Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Ghid montan - Proiectul "International Work Camp"

Proiectul "International Work Camp"


Proiectul "International Work Camp" la Cabana Valea Simbetei.
In perioada 23 iulie - 13 august 2003, la Cabana Valea Simbetei, in Muntii Fagaras, a avut loc o tabara ecologica cu participare internationala.

Initiatorii roiectului sint Horst Laube, si cluburile KOPRA e. V. din Rostock , care se ocupa de tineri fara loc de muca si probleme sociale, si Gruener Grashalm e. V. din Wismar, un club pedagogic si de aventura. La acest proiect au participat tineri din Germania, Suedia, Ucraina, USA si Romania. Scopul este de a contrui toalete ecologice si dusuri solare la Cabana Valea Simbetei.Astfel Cabana Valea Simbetei va fi prima cabana montana din Romania care va incerca sa se alinieze in anumite standarde ecologice. De asemenea gunoaiele au fost sortate si transportate la vale. Pentru construirea toaletelor si a dusurilor au fost carate la cabana 5 metri cubi de scindura si foastene, recipientul pentru dusuri cu o capacitate de 140l, si o greutate de 150kg, panourile solare cu o suprafata de 4mp, si o greutate de 70kg, impreuna cu toate accesoriile necesare pentru buna desfasurare a proiectului.Unii dintre cei mai importanti oameni pentru construirea toaletelor cu o structura de lemn impresionanta, sint Horst Laube, initiatorul si conducator general al proiectului, Olof Matthaei, inginer de lemn si împreuna cu Norbert Srock, timplar si responsabil pentru proiectul de constructie. Deasemenea la buna desfasurare a proiectului iau parte si 2 membri din staff-ul Asociatiei Ghizilor Montani din Romania, Iulian Cozma, secretarul General al AGMR si Ghe. Enache, trezorier al AGMR. Cei doi sint administratorii Cabanei Valea Simbetei.Toaletele ecologice vor avea urmatorul sistem de functionare: Dupa separatia de urina si a fecalelor, acestea sint adunate separat si decompostate biologic. Prin aceasta mirosul dezagreabil nu ne va mai deranja iar resturile dupa o pastrare de cca 6-8 luni se pot utiliza la gradina cabanei. Acoperisul va fi acoperit cu iarba si pamint pentru a se integra cit mai bine in peisaj. Speram ca prin aceasta conditiile la Cabana Valea Simbetei se vor imbunatati, si nu in ultimul rind vom da un exemplu si celorlalte cabane si turistior despre ceea ce inseamna ecologia. Deasemenea am fost si simtem ajutati de fosti membrii ai CPNT Brasov, precum si de turistii care vin la Cabana Valea Simbetei, si benevol, care cite una sau doua scinduri. Le multumim!

 
Autor: Iulian Cozma
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 13421, Ultima actualizare: Joi, 7 Aug 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Comentariu
Fără foto GHEORGHIU PAUL, Joi, 7 Aug 2003, 17:47

Se pare ca Valea Sambetei a devenit deja un exemplu de intitiativa si eficienta in multe privinte pentru toate cabanele din muntii Romaniei. Felicitari, Iulian, tie si tuturor celor care au depus si depun un efort altruist la crearea unei atmosferi tot mai civilizate in munti. Cea mai buna metoda de a stimulat producerea evolutiei e cea a exemplului personal. A job well done!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org