Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Sarbatoarea Fecioarelor

Sarbatoarea Fecioarelor

 

 

Data: 20-21 septembrie 2008

Participare: Nicu Posta, Bogdan Toma, Darius Vasile Șerbănescu, Mihai Cernat, Cătălina Posta, Roxana Stăncescu

Tot plănuiam o tură pentru „Sărbătoarea Fecioarelor” și încă nu eram hotărâți ce vom face. E bine totuși că până la urmă am plecat de acasă. Mașina de Brașov ne lasă pe toți șapte (Mihai, venit din București, s-a urcat din Sinaia) în Bușteni pe la ora 9: 00. Un taximetrist grăbit și legănat ne duce rapid până la Gura Dihamului, de unde pornim la drum, fix la 9: 30.

Vremea este umedă și destul de rece pentru această perioadă, dar măcar ne așteptam… Urcăm din greu până la cantonul silvic pe poteca nemarcată dar bine conturată, ajungând aici pe la 10: 45. E primul popas mai lung și încep să curgă glumele și bancurile, printre înghițituri de măr cu biscuite sau miere cu lămâie. Dar frigul pișcă și nu putem sta prea mult.

Eu propusesem pentru această tură să urcăm pe Valea Morarului, dar Mihai ne întreabă de ce nu vrem pe Creasta Balaurului. Îi spun ca doar eu am mai făcut acest traseu prin 1992, în rest nimeni nu îl cunoaște. E drept că atunci mi-a făcut o impresie extraordinară, traseul e superb iar vremea și compania au fost de asemenea minunate. Așa că, mai de voie mai de nevoie, iată-ne pornind spre creastă.

Părăsim în scurt timp valea Morarului dar după numai 10 minute regret în sinea mea alegerea făcută. Dar Mihai ne conduce ca un adevărat comandant de oști și parcă nu-mi vine să-i stric bucuria… Dar dușmanii noștri sunt perfizi! Toată vegetația verii, aflată acum în maximă plinătate și splendoare este acoperită cu un strat drăgălaș de zăpadă proaspătă, lipicioasă și înșelătoare. Oricât încercăm să ne ferim de ea, nu reușim cu nici un chip… Umezeala este omniprezentă. De sus îi dă cu măzăriche, de jos vine țepoșica, păiușul și alte bălării, pe la mijloc ne plesnesc zmeurii plini de fructe (Mihai strigă săracul într-una în față, de frica ursului, că numai caca verde găsim în drum…), apoi încep jnepenii, unduioși,  alunecoși, flexibili și plini de promoroacă iar pe sub hainele noastre se lăfăie inevitabil transpirația. Așa că, urcam stoici, cu hazul de necaz în echilibru instabil…

Îl întreb din când în când pe Mihai dacă e sigur că ăsta-i traseul, cu speranța ascunsă că va zice: hai să ne întoarcem, s-o luăm pe vale… Ți-ai găsit! Merge ca alimentat cu  Duracel, găsește poteca apoi ne chema victorios și nerăbdător. Ajuns pe Țimbal ne certă demonstrativ și furios că nu-i acordăm încrederea și respectul cuvenit unui comandant de oști atât de încercat în grele lupte cum este el… Atunci hazul nostru nu mai are limite și fiind loc de popas, e clar că începem cu bancurile și nici prin cap nu ne trece să ne grăbim. Dar frigul ne cuprinde iute și dârdâind mărunt pornim din nou la drum, așteptând să dăm de poteca mult promisă. Strângând din dinți îi promitem lui Mihai că-l vom urma fără ezitare în crunta bătălie, până la capătul puterilor.

Urcăm într-una de vreo patru ore și nici grai nu mai am. Am plecat de acasă cu un început de răceală, după o noapte în care abia am reușit să ațipesc un pic spre dimineață. Acum deja mă ustură tot gâtul și nu am putut să mănânc decât o ciocolată, la Bușteni. Sunt tare obosită, mi-e foame, sete, somn și mai ales frig, pentru că picioarele, ude demult, mi-au înghețat de nu le mai simt. Și totuși, nu știu ce mi se întâmplă, aș putea spune că nu prea îmi pasă de toate astea. O liniște interioară nefirească mă face să mă întreb ce-o fi cu mine și dacă nu cumva faptul că acum două zile am împlinit 40 de ani o fi de vină…

