Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Împreună pentru Bucegi

Împreună pentru Bucegi

Data: 22-24 octombrie 2004


Participare:
A. T."Chindia": Nicu Posta, Nicușor Tudosă, Silviu Petre, Cătălina Posta, Andreea Ochian, Mirela Saulea, Ileana Bocanciu (de vineri după-amiază), David Mălăuț, Lili Toma, Simona Florea, Iosiv Sorin (de sâmbătă dimineață), Marius Prundaru, Mihnea Prundaru, Andra Prundaru, Feni Tănase (de duminică dimineață)
Cercul Tinerilor Ecologiști Măgura: (de vineri după-amiază)
Georgiana Salomia, Diana Petrescu, Andreea Șerban (clasa a V-a), Carmen Salomia, Adelina Petrescu (clasa a VI-a), Edi Mănoiu (clasa a VII-a), Cristina Negrea, Bogdan Negrea (clasa a VIII-a)
Zona: Bucegi-Leaota
Sponsorizare: S. C. EUROGAS Fieni - saci de plastic și mănuși pentru acțiunea de ecologizare
Descriere:
Am plecat vineri după-amiază ajungând la Tabăra Cerbu în jurul orei 19: 00. După masa de seară, o plimbare până la Tabăra Vânătorul ne-a prins bine tuturor.
Sâmbătă dimineață la ora 10: 00 am dat startul. Vremea ne îmbia la drum, culorile toamnei, atât de cunoscute dar mereu atât de surprinzătoare ne mângâiau privirile.
Am urmat traseul: Valea Răteiului - Peștera Rătei - Cheile Răteiului - Muchia Răteiului - Stâna din Rătei (punctul "la țoță"). Aici am ajuns la ora prânzului (14: 00) așa că am mâncat bucurându-ne de priveliștea din jur: Obârșia, releul Coștila, Crucea Carimanului, Vârful cu Dor, Valea Ialomoiței, Claia de Piatră de pe Lespezi, Valea Răteiului pe care urcasem, Culmea Lungă cu stâna din Cufuritu și cele două vârfuri ale Răteiului, pe toate le puteam cuprinde cu privirea. După masă, noi cei mari ne-am desfășurat în evantai pentru a găsi la liziera pădurii vechiul marcaj cruce roșie ce vine din Bolboci - Cantonul Brătei - Leaota. Marcajul nu l-am găsit decât la baza țoței, dar poteci sunt pe ambele părți, mai conturată cea de sus, care pleacă din șaua unde se află stâna. De la aceste câteva marcaje vechi găsite, urmează un desiș de circa 150-200m, care nu exista acum 10-12 ani. Poteca mergea direct pe culme, acum însă cu greu te mai poți strecura printre molizii tineri. Acest desiș se poate ocoli și el pe ambele părți, prin pădurea bătrână, fără să ne lăsăm prea la vale, dar este mai bună cea de pe partea stângă cum coborâm. Trebuie să regăsim poteca, aflată exact pe culme în maxim 10 minute. De aici marcajul este clar, refăcut de noi în 2001. Ne-am propus să refacem cât mai curând și această porțiune de traseu ce a mai rămas până în creastă, mai ales că  drumul e greu de găsit dacă nu știi zona, atât venind de jos cât și de sus din creastă. Am coborât de la capătul marcajului până la Cantonul Brătei, în 40 de minute, aproape în fugă. Copiii au mers excelent. De la ieșirea în drumul asfaltat ce duce la Cariera Lespezi am început să strângem gunoaie și până la Tabăra Cerbu am umplut 4 saci mari. Am sosit la 18: 30, obosiți dar mulțumiți și arși de soare.
O masă bună, după care seara s-a prelungit cu cântece  de munte pe acorduri de chitară. Copiii au dormit neîntorși.
Duminică ne-am trezit mai devreme și la ora 9: 00 dădeam startul pe echipe. Cei mari (băieții) au plecat spre Podul lui Baltag. Copiii și fetele au rămas în zona taberei la acțiunea de ecologizare.Am strâns din greu la gunoaie, pe care le-am depozitat pentru a fi scoase din zonă, după care am pornit și noi în sus.


În punctul "la țeavă" (o zonă periculoasă, în special iarna), băieții reparau de zor la trepte și balustrade.
   
I-am salutat și am trecut mai departe să vizităm Cheile Orzei. Am văzut barajul de la Scropoasa apoi ne-am întors. Am verificat Podul lui Baltag. Pare să mai țină iarna asta, o singură balustradă era ruptă, dar nu la tronsonul de deasupra apei.Am revenit cu toții la Tabăra Cerbu în jurul orei 15: 00 și am mâncat cu poftă ultimele rezerve. Obosiți dar mulțumiți, ne-am întors acasă după o nouă tură plină de peripeții
 
 
 
 
Ileana Bcanciu - A. T. Chindia Târgoviște
Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 10684, Ultima actualizare: Marți, 26 Oct 2004Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Pietrosita-Plaiul Lespezi-Cabana Scropoasa-Cabana Cheile Zanoagei-Cabana Padina-Cabana Pestera-Cabana Babele-Cabana Caraiman-Busteni

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org