foarte interesante deoarece am aflat lucruri pe care nu le știam), discotecă (m-am distrat mult), peripeții, foarte multe glume, râs. Deși sunt mai timidă, de data aceasta mi-am făcut mulți prieteni noi, am învățat să lucrez în echipă, dar și individual. În ciuda febrei musculare, a răcelii tusei și alte mărunte probleme a fost superb. Am făcut coborârea la rapel, nu mi-a fost frică și așteptam cu nerăbdare această nouă provocare. Am râs enorm și în drumeție, când Laura rămânea în urmă, când câinele nu vroia să urce pe pod sau când auzeam tot felul de perle (creierele fiind prea oxigenate nu mai procesau cum trebuie). Îmi pare rău că s-a terminat însă, sper din tot sufletul să mai particip la o asemenea excursie."

Vlad Laura

"Cel mai tare munțoman - chiar de la început m-a atras. Ce mi-a plăcut a fost că totul a fost organizat și nu a fost o excursie oarecare. Traseul,  cam lunguț, a fost interesant și priveliștile au învins frigul. Totul a meritat și sper să se mai organizeze curând și în alte părți ale țării."

Hilea Catinca

"Zilele petrecute în munți au fost extraordinar de incitante și de frumoase. Cel mai mult mi-a plăcut orientarea pe timp de noapte și coborârea în rapel, alături de misterul și "frica" lor. În acest sfârșit de săptămână am învățat să mă orientez în întuneric, să rezist unui drum lung, să dau ajutorul potrivit persoanelor la nevoie să știu când va fi soare sau ploaie, informații despre speologie și să cobor în rapel. Foarte mult mi-au plăcut caprele negre și frumusețe pădurii. Eu împreună cu prietenii mei am parcurs o aventură și sperăm să se mai repete.

Popa Vlad

"Mi-a plăcut foarte mult. În aceste trei zile am trăit momente frumoase alături de colegii mei.  Mâncarea a fost bună. Am mers pe jos foarte mult, dar în această tabără am învățat să folosesc busola și alte lucruri. A plouat toată ziua de duminica și a fost tragic. Am văzut capra neagră și ne-am bucurat. Am completat multe fișe. Domnii însoțitori au fost minunați. Aoleu ce frică mi-a fost pe traseu... O să mai vin, mulțumesc sponsorilor și fanilor!"

Chiva Daniel

"Au fost zile pe care, cu siguranță nu am să le uit. Am învățat multe lucruri interesante și educative. Am făcut activități pe care nu aș fi crezut că le voi face. Grupul a fost unit și am înțeles sensul expresiei "muncă în grup". Coborârea în rapel a fost distractivă, dar am avut și emoții. Deși nu am prea dormit, nu sunt obosită și cu siguranță aș vrea să repet această experiență. Sâmbătă la traseu am mers mult. Peisajele au fost minunate și am străbătut poteci greu accesibile. Vreme a fost foarte bună și nu a fost o piedică. Domnii profesori au fost înțelegători și ne-au îndrumat pe traseul până la Bolboci. Sâmbătă seara a fost discotecă și tot grupul, deși obosit de pe drum s-a distrat și a dansat. Duminică, ultima zi e tristă. Trebuie să plecăm acasă. Cu siguranță voi reveni."

VerzeaLoredana

"În tabăra aceasta am avut o experiență foarte plăcută, experiența de a "supraviețui" în inima naturii. Mi-a plăcut drumeție lungă pe care am făcut-o în amontele râului Ialomița, cunoscând cele mai frumoase peisaje cu multitudinea sa de culori. Chiar dacă a fost o drumeție lungă și anevoioasă am trecut cu "brio" toate testele "supraviețuirii". Am avut mari emoții la coborârea în rapel, când nu am fost sigură că voi reuși. Dacă aș mai avea încă 10 ocazii de acest fel aș profita pe deplin de ele."

