Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Cheile Bicazului - Frumuseti ascunse

Cheile Bicazului - Frumuseti ascunse - Politele Bardosului
Cheile Bicazului - Frumuseti ascunse
Politele Bardosului-Pestera Flacara

Primavara. Pereti inalti pana la cer. Soseaua intra in Gatul Iadului si apoi iese la loc mai deschis acolo unde apa Bicajelul se adauga apelor Bicazului. Ochiul obisnuit cu peretii redescopera cu drag trasee cunoscute: Surplomba, Armata, Santinela, Hornul Mare, Fisura Neagra. Autobuzul iese din chei, urca cu greu serpentinele stranse ale soselei, prilej cu care admiram Piatra Altarului, apoi se strecoara prin tunel si ne lasa in fata cabanei Cheile Bicazului.
O luam pe scurtatura si urcam spre "Vila Greierasul" fostul loc de "cazare" al iesenilor in Cheile Bicazului. Din "vila" nu a mai ramas decat scheletul asa ca intindem corturile si organizam tabara. A trecut ceva timp de cand nu am mai fost pe aici.
Cezar si Mitica sunt pentru prima data in zona. Lucy si cu mine mai vechi in ale muntelui ne reamintim cu placere de vremurile studentiei cand iesirile de primavara in Chei erau lege, de traseele urcate impreuna sau cu altii. Timpul a trecut, coarda am pus-o in cui si o dau jos tot mai rar. Dar dragostea pentru munte, pentru natura a ramas. Chiar daca nu mai avem suficienta pregatire pentru a face trasee dificile de alpinism, le putem arata prietenilor zone care ne-au lasat amintiri de nesters.

Amintiri ...

Prima iesire in zona, demult, tot intr-o primavara, cand impreuna cu Lulu si Florin am urcat pentru prima data un traseu de alpinism, Finala 67 din Peretele Mariei care se inalta chiar deasupra noastra.
Alta iesire, cand in jurul unui foc de tabara Mircea si Piri, care erau si speologi, povesteau plini de entuziasm cum au descoperit Pestera Flacara, despre cascada de la intrare, tarasul prin gaura de soarece, saritoarea mare si putul la care au sapat o zi intreaga sa-l decolmateze.
Alta primavara, alta iesire si o noapte friguroasa si umeda de aprilie, cand plecat intr-o permisie am luat-o spre Chei. "Vila" goala si o noapte dardaind in fanul umed de pe jos, fara sac de dormit. A doua zi, hai-hui pe Politele Bardosului admirand privelistile extraordinare care se deschid la tot pasul si apoi strecurandu-ma pe deasupra peretilor pana intr-o lume de valcele si creste pe care nici n-o banuiam. Liniste, doar vantul si susurul Bicazului se mai aud din cand in cand. Un cerb. Padure rara de fag. Un parau care urmat spre aval s-a dovedit a fi paraul care a modelat Pestera Flacara.
…
Si acum gata, la drum. Umplem rucsacii cu cele necesare turei: haine de schimb, lampa de carbid, coarda, scarite si nelipsitul aparat foto, insotit de aceasta data de trepied si blitz deoarece avem de gand sa ajungem si la Pestera Flacara.
Traseul propus: valea Laposului pana sub Piatra Altarului, traversare si urcare pe Politele Bardosului, parcurgerea cheilor pe deasupra peretilor si vizitarea Pesterii Flacara.
Coboram in sosea trecem podul peste Bicaz si din poiana cabanei ne orientam la dreapta urcand in diagonala prin padure pana ajungem deasupra vaii Laposului. Continuam urcusul de-a lungul vaii prin padure, fara sa coboram pe fir, pana intersectam o poteca clara care coboara, traverseaza valea si apoi se strecoara prin padure pe sub Piatra Altarului pe care o intrezarim uneori deasupra noastra printre copaci. Trecem pe langa o grota care are o intrare impunatoare si dupa 45 min ajungem in firul unui valcel plin cu grohotis.
Click to enlarge
Sub Piatra Altarului


