Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Munții Carpați - O altfel de prezentare

O altfel de prezentare

Medalion Bucegi

Ică GIURGIU


      Am putea spune că masivul ocupă x km pătrați, că vârfurile cele mai înalte sunt y, z, că fluxul de turiști strică echilibrul ecologic... Cărțile - fiecare număr al revistei noastre, este în fond o carte - se scriu din cărți, zice o "axiomă" îmbrățișată cu suficiență de foarte mulți. Dar nu trebuie să ne atașăm și noi acestei suficiențe.
      Masivul Bucegi - "leagănul turismului și alpinismului românesc" - este și astăzi un ținut prea puțin cunoscut. Câteva argumente le înșiruim mai jos.
      Nu ni se pare că o hartă mai amănunțită și exactă decât cea semnată acum 60 de ani de Mihai Haret, Ioan Protopopescu și Radu Țițeica a fost tipărită între timp.
      Nu considerăm că există un ghid de turism - alpinism mai bun decât cel publicat în 1964 de Emilian Cristea și N. Dimitriu.
      O "geologie" amplă, unitară și accesibil scrisă rămâne tot cea a lui Dan Patrulius, din 1969.
      Despre peșterile din masiv, cu toate descoperirile din ultimii 20 de ani, nu putem spune că avem o prezentare de ansamblu.
      Despre vegetația, fauna și ecologia masivului nu cunoaștem încă existența unei lucrări ample.
      Dacă citim cu atenție diverse lucrări despre masiv constatăm că datele "științifice" se păruiesc între ele, că nu există un portofoliu sugestiv de imagini publicate, că nu a fost nimeni tentat să finanțeze o bază de date despre Munții Bucegi.

      Dacă "leagănul turismului și alpinismului românesc" se prezintă așa, ce să mai spunem despre alte masive ca Făgăraș, Suhard sau Vlădeasa. Cum să producem venituri semnificative din turism dacă nu cunoaștem ce e pe teren, nu scriem, nu publicăm și nu protejăm?
      Prezentul medalion Bucegi, la fel ca și ansamblurile dedicate în numerele anterioare pentru Piatra Craiului, Retezat, Vâlcan și Rodnei, nu poate fi decât un prim pas pentru cunoașterea munților noștri și a fiecăruia în parte. Pentru realizarea acestor medalioane pot concura toți cititorii, cei care nu au nevoie de poteci, cei care umblă cu lupa, penseta și mânuiesc microscopul, cei ce vânează fotografii și - nu în ultimul rând - cei care s-au confruntat cu aspectele dure ale oricărui munte.
Autor: Ică Giurgiu
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 12640, Ultima actualizare: Marți, 15 Iul 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Bran-Podul Oprisului-Valea Poarta-Mt. Ciubotea-Ref. Scara-Varful si Cabana Omu

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org