Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI

SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI

BUȘTENI, ȘAUA STRUNGA, MUNTELE DOAMNELE, BUȘTENI

Mâncărime în călcâie, cam așa putem numi impulsul care ne-a mânat din nou pe cărările Bucegilor. Sau poate vremea frumoasă prognozată pentru sfârșitul săptămânii!? Cert e că la ora când oamenii normali abia fac ochi noi eram la stația cabinei din Bușteni, hotărâți să luăm cursa de probă. N-am avut noroc, era deja plină! Oricum nu aveam grabă, obiectivul zilei fiind refugiul din Șaua Strunga. Cam la nivelul cabanei Caraiman intrăm într-o pâclă deasă. La Babele coborâm drept în mijlocul ei și încercăm să ne orientăm spre Vâlcelul Cocorei luând ca reper silueta neclară a releului. Pe măsură ce coborâm, norul se destramă lăsându-ne privirea liberă spre Valea Ialomiței și peste ea, spre Coteanu și Strunga. Zăpada e bună de mers iar gerul ne îndeamnă să grăbim pasul. Gârbovit și albit de povara timpului și a zăpezii, un moșneag ne petrece cu privirea lui împietrită: nu, nu e real, e doar un monolit ca atâția mulți alții ce pot fi văzuți prin munții noștri.

f2W  f3W

Ajunși la Padina hotărâm să facem un popas mai mare, mâncăm bine și ne odihnim. Părăsim cu oarece regret căldura cabanei și ne așternem la drum. O stână paraginită și soarele care a început să încălzească puțin ne îndeamnă din nou la popas. Unul scurt, frigul ne strânge imediat în brațele lui reci și ne alungă.

f4W  f5W

De aici mai e puțin de urcat, deja vedem Șaua Strunga.

f6W  f7W

Micul refugiu arată bine. Este situat la 1904m altitudine, 1912m după alte măsurători!

f13W  f14W

Priciurile sunt înalte dar și cam înguste, sperăm să nu cădem din pat la noapte... După ce ne cazăm punem de un vin fiert și ieșim afară unde e parcă ceva mai puțin frig. Profităm de ultimele raze ale soarelui și ne mai plimbăm prin jurul hotelului.

f8W  f9W

f10W  f11W

f12W  f12Wb

Sosește și momentul să ne băgăm în sacii de dormit, înfofoliți cu tot ce avem, cu bocancii și bidoanele de apă pe lângă noi. Norocoși cum suntem, avem parte de cea mai geroasă noapte a iernii, diferența între atmosfera de afară și cea din refugiu este că nu simțim vântul.

f15W  f16W

După un somn destul de chinuit, la ora cinci înjurăm cu năduf ceasul care ne obligă să ieșim din căldura sacilor. O cafea fierbinte ne mai ridică puțin moralul aflat la cotă destul de scăzută la gândul că trebuie să ieșim afară. Asta e, doar nu ne-a trimis nimeni aici!

Traseul nostru de azi: Strungile Mari, Șaua Bătrâna, Muntele Doamnele, Vârful Omu, Valea Cerbului, Bușteni. Aerul și zăpada sunt bocnă așa că ne mișcăm repede. Spre est explodează orizontul și ne bucurăm de primele raze ale soarelui aproape de Colții Țapului.

vulcanW  f18W

f17W  f19W

Scurt popas sub Șaua Bătrâna unde luăm micul dejun și ne refacem forțele înainte de lungul urcuș spre Doamnele. Suntem destul de bine antrenați, dar gerul și vântulețul rece care ne ia în primire când ajungem  pe platou ne cam seacă forțele.

f20W  f21W

Schimbăm așadar planul de a coborî de la Omu pe Valea Cerbului și alegem varianta mai puțin solicitantă: Babele și cabina până în Bușteni. Greșită alegere, după cum aveam să constatăm! Ocolim așadar pe sub Colțul Ocolit și coborâm direct spre Ceardac.

f22W  f23W

 De aici facem cam o oră până la Babele. Vântul s-a mai întețit dar ne supără mai mult acele mușcătoare ce ni le înfige în obraji. Profitând de adierea de vânt, personalul de la telecabină a hotărât că ar fi cazul să aibă zi scurtă...Și uite așa, ne alăturăm coloanei de furnicuțe care șerpuiește spre Piatra Arsă. N-avem altă soluție decât coborârea pe la Cantonul Jepi. Traversăm aglomerările de zăpadă scursă pe vâlcele, dar e bine fixată, gerul și-a făcut bine treaba iar noi nu avem nici cea mai mică problemă. N-am mai fost cam demult prin zonă și sunt neplăcut impresionat de mizeria de la fosta stație La Vinclu. Nu mai spun de pericolul de a-ți rupe gâtul căzând într-unul din canalele fără capac, acum folosite drept gropi de gunoi. De, înapoi la civilizație! La ora 6 p.m. suntem la mașină după o cursă de 12 ore: să ne fie de bine! Conform obiceiului, prăjiturile și berea de sfârșit de tură și telefon acasă că am supraviețuit. Drumul plictisitor spre București încheie o zi plină, cam obositoare dar deosebită prin ceea ce am realizat. Suntem deja cu gândul la o nouă tură!

Echipa noastră: Octavia Borteș, Daniel Drughi, Viorel Borteș

                                                                       emblema_rosie

Autor: Viorel Borteș
Înscris de: Viorel Borteș
Vizualizări: 7014, Ultima actualizare: Vineri, 7 Mar 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Bran-Podul Oprisului-Valea Poarta-Mt. Ciubotea-Ref. Scara-Varful si Cabana Omu

 

Comentariu
Fără foto Golopentia Dan, Marți, 11 Mar 2008, 12:10

Am citit cu placere articolul dv., mi-a placut stilul succint de reportaj fotografic si umorul usor autoironic. Pe ce data ati fost? Noi, un gup de patru, am facut o tura asemanatoare, botezata de Mihai Cernat Potcoava Carpatilor, de Martisor. Am plecat la 5.15 de la Padina, am urcat in Pasul Strunga dupa care am urmat culmea vestica. In Seaua V. Cerbului am dat de o vreme atroce, am continuat pe traseul de iarna deasupra Cerdacului, Babele, unde am facut o binemeritata pauza, si la ora 17.00 eram la Miorita unde ne asteptau niste prieteni. Ture faine! Dan

Mihai Cernat Mihai Cernat, Marți, 11 Mar 2008, 16:10

Vad ca Dan mi-a luat-o inainte!
Si totusi, pe ce data ati parcurs traseul respectiv?

Numai bine,
Mihai

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org