Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Arhiva articolelor Alpinet - Teste la frig - lucrarea II

Teste la frig - lucrarea II

PRIMUL EXPERIMENT ROMÂNESC DE EVALUARE A MODIFICĂRILOR METABOLICE ȘI IMUNE ALE ORGANISMULUI UMAN LA TEMPERATURI SCĂZUTE

II. DINAMICA CERULOPLASMINEI SERICE CORELATĂ CU VARIAȚIILE MASEI ACTIVE

Ceruloplasmina (CP) este un factor nespecific de adaptare a organismului. Proteinele de fază acută de genul CP sunt sintetizate și eliberate în sânge ca urmare a inflamațiilor sau leziunilor tisulare provocate de diverși agenți infecțioși. Deoarece exercițiul fizic susținut poate, de asemenea crește concentrația CP serice, s-au investigat efectele efortului fizic asupra nivelului CP și a parametrilor corporali în condiții de expunere continuă la frig.

Experimentul s-a efectuat pe cinci subiecți (3 femei și 2 bărbați, cu vârste între 25, 5 - 58, 4 ani), în perioada 17-28 februarie 2005, în Munții Bucegi, la altitudinea de 2257m, într-un areal situat pe paralela de 45O24.798' latitudine nordică și 25O28.204' longitudine estică, cu cazare în corturi, la temperaturi minime de - 25OC, cu viscole frecvente. Dimineața și seara s-a servit hrană caldă preparată la primus, cu apă de zăpadă, iar în timpul zilei alimente la temperatura ambiantă, aportul caloric zilnic fiind de 3000-3250 kcal. Activitatea de efort fizic a constat în deplasări lungi, în ritm susținut prin zăpadă și viscol, alergări pe distanțe situate între altitudini diferite, peste și sub cea la care s-a instalat tabăra, la intervale de 2-4 ore/zi.

Concentrația CP s-a determinat prin metoda Ravin (cu p-fenilendiamina ca substrat enzimatic) în probele de sânge recoltate la orele 9: 00 și 13: 30, la plecarea din București și la o zi după revenirea în București (zilele 1 și 13), precum și în ziua a 8-a la locul experimentului. Investigațiile antropometrice s-au făcut în zilele de 1 și 13.

Nivelul CP în dimineața zilei a 8-a a scăzut, comparativ cu cel din ziua 1, în medie cu 5, 71% la 4 subiecți, în timp ce la subiectul 5 a crescut cu 13, 41%. În aceeași zi, nivelul mediu al CP a crescut după efortul fizic cu 12, 39% la subiecții 1-4 și cu 1, 15% la subiectul 5. În ziua a 13-a, după o noapte de repaus la +24OC, tendința CP a fost de revenire la nivelurile inițiale. Masa activă corporală a scăzut cu circa 1kg la subiecții 1-4 și a crescut cu 0, 3kg la subiectul 5. Scăderea masei active în cursul experimentului s-a corelat cu creșterea concentrației de CP în perioada efortului fizic (r=-0, 96, p<0, 05). Țesutul adipos, măsurat pe 5 repere (abdomen, flanc, spate, triceps, brahial și coapsa anterioară a scăzut la toți subiecții cu circa 0, 2kg. Mobilitatea organismului s-a ameliorat, au crescut forțele la toți subiecții, iar din punct de vedere al tonusului muscular s-a evidențiat o oboseală restantă. În concluzie, rezultă că dinamica CP la subiecții care s-au expus continuu la frig timp de 12  zile și efort  fizic 2-4 ore/zi s-a corelat invers cu variațiile masei active.

Negoiță Teodor - Institutul de Cercetări Polare, Topârceanu Florica - Institutul de Virusologie Șt. S. Nicolau", Gurău Anca Ileana - Institutul Național de Medicină Spotivă, Ichim Loretta - Institutul de Virusologie Șt. S. Nicolau"

Lucrarea a fost prezentată în amănunt la Simpozionul de Imunopatologie "Progrese în imunopatologia clinică și imunofarmacologie", desfășurat în la Târgu Mureș, în perioada 07-09 aprilie 2005, sub auspiciile Academiei de Științe Medicale filiala Târgu Mureș și a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Autor: Teodor Negoiță și colaboratorii
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9296, Ultima actualizare: Duminică, 17 Apr 2005Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Bran-Valea Simon-Valea Gaura-Stina Gaura

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org