La următorul popas (sub stâncă, unde se schimbă unghiul potecii, chiar pe muchie), pe care-l cer imperativ, scot termosul cu cafea fierbinte. Dau pe gât pe nerăsuflate un pahar plin, apoi fac oficiul și pe la ceilalți. Dar nu pot să mănânc din păcate, de frig și pentru că tot vorbesc la telefon. Nu știu cum se face dar sună într-una ca la gară… Printre altele, aflu că la Padina nu prea sunt locuri la cazare. O veste care ne pune pe gânduri, dar care nu ne face să dăm înapoi de la luptă… Așa că pornim mai departe după neînfricatul nostru comandant. Pe măsură ce câștigăm altitudine, se face tot mai frig, iar panta devine mai abruptă. Bătălia cu jnepenii e crâncenă. Doar Mihai și Cătălina poartă mănuși, noi restul păstrăm muniția în rucsac să fi uscată pentru când ajungem la cabană! Din când în când îmi bag degetele în gură să mi le dezmorțesc, dar din păcate nu pot face același lucru și cu picioarele…

La ora 14: 15 primesc din nou telefon din Padina. Cu toată insistența, mai mult de șapte locuri nu se găsesc iar posibilitatea să stăm câte doi în pat este exclusă (noi urma să fim cu toții 13).

În acest timp Mihai caută de zor poteca, însă fără șanse de reușită.

Uitându-mă înapoi, fac o evaluare sumară a situației: e trecut de miezul zilei, suntem la cel mult 1900 de metri, de vreo jumătate de oră e clar că o bălăurim aiurea pe poteci de capre, în jur e ceață, șansele să ajungem la Omu sunt minime iar resursele noastre aproape la fel. Bogdan nu a mai ieșit de mult la munte și chiar dacă merge destul de timorat și nesigur nu ar abandona bătălia cu nici un chip; Darius are o încredere atât de necondiționată în fecioarele prezente, încât nici nu i-ar trece prin cap să comenteze ceva; Roxana nu cârtește dar știu că are picioarele bocnă; Cătălina poartă mănușile lui Darius iar bocancii foarte buni o protejează încă destul de bine. Nicu e cuminte și liniștit, de fapt el a vrut să urce pe Valea Mălăiești și a venit pe aici doar de hatârul meu… În fine, eu sunt cea mai prăpădită și mai obidită pentru că trebuia să-mi iau bocancii de iarnă și sa-mi susțin propunerea inițială. Pe pietre am fi urcat cu totul altfel și probabil am fi răzbit… Așa însă,  ne înțelegem din priviri iar Nicu trage concluzia. La 14: 30, cu părere de rău dar fără drept de apel sunăm trâmbița retragerii, cu sau fără voia comandantului, momentan în impas.

Dar bătălia nu s-a încheiat. Retragerea e la fel de solicitantă și bobinez în sus și în jos pentru a-i accelera un pic pe Cătălina și Bogdan. Pe la 16: 30 sosim cu efectivul complet în poteca triunghi roșu. Și pentru că cel mai aproape e cabana Diham, iar aici toți ostașii, învinși sau învingători, sunt tratați ca la mama (Oara) acasă, hotărâm să ne adăpostim. Un telefon de confirmare, după care pornim în ritm alert. Într-o jumătate de oră suntem la Pichetul Roșu iar într-o oră la cabană.

Sus la drum ne așteaptă Marius. Andra îmi sare în brațe, Mihnea mă strigă jumătate ieșit pe geamul mașinii, mama mă privește ca de obicei cu îngrijorare, Violeta îl îmbrățișează lung pe Nicu. În cabană e cald și bine. Aruncăm rapid de pe noi hainele ude, vișinata apare imediat, atmosfera se încălzește. Îmi vine să torc ca o pisică răsfățată, cu picioarele goale, în sfârșit dezghețate,  mulțumită că sunt atâția oameni dragi pe lângă mine, bucuroasă că în sală mai sunt și alții pe care nu i-am văzut demult, liniștită să o văd pe Tanti Oara la datorie și candela aprinsă ca întotdeauna în ultimii ani.

