Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Prin cheile Bucegilor

Prin cheile Bucegilor

Cheile Zănoagei, Orzei, Tătarului sunt câteva din etapele unui weekend reuşit petrecut în partea sudică a Bucegilor.

Trecând peste Vârful cu Dor de la Cota 2000 şi parcurgând lejer pajiştile şi vâlcelele pitoreşti (Izvorul Dorului, Clinului) cale de 2 ore,  întâlnind ici şi colo stâne şi ciobani prietenoşi, am ajuns pe culmea Nucet, de unde se putea zări, în toată splendoarea lui, lacul Bolboci - prima etapă a călătoriei noastre. Drumul până la lac, de vreo 45 min., s-a dovedit îmbietor, şerpuind când prin pădure, când printr-un luminiş, în triluri de păsări şi freamătul frunzişului. Odată ajunşi pe malul lacului, priveliştea îţi taie răsuflarea: parcă e o oază de semi-sălbăticie, de virginitate a naturii, străpunsă doar de imaginea cabanei care se zăreşte pe malul opus şi de barajul înălţat de om. Înconjurând agale lacul şi traversând faleza digului, am ajuns la cabana Bolboci cu dorinţa de a ne caza şi a porni fără rucsaci spre obiectivele din apropiere. Preţurile variază în funcţie de confort (300.000 lei pt. o pers. în camera cu 3 locuri, dar şi 150.000 lei la comun, în dormitoare de 12 locuri), iar masa este de-a dreptul delicioasă şi relativ ieftină.

După un popas binevenit, am pornit spre Scropoasa (unde se află un lac de un verde ireal şi cabana cu acelaşi nume de pe malul său), trecând prin cheile Zănoagei pe care le-am traversat în 50 min. Peisajul e superb, cu versanţi abrupţi, poteca şerpuind de-a lungul apei care se prăvale cu zgomot prin câteva cataracte pe care le-am surmontat lejer, trecând podeţele degradate, amenjate cu mult timp în urmă. Vegetaţia deasă şi, pe alocuri, înaltă ne-a dat senzaţia străbaterii unei "mini-jungle" montane. Cheile fac parte din Rezervaţia Zănoaga, pe brânele şi grohotişurile sale calcaroase crescând specii ocrotite. Deodată, valea Ialomiţei s-a lărgit şi am pătruns în arealul zonei Scropoasa, un perimetru întrucâtva sălbatic, doar 2-3 case "ţinând companie" cabanei. Principalul obiectiv l-a reprezentat cheile Orzei, foarte abrupte şi dificil de parcurs, întrucât valea Ialomiţei este foarte îngustă aici. Ne-am aventurat pe deasupra, pe traseul ce duce la Dobreşti, şi doar până într-un anumit punct, întrucât accesul este interzis şi periculos, aici fiind executată o lucrare hidroenergetică. Parcă eram nişte exploratori cercetând desişurile necălcate de om... Drumul de întoarcere l-am făcut pe traseul cel mai scurt, adică tot prin cheile Zănoagei, admirând iarăşi, la tot pasul, frumuseţea locurilor.

După o noapte linştită la cabana Bolboci, am pornit a doua zi dis-de-dimineaţă spre Padina. Am înconjurat lacul vreo două ore pe un drum de maşină desfundat dar practicabil, până am ajuns la următorul obiectiv al periplului nostru: cheile Tătarului. Din zare, răsăritul soarelui se reflecta miraculos printre versanţi, făcându-ne să grăbim pasul ca să prindem "întâlnirea cu lumina" lui. Faţă de cheile Zănoagei, Cheile Tătarului sunt mai mici dar apropierea lacului îi conferă un farmec aparte, iar drumul amenajat trece chiar prin mijlocul lor, astfel încât nu-ţi poţi da seama cu adevărat de măreţia naturii. Dar intuieşti de la baza versanţilor stâncile spectaculoase în formă de turnuri.

Odată străbătute şi aceste chei, au urmat cheile Coteanu, nesemnificative, după care s-a deschis platoul larg al Padinei. Dar, mai întâi, am dat de un perimetru în construcţie, Complexul Coteanu, dincolo de care se află cabana Diana, înconjurată de căsuţe. Noi ne-am îndreptat întins spre cabana Padina, punct de plecare spre complexul Peştera, cu schitul de acolo, din arealul cheilor Ialomiţei.

După un mic-dejun copios la Padina, într-o ambianţă plăcută şi civilizată (peisaj superb, zi însorită, "cortişti" de-abia treziţi), am pornit la drum, trecând prin apropierea intrării în Valea Horoabei - traseu greu accesibil, interzis turiştilor, ale cărui împrejurimi se constituie într-o altă rezervaţie a Bucegilor, rezervaţia Peştera Ialomiţei. Intuiam frumuseţile ispititoare de pe teritoriul oprit...

Drumul spre Peştera Ialomiţei cu schitul din interior este asaltat tot timpul de "pantofari", aşa încât, după un popas binevenit pentru admirarea versanţilor cheilor Peşterii, ne-am avântat în urcuş pe piciorul Cocora, traseu ce pleacă din spatele hotelului Peştera, aşa-numitul "Drum al lui Buimăloiu", marcat cu bandă albastră.

După un urcuş susţinut de vreo 20-30 min., am ajuns la liziera pădurii, într-un mic platou cu arbori  doborâţi, de unde poţi pierde lesne marcajul, dacă nu întâlneşti vreun localnic (cioban sau muncitor forestier) care să te îndrume. Mergând lejer vreo oră prin pădure până la golul alpin, dincolo de Vâlcelul Cocora, ne-am oprit pe "plaiul lui Păcală" ca să culegem cimbrişor de munte şi să pozăm genţiene albastre.

Odată ajunşi la cabana-hotel Piatra Arsă, ne-am înscris iarăşi pe "bulevard", până spre muntele Furnica, înroşit de atâţia rhododendroni înfloriţi. Ne-am tăvălit printre ei şi am făcut poze, pătrunşi de mireasma lor îmbietoare.

Îmbietoare au rămas în amintirea noastră şi clipele minunate petrecute în cheile din Bucegi, într-un weekend însorit de sfârşit de iunie.

     

Adina şi Bogdan Baranovschi

Autor: Adina şi Bogdan Baranovschi
Înscris de: Bogdan Baranovschi
Vizualizări: 27040, Ultima actualizare: Miercuri, 6 Iul 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org