Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Marcaje încîlcite în zona Gîrbova Luni, 15 Aug 2011, 18:43
Postat de: Sorin Demetrescu in de-ale lui Sorin Demetrescu

Marcaje încîlcite în zona Gîrbova

Iată cîteva impresii dintr-o plimbare făcută la Gîrbova, Sîmbătă 13 August 2011.

Nu am băgat de seamă nici un indicator de direcție la cele patru drumuri ce pornesc de la cabană. Spre Clăbucet plecare nimerește oricine, dar spre restul potecilor e mai încurcat:

  • poteca (triunghi albastru) către Predeal e vizibilă doar dacă îți dă prin cap să explorezi nițel liziera pădurii.

  • în spatele cabanei este o potecă scurtă și abruptă care duce repede în Valea Limbășelului; nu a fost marcată niciodată.

  • spre Azuga (iar triunghiul albastru) se vede departe și cam neclar, pe Clăbucetul Taurului, o jumătate de stîlp iar dacă urci mai dai de un stîlp. Cred că de la cabană pînă la intrarea în pădure ar trebui patru stîlpi și un indicator de direcție și timp. Cobor de pe Clăbucet și continui pe marcajul triunghi albastru care duce în DN 1. Dau de o poiană – și poienile sunt o pacoste căci ieși din pădure dar adesea după traversare nu nimerești intrarea în pădure din nou. Un stîlp e absolut necesar acolo. Poate din lipsa lui, poate din neatenția mea intru în pădure cam pe stînga și dau de o potecă foarte bună marcată cu...punct albastru (dar, repet în poiană nici o săgeată). Seara acasă m-am uitat pe vreo două hărți și nu am găsit marcajul ăsta. Dar fiind un drum bun, în coborîre și bănuind că tot la Azuga ajunge nu m-am întors să caut triunghiul. După vreo oră intersectez un drum forestier, iarăși bun – dar iar nici o săgeată. Merg vreo 30 minute pe drum în jos, văd primele acoperișuri ale caselor și spre marea mea surpriză dau de triunghiul albastru. Dar desigur nu cel pe care voiam să merg inițial spre autostop pe DN 1. În sus marcajul ăsta intra pe o potecă îngustă și care părea urîtă la început; unde ducea sau de unde venea marcajul? Nici un indicator (nici această potecă nu am găsit-o pe hărțile mele – accept că poate o fi vreo hartă mai nouă, aș cumpăra-o dacă există). Mai merg vreo 20 minute, drumul forestier devine stradă printre conacele celor ce au făcut multe economii, ajung la parcul orașului. Mă așez în iarbă să mă schimb. Întorc capul și văd iar triunghiul albastru pe un stîlp de cabluri, fără nici o indicație. O iau spre piață și fac un test (trebuie să spun că presupuneam rezultatul): întreb patru persoane consecutiv - nu știau de existența acestor marcaje dar nici măcar nu auziseră de niscaiva poteci turistice pornind din zonă. Nici drumul forestier nu are nume și indicator de lungime, nici pe hartă nu l-am găsit. În Azuga nu există nici un panou cu potecile turistice – mai sunt și altele afară de cele pomenite acum. De ex. poteca de la Cabana Trifoiul la Hotelul Susai cred că nici acum nu are indicatoare de direcție la nici un capăt. Aproape toate drumurile forestiere din zonă (multe, frumoase, utile) nu au indicatoare de direcție, nume, lungime.

    Altfel într-o zi frumoasă plimbarea a fot plăcută și ușoară. M-am mai mirat la Clăbucet plecare că majoritatea oamenilor veniseră cu telescaunul (nu pe picioarele lor) și fugeau direct la Gîrbova la mîncat. Posibil ca mulți să nu fi știut nici pe unde se află. Cabana Gîrbova, renovată arată foarte bine dar preturile mi s-au părut mari. La Clăbucet – ruinele antice rămîn.

Autor: Sorin Demetrescu
Vizualizări: 4800, Ultima actualizare: Luni, 15 Aug 2011


Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org