Popa Roxana

"În această tabără, eu m-am simțit foarte bine. Am cunoscut persoane noi, am mers mai mult pe jos decât am mers în viața mea până acum. Am încercat să trecem peste orice obstacol și să ținem echipa noastră în față. Aici am trăit cea mai tare senzație pe care am trăit-o până acum, atunci când am efectuat rapelul. Îmi pare bine că am reușit să-mi înving teama. Aș mai veni aici de mii de ori. Sentimentele vor rămâne în inima mea pentru totdeauna. Sper să ne mai întâlnim."

Popa Rebeca

"Această tabără a fost o experiență plăcută pentru mine. Mi-au plăcut mult peisajele din munți, chiar dacă drumul a fost lung și eu nu eram obișnuită. Am făcut coborârea în rapel, ceea ce nu-mi imaginam niciodată că voi face. Au fost câteva secunde de adrenalină și ceea ce a fost cel mai important e că mi-am învins frica. Am văzut caprele negre, care nu arătau așa cum îmi imaginam. În grupul nostru a fost un spirit de echipă și ne-am înțeles bine și cu adversarii noștri. Cu siguranță nu voi uita această tabără și nu cred că voi mai parcurge acest traseu în curând."

Popa Andreea

"Concursul ce poartă acest nume, cred că este o idee grozavă. Prin ajutorul acordat de organizatori (sub îndrumările acestora), putem afla multe lucruri despre munte, despre modul cum să ne comportăm  în natură și cred că astfel de proiecte ar trebui să fie din ce în ce mai numeroase. În urma acestor genuri de tabere, omul poate înțelege natura și poate că aceasta este singura metodă de a o proteja. De asemenea, turiștii pot să-și pună aptitudinile și talentul la încercare și pot afla cu ușurință de ce sunt capabili. Am fost foarte mulțumit de această "mică tabără" și aș dori să particip pe viitor la cât mai multe astfel de acțiuni. Sper să am marea surpriză ca atunci când voi mai veni la munte să am aceeași ocazie de a învăța lucruri noi și mai ales probe în munte. Totul a fost foarte frumos. P. S. vorbesc serios, totul a fost super, nu mint!"

Teodorescu Radu

"Trei zile. Trei zile de adaptare în lumea primitoare dar dificilă a muntelui. Trei zile în care am fost nevoiți să trecem peste anumite piedici, însă în care voia bună, înțelegerea și încurajarea au fost la cote maxime. Mă consider un munțoman, poate nu cel mai tare, poate nici măcar cel mai bun sau mai bine pregătit.  Dar probele la care am fost supuși ne-au testat atât puterea de concentrare în condiții extreme, cât și cea de a surmonta oboseala și de a păși în continuare împreună cu grupul. Cred că tocmai faptul că ne-am înțeles foarte bine între noi și ne-am ajutat reciproc, ne face cea mai tare echipă de munțomani. Pregătirea de dinaintea testelor teoretice ne va fi foarte utilă pe viitor, într-o ulterioară călătorie în lumea munților. Sunt informații prețioase, care ne-au îmbogățit cultura generală și care au venit pe o cale plăcută. Sper să mai revenim în aceeași formulă pentru a ne aventura în încă  o dată pe cărări de munte, ca fiind cei mai tari munțomani."

Toderiu Cristina

"Nu am crezut vreodată că în 2 zile pot învăța atât de multe lucruri. Încă de mic copil am fost atras de munte dar din diverse motive nu am putut participa la multe drumeții. M-am simțit foarte bine în aceste zile alături de colegi și de domnii profesori. Am acumulat foarte multe cunoștințe referitoare la munte și la tot ce este legat de relieful montan. Mi-am dat seama cât de importantă este munca în echipă și spiritul de colegialitate. Abia aștept următoarea excursie!"

