Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Munții Carpați - Schi pe Valea Gaura

Schi pe Valea Gaura
Munții Bucegi       În poza de sus sunt eu, Andrei Samoil. Luna mai 2003. Plecați din București (tata și cu mine), la ora 7, am ajuns la cabana Babele, după ce am urcat cu telecabina din Bușteni, pe la ora 12. Aici, ca de obicei, lume de tot felul și coadă mare la telecabină.
       Începeam tura noastră pe schiuri.


       Suntem în urcuș, pe Muntele Obârșia. În spate apare Muntele Coștila și releul de pe el. În ultimul plan, Munții Baiului, spre dreapta.


       Continuăm drumul spre cabana Omu, pe sub Ceardac, adică pe drumul de vară...


       Pe la ora 15 ajungem la cabana Omu. Stratul de zăpadă a coborât mult...


       În spatele cabanei este Vârful Omu iar către dreapta zărim ceva din clădirea meteorologilor.


       Chiar în spatele cabanei se deschide Valea Gaura, pe care urmează să o coborâm pe schiuri (vezi și descrierea și harta lui Radu Cotta, din numărul 14 al revistei Munții Carpați, pagina 26).
       În partea stângă a imaginii este muntele pe care debutează frumosul traseu pe versantul vestic al Bucegilor, spre cabana Padina. Iar în stânga de tot, în spate, se înalță Masivul Leaota.       A doua zi, după ce am fost primiți cu mare ospitalitate de cabanierii de la Omu (în aceeași zi sosiseră și ei la cabană), am început să coborâm, pe la ora 8, 30. În spate rămân stația meteo, Vf. Omu și cabana.


       Puțin mai jos față de cadrul anterior privirea cuprinde spectaculosul Muntele Scara (încă evitat de călătorii prin Bucegi) și, în fundal, Masivul Piatra Craiului.
       În stânga se cască Valea Gaura, în dreapta coboară brusc Văile Țigănești și Mălăiești. Toată zona nordică a Bucegilor este deosebit de diversă și atrăgătoare.       Am ajuns în treimea superioară a Văii Gaura și vom face primele urme pe traseul turistic ale cărui semne sunt acum sub zăpadă.


       Dacă întoarcem privirea spre cabana Omu, rămasă sus, în cel mai depărtat plan al imaginii, nu recunoaștem sub zăpadă relieful ruiniform săpat pe conglomerate și calcare.
       Mai jos de noi, Cascadele de la Moara Dracilor pot fi coborâte pe schiuri, acum apărându-ne doar una singură dintre ele; zăpada foarte moale s-a scurs în această zonă (vezi ilustrație în numărul 5 al revistei Munții Carpați).       La ora 12 ne odihnim pe primele petice de iarbă, la baza Văii Gaura, imagine în care fundalul este dominat de fantasticul relief pe conglomerate și calcare din versantul ei drept.

text: Andrei Samoil, Ică Giurgiu

Autor: Andrei Samoil, Ică Giurgiu
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 39390, Ultima actualizare: Joi, 16 Oct 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-Pichetul Rosu-La Prepeleac-Saua La Brina Caprelor-Varful Bucsoiul (2492)-Varful si Cabana Omu-Varful Gutanu (2246)-Varful Batrina (2181)-Refugiul si Saua Strunga-Sub Varful Strungile Mici-Saua Bucsa

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org