Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Pe cimpul cu florile

Pe cimpul cu florile - Urcind spre obirsia Laposului
Plecare matinala doar in doi, eu si Luci.
Obiectiv: zona de deasupra Cheilor Sugaului - zona care ne-a captat privirile tocmai de pe Sudardul Mic in tura de Pasti din Cheile Bicazului. Intrigati de peretii impunatori care se vedeau in zona, ne-am promis ca sa mergem in "explorare" pe acolo cit mai curind.

Am inceput cu stingul, gasind inchis podul peste Moldova (probabil de la ultimele viituri). Asta ne-a obligat la un ocol bunisor prin Roman, asa ca am ajuns la intrarea in rezervatie abia la ora 10, cu o ora intirziere fata de plan.

Intrarea in rezervatia Cheile Sugaului
Ne echipam si pornim pe sosea spre Cheile Biczaului. Dupa citeva bucle ale soselei ajungem si in punctul de unde incepe traseul nostru. Acesta urmeaza la inceput drumul forestier care duce spre bazinul superior al vaii Laposului. Dupa citeva serpentine acesta se indreapta, paralel cu valea Bicazului, spre Chei. Vis-a-vis se vad deja poienile de pe culme si in dreapta (cum privim spre vale) intrarea in chei strajuita de Pintenul lui Catalin si peretele nordic al Surducului. Desi distanta este destul de mare se aud voci din perete. Urmarind atent cu privirea linia traseelor din zona distingem doua "furnici" in Fisura Artei. Sint in partea de jos a traseului sub arcada. Mai au destul de trudit pina sus.

Peretele Nordic al Surducului cu Fisura Artei si Pintenul lui Catalin
Finetele din satul Bicaz Chei ajung pina in sosea
Ne apropiem de piriul care a dat nastere in aval Pesterii Flacara (cel care iese jos in chei printr-un mini-zaplaz). Drumul se arcuieste spre dreapta urcind domol, paralel cu firul apei. Incep sa apara primele poieni si salase. Dupa cca 3 km spre dreapta se bifurca un drum care urca direct in Birnadu. Pe harta noastra figureaza doar o poteca dar acum este un drum pacticabil lejer cu o masina de teren.
Peste valea Bicazului incep sa se vada poienile si salasele
Pe drumul forestier deasupra zonei abrupte din apropierea vaii Bicazului
Ramificatia spre Birnadu

Autor: Titus Hen
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 5328, Ultima actualizare: Vineri, 3 Iun 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Lacu Rosu-Poiana Alba-Piatra Singuratica-Balan

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org