Stroe Mihail

"Mă numesc Andreescu Ana-Maria și fac parte din echipa Târgoviște. M-a impresionat într-un mod plăcut această "excursie" dacă o pot numi astfel, datorită cunoștințelor acumulate pe tot parcursul drumeției și nu numai. Munca în echipă și voința sunt principalele învățături, după care distracția și recrearea. Colegii au fost ambițioși și cu siguranță am merita porecla "munțoman", niște adevărați munțomani! Mi-aș mai dori o astfel de ieșire...!"

"În concursul Cel mai tare munțoman mi-a plăcut drumeția prin pădure deoarece te solicită destul de mult, îți testează condiția fizică și ți-o îmbunătățește. A fost o surpriză foarte plăcută să vedem că s-a organizat o discotecă deoarece după un drum lung aveam nevoie de o relaxare. Mi-au plăcut foarte mult probele precum orientarea de noapte, deoarece trebuia să-ți dai seama repede. A fost foarte palpitantă coborârea pe coardă deoarece nu am mai făcut așa ceva înainte. Mă bucur deoarece a fost un concurs pentru toată lumea și nu trebuiau decât cunoștințe generale. Voi mai participa la acest concurs în fiecare an cu cea mai mare plăcere."

Munteanu G.

"Să zicem că nu prea mă consider, dar aș fi mândră să fiu "Cel mai tare munțoman". Mie personal mi-a plăcut atunci când a nins, traseul (și caprele negre), am învățat multe lucruri folositoare care sper să mă ajute în viitor, mi-a plăcut că am știut să fim o echipă, deși detest competiția, pentru că fiecare este diferit. Am învățat că și România are locuri deosebite și sper că am știut și o să știu să mă bucur de ele. Am văzut lucruri superbe. Să mai faceți tabere de genul asta! Promit că o să învăț să respect natura! Mai vreau..."

Bulei Agata

"Despre această tabără pot spune că a fost una interesantă și distractivă. Mi-a plăcut! Drumeția prin munți a fost lungă dar plăcută. Peisajele sunt extraordinare. Probele au fost... cam grele, căci nu aveam atâtea cunoștințe. Deși la rapel mi-a fost foarte frică, am simțit o senzație super! A fost minunat! Dacă o să am ocazia o să mai vin!"

Borcan Renata

"Activitate foarte reușită. Păcat că a plouat duminică. A fost ceva interesant și pentru mine, dar pentru copii. Sper să mă cooptați și pe mine în alte activități."

Prof. Adrian Clipea

"O activitate în care elevii și-au descoperit propriile forțe, au învățat că nimic nu este imposibil atâta timp cât vrei și că pe munte, nu există "NU POT"... Cu voință, poți merge 10 ore pe jos, fără să te vaiți... Vă mulțumesc pentru tot. Echipa organizatoare a fost extraordinară... Doi oameni în preajma cărora aș vrea să mai fiu."

Prof. Mădălina Mocanu

"În această tabără am învățat ce înseamnă "supraviețuire" Mi-a plăcut drumeția și probele, chiar dacă le-am parcurs cu teamă. Am văzut pentru prima dată capra neagră și am învățat multe lucruri noi. Peisajul și locurile mi s-au părut deosebite. Am realizat ce înseamnă adevărata prietenie pe parcursul traseului."

TătulescuAndra

"Am fost, am văzut că oamenii pot comunica între ei, se pot ajuta și pot acoperi golurile dintre munți. Am alergat după capre, am mângâiat pâlcuri de păstrăvi și mi-am imaginat că funicularele vor reuși să replanteze golurile alpine. Vă pup!"