Popas. Nu ne mai saturam de admirat privelistea. Sa facem un tur de orizont. In spate se ridica Creasta Estica din Piatra Altarului pe sub care tocmai am trecut, spre vale la capatul valcelului - peste Bicaz - se vad serpentinele pe care le face soseaua de la iesirea din tunel pana la intrarea in Chei si peste ele troneaza Peretele Mariei in a carui extrema stanga se vede perfect linia unui horn care formeaza partea finala a unui frumos traseu, Hornul Greierasului (numit asa in amintirea unui refugiu, Greierasul, unde se "cazau" alpinistii ieseni prin anii '70-80). Spre stanga incepe sa se vada impunatorul perete al Politelor Bardosului cu panglica soselei la poale.
Versantul opus al valcelului este format din mici pereti printre si peste care vom trece in continuare.
Click to enlarge
Pe Politele Bardosului
Din punctul in care am ajuns coboram putin si apoi ne angajam in urcare pe versantul opus. Drumul nu este prea vizibil si trecerile trebuie cautate cu atentie. Poteca se strecoara pe sub si peste mici trepte stancoase urcand sustinut si apoi pe un teren mai putin accidentat in diagonala spre dreapta, pe niste fete destul de expuse, vizand atingerea platoului pe care il ghicim la capatul abruptului. Odata ajunsi aici traseul isi schimba total aspectul. Poteca ne conduce printr-o padure batrana la mica distanta de marginea abruptului si trece pe la iesirea din toate traseele de alpinism din Politele Bardosului (peretele care margineste cheile pe stanga pana la confluenta cu Bicajelul). Dupa cca 10-15 min de mers pe platou atingem un alt punct de belvedere situat deasupra confluentei Bicazului cu Bicajelul. De la cabana pana aici am facut 1 h 30. Ne apropiem de marginea abruptului care are peste 300 m inaltime si printre pinii batuti de vant putem admira o priveliste unica: drept in fata ni se deschide Valea Bicajelului, frumoasele chei cu acelasi nume, mici cascade si bulboane cu apa verde ca smaraldul, spre dreapta se vede Peretele Piatra Poienii cu Fisura Neagra, spre stanga putem admira impunatorul Perete al Turnuletului si la baza panglica soselei.
Click to enlarge
Santinela - Escalada
Daca tot aveam o coarda cu noi, m-am legat impreuna cu Cezar si in amintirea vremurilor trecute am coborat doua lungimi de coarda pe creasta care pleaca din acest punct (grad I-II) si constituie de fapt ultima portiune din traseul Santinela de la Gatul Iadului (VI A) unul din cele mai spectaculoase si frecventate trasee de catarare din Cheile Bicazului. Ne oprim in locul unde peretele isi mareste brusc inclinatia si devine vertical, ba chiar surplombant dupa cativa metri, pentru a admira intrarea in Gatul Iadului si soseaua care trece 300 m mai jos exact sub picioarele noastre. Ne intoarcem pe acelasi traseu si odata ajunsi la pinii batuti de vant care constituie capatul crestei, ne alaturam celorlalti. Lenevind la soare - care pana acum a fost darnic cu noi - savuram cateva clipe de liniste ascultand murmurul apei care razbate din chei si suierul vantului printre pinii de pe creasta. Sunt clipe fermecate, in care uiti cu totul de lumea civilizata de la picioarele tale si care te fac sa te intrebi uneori la ce este buna civilizatia daca iti ingradeste aproape permanent accesul la aceste sentimente simple de comuniune cu natura. Parca te intorci in timp, la vremurile cand stramosii nostri venerau soarele, vantul, fulgerele, padurea si apele, natura in general. Cu greu ne desprindem de acest minunat loc de popas. Dupa o ultima privire spre frumusetile de sub noi ne orientam la 90 grade spre stanga - fata de directia din care am venit - si continuam drumul pe un hatas slab conturat care se mentine aproape de limita abruptului la inceput prin padurea rara si apoi traversand pe mici brane mai multe valcele slab conturate. Poteca este aproximativ pe curba de nivel si se mentine la limita superioara a peretilor traversand uneori niste pante destul de inclinate si expuse. Depasim pe rand mai multe valcele si creste stancoase care necesita cunostinte elementare de catarare dar foarte multa atentie. Sub noi, desi nu totdeauna bine evidentiati, se afla permanent pereti verticali cu inaltimi cuprinse intre 100 si 200 m. Dupa cca 30-45 min ajungem la un nou punct de belvedere situat pe o mica creasta stancoasa aflata aproape de capatul inferior al sectorului de chei numit Gatul Iadului.

Autor: Hen Titus
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 8983, Ultima actualizare: Sâmbătă, 23 Iun 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Lacu Rosu-Saua Varascau-Saua Lui Tifrea-Cabana Cheile Bicazului

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org