Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Arhiva articolelor Alpinet - Teste la frig - lucrarea I

Teste la frig - lucrarea I

PRIMUL EXPERIMENT ROMÂNESC DE EVALUARE A MODIFICĂRILOR METABOLICE ȘI IMUNE ALE ORGANISMULUI UMAN LA TEMPERATURI SCĂZUTE

I. IMUNOGLOBULINELE SERICE ȘI TERMOREGLAREA

Înființarea în anul 2004 a primei baze românești de cercetări științifice, Law-Racoviță, în Antarctica a însoțit derularea, în cadrul Programului Național VISAN, a proiectului coordonat de Institutul Român de Cercetări Polare, ce are ca obiectiv evaluarea modificărilor metabolice și imune induse de stresul expunerii organismului uman la frig.

Cinci adulți (2 bărbați - Teodor Negoiță, Marius Prundaru și trei femei - Ileana Bocanciu, Elena Toma și Cătălina Posta, între 25, 5 - 58, 4 ani) s-au expus continuu în perioada 17-28 februarie 2005, la temperaturi de până la - 25OC și viscole frecvente cu viteza vântului de până la 23 m/s, condiții similare cu cele ale verii pe coasta Antarcticii. Experimentul s-a desfășurat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2257m, cu cazare în corturi.

Perioadele de repaus din timpul zilei au  alternat cu 1-2 intervale de efort fizic susținut (2-4 ore / zi). S-au efectuat măsurători ale temperaturii corporale (orale), pulsului și tensiunii arteriale, dimineața, seara precum și înainte și după efortul fizic. Proteina C-reactivă (CRP) și imunoglobulinele (Ig) au fost determinate, prin imunodifuzie radială în probele de sânge recoltate la orele 9: 00 în zilele 1, 8 și 13.

Nici un subiect nu a prezentat creșteri ale concentrațiilor CRP. Comparativ cu ziua 1, nivelurile serice ale IgA și IgG au fost crescute în ziua a 8-a cu 20, 9%, respectiv cu 16, 75%, la trei subiecți (grupa A) și scăzute cu 21, 2% respectiv 17, 39% la ceilalți doi subiecți (grupa B) cu mâini și ochi tumefiați de frig. În acest interval de timp, media temperaturii corporale, măsurată dimineața și seara, a scăzut la sfârșitul zilei, nesemnificativ la grupa A (de la 36, 42OC la 36, 22OC) și semnificativ la grupa B (de la 36, 12OC la 34, 04OC). Aceste modificări au fost însoțite de creșteri medii ale tensiunii arteriale și pulsului, mai accentuate la grupa B (139/91 mmHg vs 156/101 mmHg și 80/min vs 103/min) decât la grupa A (133/88 mmHg vs 146/92 mmHg și 76/min vs 96/min). Între zilele a 8-a și a 13-a, nivelurile IgA și IgB au prezentat o tendință de scădere în grupa A și respectiv de creștere în grupa B, ceea ce a corespuns cu o tendință de echilibrare a tensiunii și pulsului între cele două grupe. În cursul intervalului de expunere la frig, s-a evidențiat o tendință de scădere a saturației cu oxigen a sângelui arterial (Sa O2) mai mare la grupa A (97, 3% vs 95, 7%) decât la grupa B (98, 5% vs 96, 7%).

În concluzie, aceste rezultate preliminare arată că temperaturile scăzute pot influența nu numai funcțiile cardiovasculare, ci și pe cele imune, IgA și IgG având rol de markeri serici pentru adaptarea la frig.

Negoiță Teodor - Institutul Român de Cercetări Polare, Topârceanu Florica - Institutul de Virusologie "Șt. S. Nicolau", Ursaciuc Cornel - Institutul Național de Patologie "Vicor Babeș", Cristea Cristina - Spitalul Clinic de boli Infecțioase "Victor Babeș" 

Lucrarea a fost prezentată în amănunt la Simpozionul de Imunopatologie "Progrese în imunopatologia clinică și imunofarmacologie", desfășurat în la Târgu Mureș, în perioada 07-09 aprilie 2005, sub auspiciile Academiei de Științe Medicale filiala Târgu Mureș și a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Autor: Teodor Negoiță și colaboratorii
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 10966, Ultima actualizare: Duminică, 17 Apr 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Simon-Valea Lui Lamba-Mt. Plesa
MASIV: BUCEGI
TRASEU: SAUA STRUNGA- POIANA GUTANU- MUNTELE PLESA (PLEASA)- SAT SIMON (parcurs in iunie 2003)
DURATA: 4-5 H
MARCAJ: BANDA ROSIE
Saua Strunga este un nod important pentru potecile din Bucegi. Noi am parcurs traseul venind de la cabana Padina, dar se pot face si alte combinatii.
Din Saua Strunga coboram pe sub abruptul Muntelui Strungile pe poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie. Inainte de a cobori din sa, vedem in stanga creasta nordica a Leaotei. De la Saua Bucsa se adanceste Valea Bingaleasa (granita intre Bucegi si Leaota). Dupa mai putin de 30 minute de la plecare marcajul cruce rosie coboara spre stanga. Nu exista indicator, marcajul este aplicat pe pietre, dar este clar. Poteca banda rosie continua pe directie generala nord, coboara de-a coasta, a la longue, traverseaza cateva vai seci si o fasie ingusta de padure (locul este foarte frumos). Dupa fasia de padure intram intr-o poiana cu stana. Din poiana intram iar in padure, coborand mai accentuat. Iesim in Poiana Gutanu (dreapta, fata de sensul de mers) si vedem in dreapta potecii indicatorul care ne spune ca pana in saua Batrana mai sunt 2: 30 h pe marcaj triunghi rosu. Reintram in padure, pentru scurt timp. La iesirea din padure poteca se bifurca. Ramura din dreapta, nemarcata, coboara spre valea care se adanceste in dreapta noastra. Noi mergem inainte, pe poteca mai lata. Trecem pe langa o cabana forestiera; pe un perete sunt aplicate si marcajele. Trecem peste sau ocolim un mic varf, intram pentru cateva minute in padure si ajungem intr-o alta poiana de unde triunghiul rosu pleaca spre stanga (exista indicator) pentru a cobori la Moieciu de Sus. Noi mergem inainte si reintram in padure. Poteca este foarte clara si se mentine pe muchia muntelui Plesa (Pleasa). Dupa 2- 2: 15 h de la despartirea de triunghiul rosu, am pierdut deja mult din altitudine si vedem in dreapta noastra casele din satul Simon. Coboram versantul din dreapta noastra si mergem prin spatele curtilor pana intr-un drum secundar. Cotim dreapta si ajungem imediat in strada principala, insotita de raul Simon, pe care il traversam pe un podet. Vedem un indicator, util pentru cei care parcurg traseul in sens invers; indicatorul spune ca pe triunghi galben se ajunge la Varful Omu in 7h, iar pe banda rosie se ajunge la Cabana Padina in 5h. Pana la soseaua principala mai sunt cca 6 km.
Exista autobuze care circula zi- lumina pe traseul Moieciu de Jos- Brasov.

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org