Prof. Doru Cătălin Badiu

"deși am dorit să vin de când am aflat de "Cel mai tare munțoman", nu pot să spun că nu am avut și momente în care m-am răzgândit. În cele din urmă a fost o alegere bună - toți ne-am distrat în egală măsură, dar am și învățat lucruri noi - deci cu siguranță nu a fost o pierdere de timp. Ne-am ajutat reciproc atunci când am dat de obstacole, ne-am încurajat, iar unii dintre noi (mai ales eu) am realizat că-și pot depășii limitele cu puțin efort. Ne-am ales toți cu bătături și  febră musculară și cu siguranță nu aș mai veni a doua oară, dar a fost cu adevărat o experiență "unică"; chiar îmi doresc să mai organizați astfel de evenimente ca și ceilalți să treacă prin aceleași "chinuri" distractive."

Laura Degeratu

"A fost o tabără interesantă și o experiență total diferită de ceea ce am făcut până acum - a fost ceva deosebit și m-am distrat. Cel mai mult mi-a plăcut proba de alpinism și culoarea copacilor toamna. Se pare că a nins azi-noapte, dar nu m-am trezit ca să văd..."

Silvia Popescu

"În această tabără am învățat lucruri interesante precum folosirea busolei, tehnici de orientare în natură pe timp de zi și pe timp de noapte. A fost un traseu lung, în care am petrecut clipe minunate, mai ales când am văzut capra neagră. Duminică dimineață am coborât în rapel. Părerea mea în ceea ce privește această excursie este una foarte bună. Am învățat lucruri noi și am avut parte de o distracție pe cinste. Mulțumim!"

Neagoe Alexandru Daniel

"În aceste 3 zile am trăit o experiență de neuitat. Traseul pe care l-am parcurs a fost unul minunat. Ne-am ajutat unul pe celălalt, ne-am și distrat și ne-am făcut prieteni noi. Ziua de sâmbătă a fost cea mai frumoasă: am mers în drumeție, am văzut lucruri minunate, pe care alții poate nu vor avea ocazia să le viziteze. Seara a fost minunată. Am avut ocazia să ne distrăm, după o zi puțin cam obositoare. Sâmbătă seara am văzut și primii fulgi de nea. Duminică la prânz am coborât în rapel. La început mi-a fost puțin teamă, dar după ce am coborât simțeam nevoia să mai încerc încă o dată. Această tabără a fost o experiență minunată. Mulțumim domnilor profesori pentru că ne-au acordat această șansă de a participa la concursul "Cel mai tare munțoman"

GlodeanuAnita

"Cel mai tare munțoman" a fost o experiență plăcută. Pentru a fi cel mai tare, trebuie să ai curaj, determinare și moralul foarte ridicat. În prima seară am fost primiți foarte bine, iar proba cu orientare pe timp de noapte a fost foarte tare chiar dacă nu am înțeles prea bine și am ajuns prin pădurea întunecată, unde recunosc că m-am speriat foarte puțin. A doua zi când am plecat să colindăm munții cred că am slăbit 2 kg din cauza traseului foarte lung. Am avut câteva bătături însă mi-au plăcut caprele negre. În ultima zi mi-a plăcut că m-ați lăsat să cobor primul în rapel. În concluzie: MAI VREAU!!!"

Ungureanu Alexandru

"Eu iubesc muntele și tot ce înseamnă munte. Chiar dacă a plouat astăzi, mie îmi place ploaia. Mă simt foarte bine în natură și dacă aș putea mi-aș face o casă pe un munte din aceștia, în mijlocul unei pajiști sau păduri. Cu condiția fizică stau bine și îmi doresc să fac cât mai multe trasee. Aș fi vrut să fac rapel pe o stâncă foarte înaltă și alpinism, dar poate altă dată. Mai faceți concursuri și eu vin cu cea mai mare plăcere. La prima probă am fost neatent și cred că de aceea am greșit foarte mult. Am ajutat pe toată lumea cât am putut și aș fi vrut să fi ținut mai mult. MAI VREAU!!! Cu mâncarea nu am avut probleme, complimentele mele bucătarului. Aș vrea să facem și alt traseu altă dată. Am echipat fetele și... m-am simțit bine! În viitor eu mi-aș dori să devin salvamontist sau ceva, o meserie în care tot timpul să stau în natură."