Seara mâncăm pește prăjit, bem bere și vedem filmele minunate făcute de Mihai în aventurile lui prin Peru. Dimineață tăiem tortul apoi urmează încordarea și tristețea întoarcerii… Da, toate sunt la locul lor, așa cum trebuie să fie, acum când am 40 de ani…

 

Ileana Bocanciu – septembrie 2008

SAU CUM AM BĂLĂURIT-O PE CREASTA BALAURULUI
Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 6395, Ultima actualizare: Miercuri, 1 Oct 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Bingaleasa-Poiana Gutanu

 

Comentariu
Mihai Cernat Mihai Cernat, Joi, 2 Oct 2008, 13:31

Salut!

Intrucat s-au facut referiri directe (cu o tenta clar ironica!) la persoana mea, am datoria sa fac cateva precizari:

- Alegerea traseului pe Creasta Balaurului s-a facut DE COMUN ACORD; am discutat atat la baza traseului, cat si in prealabil la telefon.

- in zona SUNT ursi si chiar e o problema pt cine-i surprins; a se vedea desele incidente produse in Bucegi.

- Pe Timbal tu, Ileana, M-AI PROVOCAT la discutie! Si nu era vorba de cearta.

- Eu purtam manusi (si aveam si lanterna) pt ca la vremea anuntata era evident c-o sa fie nevoie de manusi. Totodata am oferit o pereche de manusi Roxanei, dar aceasta, ca o leoaica, a refuzat oferta mea.

- Este tendentios spus ca nu gasisem poteca! Asadar, la momentul cand ati luat decizia sa va intoarceti, noi ne aflam DEJA pe Creasta Balaurului (cam pe la al doilea tanc -pt cunoscatori-).

- Cat despre filmele mele din expeditia mea in Peru, reiterez ca difuzarea in public sau copierea acestora FARA ACORDUL MEU constituie infractiune! Poate ca suna cam dur, dar cam asa e...
(Ileana, ai inteles EXACT ce vreau sa zic!)

Amintesc conditiile meteo de la momentul turei: ceata deasa, lapovita apoi ninsoare, zapada depusa semnificativ in special pe Creasta.
Multi ar fi stat sa bea vin fiert (la baza partiei eventual!).

Jurnalul ar fi trebuit sa fie obiectiv, nu sa cada asupra mea vina neparcurgerii acelui traseu la acea data.

Mahnit,
Mihai Cernat

Mihai Cernat Mihai Cernat, Joi, 2 Oct 2008, 13:33

Corect ar fi fost sa se aduca in discutie LIPSA de experienta in domeniul traseelor pe munte (si cand zic "trasee" nu ma refer la a merge la Padina pe drumul de pe Valea Ialomitei!) a majoritatii celor din grup, se stiu ei care!

In conditiile acelea destul de nefavorabile era o problema gasirea exacta a traseului, mai ales ca accesul a devenit tot mai balarios. A sari cu gura pe mine, care ma straduiam (si reuseam) sa gasesc ruta optima constituia cel putin o impolitete, daca nu inconstienta. (dar asta tot de la lipsa de experienta se trage!).

Sa nu mai zic de INCONSTIENTZA autoarei articolului care, desi vremea si situatia era cum era, ea purta teleconferintze telefonice interminabile ce tineau grupul pe loc.

Cum ar fi ca in timp ce la tabla profesorul se straduieste sa expuna o demonstratie dificila (ca mai exista si de-astea, stiti bine cei care ati pus mana pe carte!), unii elevi din clasa (care habar n-au de acea teorema!) sa se apuce sa-l comenteze...??

Singura mea vina pe care mi-o recunosc este ca am incercat sa predau "derivatele" unora care de-abia trecusera de "tabla inmultirii".
(Ileana, tu cu gura ta ai zis, te citez: " Mihai, ne-ai SUPRAevaluat...)

Da, asa e!

Mihai Cernat Mihai Cernat, Joi, 2 Oct 2008, 13:34

Imaginea si numele meu au fost evident defaimate si patate cu acest jurnal.

Cine ma cunoaste si a mers cu mine in trasee (exista oameni care pot confirma) STIE ca eu nu las pe nimeni in urma si ca am intotdeauna grija de toti cei din grup, astfel incat sa ajungem cu bine la destinatie.

Conditiile mai delicate fac parte din mersul pe munte. Aici intervine tenacitatea, dar si evaluarea precisa a situtiei. Pana la urma si intoarcerea din traseu este o decizie.
Traseul putea fi continuat, cum de altfel eu o faceam cand voi, FARA sa ma anuntati, ati luat-o inapoi.
Insa trebuiau sa existe oamenii pregatiti...

