Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Spre Ciurgau - Tura de duminica

Spre Ciurgau - Tura de duminica - Pagina 2

Insotit de Paul si de Laura plec sa regasesc avenul pe care-l descoperisem anul trecut cam in aceiasi perioada. O poteca abia ghicita ne scoate in creasta care margineste versantul abrupt dinspre valea Sugaului. Ajungem repede pe un virf care seamana cu zona pe care o stiam. Parca prea repede e drept dar aceiasi mici pereti spre stinga, virful care domina zona... Hai la scotocit! Dupa mai bine de jumatate de ora, ninic! Ploaia de noatpea trecuta a facut ca iarba inalta sa fie destul de uda, bradutii la fel. De la briu in jos aratam de parca am trecut Bicazul prin vad:) Ne intoarcem la ceilati si ma sfatuiesc cu Luci asupra localizarii. Si ea tine minte virful dar nu asa aproape ci undeva mai jos. Atunci veneam din sens invers si asta m-a derutat acum putin. Ma decid sa mai fac o incercare, singur de asta. Mai cobor putin pe poteca pe care tocmai am venit si gasesc in sfirsit hatasul, mult mai clar decit precedentul, pe care o luasem data trecuta. Incep sa cobor in lungul crestei aproape in fuga. Virful e mult mai departe decit imi aminteam eu. In sfirsit apar si peretii. Pina sa ajung la aven dau peste o alta gaura "sarita" tura trecuta. Se dovedeste a fi doar o mica fereastra care iese in partea cealalta a crestei. Iata si avenul. Un put de 4-5m da la baza unei galerii care pare sa continue. Curentul de aer pe care-l simtisem si data trecuta este prezent. Pare promitator. Cum plecasem numai sa-l regasesc nu am mai luat coarda cu mine si nici aparatul foto. Dar este atit de departe... nu-mi vine sa ma mai intorc dupa ea. Incerc sa cobor pe un trunchi putrezit care sta ca un prepeleac. Fac citiva pasi dar se vede clar cum incepe sa cedeze si gasesc ca e mai prudent sa ma retrag. Sint singur si o glezna sucita nu ar fi tocmai ceea ce mi-as dori. Stau si-l privesc mai bine. Galeria este aproape perpendiculara pe linia crestei. Daca este tot un tunel ca si prima? Ies in creasta si fac un mic ocol pentru a ajunge in zona in care ar trebui sa iasa galeria. Si aceasta este acolo, la locul ei. Are cam 2m inaltime si dupa cca 10m pe orizontala ies la "marele" aven. Ei, acum pot sa dorm linistit:)
Trap saltat pina la restul trupei care deja incepuse sa prinda turturi. Rucsacul in spinare si la deal. Poteca intra iar in padure si ne scoate in urcus usor intr-o noua zona cu finete si salase. Deja se vad putin mai sus primele case din sat. Pe dreapta se adinceste Sugaul iar in fata peste sat se zareste vf. Ciurgaului tinta noastra de astazi. Incepe iar sa picure. Ulita, daca se poate numi asa ceva o poteca putin mai lata, in panta si noroiasa cit cuprinde, trece pe linga scoala si dupa 5-10 minute de "patinaj" iesim in micul platou care este "buricul" satului.

Aici de obicei sta lumea la povesti duminica dar vremea urita cu burnita si vint taios i-a alungat probabil pe la casele lor. Linga mica biserica tocmai s-a ridcat o sandrama moderna cu termopane si un acoperis vopsit tipator care se incadreaza ca nuca in perete in aspectul general al satului. Nici nu-mi dau seama la ce poate fi folosita. Probabil bani aruncati in vint dintr-un proiect tip PHARE. De aici spre stinga pe drumul forestier se iese dupa 5-6 km in sosea. In partea opusa drumului pe care am venit o alta poteca o ia de-a coasta pe sub Ciurgau iar putin spre dreapta o alta ulita trece printre case si urca spre o mica sa. Acesta este drumul pe care vom merge si noi. Intorcind spatele "civilizatiei" o luam la deal prin burnita care nu mai inceteaza. Noroc ca vintul bate din spate iar plafonul de nori este inca destul de sus desi spre vest Suhardul a pus deja cusma de nori. Dar in curind uitam de toate acestea la vederea pajistilor smaltuite cu flori si a salaselor, construite traditional numai din lemn, care dau un farmec deosebit locului.

Atit pe dreapta dar mai ales spre stinga catre Ciurgau muntele a inflorit. Pe zeci si chiar sute de metri verdele ierbii este spuzit de galbenul florilor. Si inca nu am prins perioada cea mai potrivita. Desi este cu o saptamina mai tirziu decit anul trecut, iarna lunga a facut ca acum florile abia sa-si deschida petalele. Atunci erau zone in care ziceai ca muntele e vopsit cu galben.

Autor: Titus Hen
Înscris de: Titus Hen
Vizualizări: 3532, Ultima actualizare: Vineri, 9 Iun 2006Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii HASMAS  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Lacu Rosu-Poiana Ghilcos-Stina Ghilcos-Piatra Cherecului-Poiana Tausu-Sub Varful Hasmasu Negru (1773)-Poiana Alba

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org