Bălan Alexandru Adrian

"Deși acesta este considerat un concurs între echipe sau individual, rezultatul final asupra gândirii noastre s-a conturat de fapt printr-o întrecere cu sine, cu propriile forțe. Această acțiune ne-a ajutat să ne cunoaștem reciproc, să cunoaștem mai bine natura și legile impuse de ea și poate, cel mai important, ne-a ajutat să ne cunoaștem pe noi deoarece am trecut prin experiențe noi, am învins obstacole sau ne-am îndeplinit anumite dorințe. Condițiile de cazare au fot foarte bune, iar atmosfera din echipă a fost mai mult decât caldă. Consider că astfel de activități sunt necesare, ba chiar indispensabile în educația tineretului deoarece consider că au un randament de peste 80% și dezvoltă calități fizice, psihice și sociale. Este de apreciat efortul organizatorilor  și modul de transmitere a informațiilor, accesibil oricărui adolescent. De asemenea trebuie remarcat și faptul că informația a fost asimilată în special prin probe practice și demonstrațiile realizate de către profesioniști. Mulțumim sponsorilor! Țineți-o tot așa!"

Florea Mihai Ionuț

"Pentru mine, această tabără a fost o experiență foarte frumoasă. Am cunoscut natura îmbrăcată în straie de toamnă, am văzut animale pe care nu am avut ocazia de a le vedea până acum. Am mers împreună cu prietenii și mi-a plăcut. Domnii profesori au fost pe placul meu. Testele au fost o idee frumoasă. Chiar dacă astăzi timpul nu pre a ținut cu noi, am organizat două acțiuni deosebite. Am învățat cum se folosește busola și cum să facem un rapel. În ciuda faptului că ne era foarte foame și puțină frică, totuși ne-am învins teama și am mers până la capăt. Acum, iată-mă la masă scriind despre această minunată experiență și bineînțeles așteptând mâncarea. Sâmbătă seara a fost organizată o discotecă.. Chiar dacă eram super obosiți după zece ore de mers, am fost împreună, simțindu-ne bine. În cameră am făcut tot felul de glumițe, ne-am făcut noi prieteni... totul a fost superb. Sper să revin cât mai curând (dar tot împreună cu cei de acum)!!!"

TeodorescuAlexandra

"Această tabără a fost extraordinară. Am învățat multe lucruri pe care nu le știam despre munți. Au fost niște senzații nemaiavute și nemaisimțite până acum. Să mergi aproximativ 10 ore te face să te simți că ești parte din natură. Pentru prima oară am văzut în libertate capre negre. Am stat toată noaptea de vorbă și de "circ" și de aceea a doua zi am fost obosiți, dar tot am plecat în drumeție. Cel mai rău era atunci când venea vremea mesei, iar noi așteptam... și muream de foame, dar tot a fost foarte frumos. Am coborât în rapel și a fost foarte incitant, deși la început nu am vrut să cobor pentru că îmi era somn. Vă mulțumim că ne-ați invitat și sperăm că nu v-am făcut să regretați. Sper să ne mai invitați!! Vă mulțumim!!"

Șerban Alexandru

"Aici în tabăra de la CerbulBrătei, alături de colegii și prietenii mei, dar și de prieteni noi, numiți "adversari" am avut parte de mai multe momente frumoase dar și extrem de obositoare. Imaginile de vineri seară, drumeția de sâmbătă și coborârea în rapel au fost îmbinate, formând un week-end de excepție. Aceste trei zile au fost frumoase făcând pentru prima dată lucruri noi. Chiar dacă timpul nu a fost foarte favorabil și somnul nu a fost principalul obiectiv (dormind foarte puțin), distracția a fost în prim plan, susținută de discoteca de sâmbătă. Mâncarea a fost bună și aerul curat ajuta la funcționarea perfectă a organismului. Mulțumim profesorilor și îndrumătorilor. Dacă o să mai am ocazia voi mai veni. Această tabără a fost una din cele mai reușite la care am participat. Urez baftă în continuare munțomanilor!"

