Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Clubul turistic alpin Montana

Clubul turistic alpin Montana

Clubul Turistic Alpin MONTANA

            Bazele unui club turistic sunt puse în ziua de14 iulie 1988, când cinci tineri iubitori ai muntelui și drumeției din Rusca Montană: Almăjan Livius, Almăjan Maria, Bozdoc Mircea, Csaszlovszky Hardmund și Simescu Petru, hotărăsc înființarea unui club de turism numit la început,, CLOP MONTANA". Ei au început anonimi să colinde munții făcând drumeții, excursii tematice în condiții în care alții poate se lăsau înfrânți. Greutățile și opreliștile de tot genul, întâmpinate în vechiul regim, nu au lăsat asupra lor nici o amprentă, din contră, i-au ambiționat mai puternic și noile condiții democratice păstrându-și crezul mai puternic și mai viu ca întodeauna  au pornit să reînvie turismul adevărat, în splendida zonă a Munților Poiana Ruscăi.

                În anul următor 1989 lor li se alătura și alți tineri, chiar și din alte localități, dar care munceau pe raza localității noastre: Puiu Daniel, Novak Tiberius și Malarcsek Rafael Arpad din Oțelu Roșu, Ștronski Ane-Mari din Ruschița, Florea Radu, Faur Maria din Rusca Montană. Activitatea clubului devenise tot mai bogatăși intensă. Lunar se desfășoară activități de informare la sediu sau ieșiri în cadrul natural. Membrii clubului își propun acțiuni de popularizare a zonelor mai puțin cunoscute din Munții Poiana Ruscăi, cunoașterea Monumentului Turismului, amenajarea unor locuri de popas pentru turiști, marcartea și cartarea unor trasee montane și refacerea celor vechi și alte acțiuni cu caracter turistic.

                Condițiile de primire a noi membrii sunt destul de dificile: participarea la trei iesiri cu membrii clubului dintr-un număr de cinci iesiri consecutive. Acestea vor avea o durată mai mare de 48 de ore. Popularizarea cercului de turism trece de limitele comunei. În paginile revistei,, România pitorească" nr. 7/iulie 1989 pag.2, apare o notă despre înfiintarea clubului de turism-alpinism <>> al cărui responsabil este Almajan Livius. În anul 1990 lor li se mai alătură Petcu Iliana, Ambruș Clara si Scheusan Marcel. Cele mai des trasee străbătute de acești entuziaști sunt cele din Munții Poiana Ruscăi, Muntele Mic, Tarcu, Godeanu, Retezat, Cheile Carașului, Munții Apuseni, Parâng, Făgăraș, Piatra Craiului, Bucegi dar și Masivul Rodnei, Ceahlău, Cheile Bicazului, Muntii Maramureșului și Gutâiului. Aceasta bogata activitate face posibilă transformarea într-un club, numit “CLUBUL TURISTIC ALPIN MONTANA “, la 15 aprilie 1990, avându-l ca președinte pe Bozdoc Mircea, vicepreședinte Almăjan Livius, casier Almăjan Maria, responsabil cu probleme cultural educative Florea Radu. Membrii clubului au contribuit la pitonarea traseului de alpinism«Fisura Șoimului»(făcută de Almăjan L., Simescu P., Novac T.si Malarcsek R.), remarcarea unor trasee turistice, amenajarea a două locuri de popas în Muntii Poiana Rusca, lucrări de întreținere a Monumentului Turistic, inițierea în practicarea schiului a noilor membrii  și simpatizanților.

                Pe lângă acestea ei au realizat jurnale de drumeție, albume foto, diapozitive urmărind să dezvolte următoarele ramuri sportive: drumeție alpină, alpinism, schi alpin, orientarea turistică.

     În anul 1991 la 2 iulie clubul primește aprobarea de afiliere la Federația Română de Turism-Alpinism, membrii clubului primesc legitimații și participă la concursuri naționale organizate de alte cluburi din țară. Alți tineri aderă ca membrii la clubul de turism. Sunt elevi de liceu, dar cu mare pasiune și dragoste pentru natură: Bălănescu Florin, Eppel Viorel, Florea Valentin, Zepa Florin precum și Dobre Eduard, student și Rădăcină Irina Carina, învățătoare. Participând la concursurile organizate de cluburile de turism din țară, membrii Clubului "Montana" au câștigat însemnate premii și trofee precum ar fi :

        -Premiul I la orientare turistică la ediția a IX-a a concursului interjudețean Trofeul<<Vânturarița>>, organizat de Clubul Turistic Alpin <<Vânturarița>> din Râmnicu Vâlcea în data de 10-12 august 1990.

        -Premiul I la ediția specială Cupa <<Cândrelul>> organizat la Poiana Soarelui de Centrul de Turism Montan <<Cândrelul>> al Casei Armatei din Sibiu în 1-2 iunie 1991.

 -Locul I Cupa <<Gențiana>> organizat de Clubul de Turism Montan “Gențiana” din Petroșani în anul 1991.

        -Mențiune la concursul de creație <<Lira Carpatină>>organizat la Voineasa de către Clubul de drumeție montanăși alpinism<<Vânturarița>> din Râmnicu Vâlcea în 1-3 martie 1991. Probele concursului au constat în: a)proba cultură-numai tematică montană-care să cuprindă cântece, poezii, glume, mici scenete; b) proba de diapozitive 10-36 diapozitive;c) expoziție foto-6 fotografii alb negru format minim 18x24.

         -Participare la <<Ștafeta munților>> cu plecare din Borlova, cu ștafeta-un fanion făcut de federație-peste crestele munților Tarcu, Godeanu, Retezat în trei zile, până la Petroșani, unde a fost predată Clubului de Turism Montan <<Gențiana>>. Traseul ștafetei străbate crestele tuturor munților plecând din sudul Carpaților și până în nord, în Munții Rodnei.

                In anul 1992 membrii clubului au participat la două expediții turistice în Munții Retezat între 23-28 iulie și în Munții Tarcu intre 10-15 august 1992.

                Clubul Turistic Alpin <<Montana>>și-a încetat activitatea competițională după anul 1992 datorită greutăților financiare. Unii dintre membrii săi au plecat în străinătate. Patru-cinci dintre foștii membrii au continuat ca amatori urcând trasee de dificultate maximă de alpinism. Iată câteva exemplificări:

                - traseul central 6A de la Băile Herculane(Almăjan L. Novac Tiberiu și Malarcsek Rafael)

                -Lespezile Lirei din Piatra Craiului cel mai greu traseu 5B din țară

                -Fisura Diavolului, traseu 5B de la Băile Herculane;

                -Hornul Mare, traseu 5B în Cheile Bicazului.

                Alpiniștii plecați în străinătate au urcat pe diferite masive muntoase din Germania, Austria, Italia, Franța, Elveția. Cel mai răsunător succes de până acum l-au avut alpiniștii Almăjan Livius și Novak Tiberiu, stabiliți în Germania, care au escaladat la 3 octombrie 1997 Vârful Mattehorn din Elveția, cel mai frumos din lume și greu de escaladat. ( «Agenda școlii « -2003)

Autor: viorel florea
Înscris de: viorel florea
Vizualizări: 8886, Ultima actualizare: Joi, 31 Ian 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii POIANA RUSCA  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Surduc-Satul Fardea-Varful Brainu Mic-Varful Daii-Comuna Capriorul-Varful Pades (1374)-Valea Loznei-Satul Rusca Montana

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org