Intristat, dar obiectiv,
Mihai Cernat

Fără foto Valentina Cetean, Joi, 2 Oct 2008, 16:16

Mihai, clar ca te-ai suparat! Trei interventii una dupa alta...
Nu te supara ca intervin in povestea (scrisa), despre drumul vostru. Nu va cunosc direct pe nici unul, deci nu e caz de partinire! Doar in ocazionalele mele drumuri prin Alpinet intalnesc numele voastre!
Dar... ma dor senzatiile multiple, legate conjunctural de un drum in muntii care fac deja parte definitiv din sufletul si mintea noastra!
Si atunci iti spun, doar ca cititor al unei povesti, ca mie nu mi-a creat senzatia declansata in tine. Chiar deloc nu te-am simtit victimizat acolo... ci mai degraba o (auto) dojoana, legata de un prieten fata de care ai o afectiune sincera... relatarea are mai mult iz melancolic - retoric... se intelege clar cine / de ce / nu a avut echipament potrivit sau nu a fost pregatit atunci pentru acea iesire... Ai fost integrat ca un eroul al povestii, coordonator (si atunci mobilizator), deci implicit gata sa preia si frustrarile partenerilor de tura date de oboseala!
Nu cunosc si nu se povestesc amanunte. Si nici nu trebuie...
Dar (re) cunosc senzatiile si gandurile date de constientizarea trecerii timpului... marcata de varsta, mereu mai mare...(nu scade decat cand dam in mintea copiilor!).

Deci: drumuri bune, alaturi de oameni! Muntele stie sa iubeasca neconditionat, dar implinirea interioara ne este legata de semenii nostri!

Fără foto Adrian Rosca, Joi, 2 Oct 2008, 16:37

Si eu care credeam ca erati la leurda.

Crina Sarbu Crina Sarbu, Vineri, 3 Oct 2008, 11:53

Nestor Urechea si-a lasat urmasi de soi....felicitari pt. articol si o intrebare: v-ati intalnit cu "Zanele din Valea Cerbului?"
in ciuda vehementei cu care sunt scrise cateva comentarii mai sus (pacat!!!!) candela aceea din cabana sa va calauzeasca drumurile intru protectie....si " la multe jurnale ce calatorie"

Ileana Bocanciu Ileana Bocanciu, Vineri, 3 Oct 2008, 20:51

Mihai, ti-am raspuns pe carpati.org si am incheiat subiectul, indiferent ce vei ma spune de acum incolo. Te felicit pentru prietenia ta cu Mihai Zidaru care ti-a luat apararea foarte vehement... O sa pastrez acest mesaj...

attila szocs attila szocs, Marți, 25 Nov 2008, 9:10

Cand am citit jurnalul, chiar mi-a facut placere sa il citesc. Apoi am ajuns si la partea cu comentarii. Pacat... trebuia sa se incheie frumos. Dar asa este muntele, o stiu din propria experienta. Ori leaga prietenii foarte stranse, ori le destrama uneori definitiv...

Fără foto cezar jipa, Vineri, 25 Sep 2009, 12:17

cam tirzior am citit acest articol, vreau sa zi si eu citeceva.anul asta facui, ca era in plan, vilcelul portitelor ci iesirea pe creasta balaurului si coborirea pe timbal in valea morarului, vezi picasweb.google.com/oldrocker1950 ne-am bucurat de o vreme splendida in 4 sept curent, la coborire am pierdut poteca dupa timbal, in loc sa coborim am mers pe curba de nivel care mergea pe sub timbal paralel cu valea, am bijbiit cca o ora pina am revenit la poteca, vorba vine...arbori doboriti, vgetatie, nasol rau incit am zis ca nici de nebun nu as face traseul...pe urcare, asta e bun de facut pe coborire, la fel zic de urcarea la omu pe deubel.imi dau seama ce probleme ati avut, ce greutati in decizii la un asa grup mare, personal sunt adeptul grupului de 2 maxim trei, de la 4 in sus ori faci militarie ori este...anarhie, trageti voi concluzia cam ce decizie sa iei la u grup de 13, in final v-ati si suparat, vezi comentariile de mai sus si nici nu ati facut ce v-ati propus, ati balaurit-o pina la urma...ati avut totusi puterea mintii de a va retrage la timp, altfel, nu se stia.

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org