FrățilăFlavius

"Ce înseamnă să fii "munțoman"? Înseamnă să simți muntele, iar muntele nu poate fi simțit decât atunci când îl străbați pas cu pas. Să obosești la urcușuri, să simți durerea în gambe, să aluneci, să cazi, să respiri aerul proaspăt, să te bucuri de peisaj. Cel mai important lucru însă, a fost noii prieteni pe care ni i-am făcut, nopțile albe petrecute împreună, trei ore de dans în disco, chinuindu-ne bătăturile după zece ore de drumeție, jocurile de mimă, alergatul prin ploaie căutând posturile, împiedicându-ne în pelerină ți nu în ultimul rând, cireașa de pe tort - coborârea în rapel (care s-a dovedit a fi destul de ușoară). Dar să nu uităm probele teoretice desfășurate în cele mai ciudate locuri: pe bușteni, pe marginea drumului sau pe spatele colegilor. Nu vreau altceva decât să se mai repete experiența de 1020 ori!"

Lăcău Alina

"Această tabără a fost o experiență plăcută, în care ne-am distrat alături de colegi. Chiar dacă drumul a fost lung, ne-am distrat, am învățat lucruri noi și folositoare, printre care să folosim busola. Ne-am înțeles foarte bine între noi, ne-am împrietenit cu ceilalți tineri iar domnii profesori au fost buni cu noi. M-a bucurat faptul că am văzut capra neagră. Sâmbătă a fost vremea frumoasă, iar peisajul de toamnă era nemaipomenit. Chiar dacă duminică a plouat, ne-au fost de folos pelerinele și ne-am simțit bine. Ne-am distrat în discotecă, am făcut "greva foamei" și am fost ca un colectiv. Mi-a plăcut în tabără și sper să mai vin."

Pascale Andreea

"Cel mai tare munțoman... Totul depinde de tine și de voința ta. Participarea la acest concurs te face să afli informații utile despre geografia României, dar în același timp cunoști unele dintre cele mai frumoase peisaje montane. Deși parcurgerea celor 10 ore de traseu pare destul de greu și de lung, pe parcurs uiți că te dor picioarele și ajungi să te bucuri de fiecare moment, căci cu fiecare pas făcut te apropii mai mult de destinația finală. Iar atunci când ajungi, uiți de efortul depus și ai un sentiment de satisfacție. Trebuie să o iei ca pe o provocare și să te gândești că ai ajuns să-ți depășești propriile limite. Nu contează că te bat bocancii sau că ești ud din cauza ploii, nu contează că te dor genunchii și că simți mii de ace în tălpi, dacă ai ajuns atât de departe, nimic nu te mai poate opri. A! Și să nu uit! Am ajuns să cunosc și alți elevi din liceul meu și am văzut capre negre! Acest sfârșit de săptămână o să rămână o plăcută amintire pe care o voi povesti nepoților la bătrânețe!..."

CoșoveanuFrancesca

"Consider că "Cel mai tare munțoman" e o probă de rezistență, drumul fiind lung, contează eminamente, spiritul de echipă, organizarea (personală) și curajul. Cel mai frumos mi s-a părut lacul Scropaosa și desigur, cunoștințele dobândite, foarte folositoare, precum și discoteca la care am fost, negreșit, chiar și după atâtea ore de drum. În ciuda frigului, a numeroaselor răni și bătături, a oboseli fizice și febrei, am avut parte de o excursie interesantă pe care mi-o voi aminti cu plăcere."

Oprea Andreea

"A fost într-adevăr o experiență pe care n-o voi uita ușor. Poate nu atât din punct de vedere "școlăresc", cât datorită atmosferei destinse create. Dincolo de năsucuri înfundate, oboseala acumulată pe traseu, bătături și bocanci greoi, ai satisfacții. Te gândești că vei face tu și alte lucruri, dacă ai ajuns deja aici, ți-ai "depășit" niște temeri minore ascunse, ți-ai testat limitele. Dai piept cu ineditul. A fost extraordinar. Încă odată!"

Marin Mădălina

"Mi-au plăcut foarte mult probele. Mai ales cea cu rapelul. În acest concurs ("Cel mai tare munțoman") avem nevoie de voință. Drumeția de sâmbătă m-a obosit cel mai rău. M-am cam speriat când am făcut proba de rapel. Toate probele au fost interesante dar cel mai mult mi-a plăcut proba de orientare cu busola de duminică. Cu siguranță voi reveni și la anul."

Costoae Eduard

"Această experiență mi-a fost folositoare, atât pentru aceste probe, dar și pentru viață. Am învățat să respect mediul care mă înconjoară, să ocrotesc tot e este natural. Probele individuale scrise, ne-au ajutat să cunoaștem zona, am aflat speciile de plante și animale pe care trebuie să le ocrotim, ele fiind pe cale de dispariție. Voința contează cel mai mult, dacă ai voință, poți face orice, deoarece organismul uman poate suporta foarte mult efort. Sloganul învățat aici "Mergi sau crăpi!" m-a ajutat să înțeleg că decât cei buni pot ajunge unde vor, prin multă muncă și curaj. Nu trebuie să cunoști sau să știi totul, trebuie să înveți mereu, să înveți să ceri ajutor, să nu fii egoist și să îi ajuți și pe ceilalți, atât cât poți. A urca un munte, a coborî în rapel, a scăpa de frică sunt lucruri noi pentru mine, care m-au ajutat să îmi dau seama că dacă vreau "POT". Mi-ar fi plăcut să văd mai multe animale, dar nu am reușit să văd decât caprele de munte care erau minunate. Peisajele de aici, aerul proaspăt, lumea prietenoasă - sunt niște lucruri pe care în lumea de la oraș nu le întâlnești, sau le întâlnești foarte greu. Mi-am făcut mulți prieteni, în special să nu uit de "Duțulache" - câinele pe care l-am botezat astfel, deoarece ne-a însoțit pe tot traseul. El este un adevărat "munțoman" și sper ca într-o zi să devin și eu capabilă și demnă de acest nume. Voi reveni aici cu plăcere, ori de câte ori voi avea oczia, deoarece este foarte plăcut și interesant, plin de cât mai multă adrenalină. Vă pup și cât mai mulți vizitatori pe care să îi învățați ceea ce știți!"

Dima Cristina

"Cel mai tare munțoman... Voință și hotărâre! Totul depinde de voința ta, de ceea ce îți dorești de la munte și de la această experiență. Participarea la program a reprezentat un bine venit început în relația cu muntele, iar trăirile au fost intense și greu de exprimat. Totul de la bucurie pură la frustrare a fost prezent aici. Bucuria de a participa la acțiuni noi, unele chiar de neînchipuit și frustrarea resimțită după oboseala și durerile datorate drumului. În ciuda acestor sentimente "împletite" am putea spune, că hotărârea a fost singurul element care ne-a determinat să continuăm. De asemenea a fost o experiență care ne-a unit și ne-a făcut să fim într-adevăr un colectiv. Cu divergențe de opinie rezolvate prin țipete sau pe cale mai liniștită, cu distracții extreme și efecte secundare la fel de neobișnuite. A fost o experiență pe care aș repeta-o oricând!"

ChiranCătălina

Redactat,

Ileana Bocanciu - Coordonator proiect

23 octombrie 2007

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9464, Ultima actualizare: Marți, 23 Oct 2007Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Moeciu De Sus-Mt. Plesa-Poiana Gutanu-Saua Batrana-Valea Doamnelor-Cabana Pestera

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org