Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Alpinism și Escaladă - Traseul Speranței

Traseul Speranței

(grad 6B, 14l.c. cu pas de 9 -)

Am plecat sâmbătă (09.10.2004) dimineață la ora 6: 00 din București, împreună cu prietenul meu Cornel Sainu către Bușteni cu gândul de a face traseul Speranței (14 lungimi de coardă). Am ajuns in jurul orei 8: 00 în Bușteni de unde am luat strictul necesar pentru o zi de cățărat grea și am plecat în fugă către Valea Alba și apoi Peretele Văi Albe - ținta finală. Am ajuns la baza peretelui în jurul orei 10: 00 unde ne-am desfăcut echipamentul și ne-am pregătit pentru cățărat.

La ora 10: 30 am intrat în traseu, cu speranța ca până la ora 13: 30 maxim, să fim sub pasajul numit Amvon cotat cu gradul de 9 -, pentru că se spune că dacă nu ești până la ora 13: 30 în Amvon trebuie să te retragi, drept  urmare am început să ne cățărăm cât mai repede ca să nu pierdem prea mult timp.

La ora la care am ajuns la bază, în peretele Văii Albe erau trei echipe, dintre care două erau deja la mijlocul peretelui.

Am mers cap schimbat până la ieșire, iar lungimea cu Amvonul mi-a revenit mie să merg cap de coardă. Am reușit să scot traseul rot punkt afară de lungimea cu acel pas de 9 -, care dacă era ceva mai la începutul traseului aș fi încercat să-l trec la rot punkt (fără a folosi materiale ajutătoare - scărițe, bucle etc).

Ce să spun, am fost cu un prieten, care mai făcuse traseul și îl știa, așa că la ora 17: 00 am ieșit din el. Am fost ultima echipă care a intrat în perete și prima care a ieșit, cu toate că la ora la care am intrat noi, nu prea mai ai șanse să ieși din acest traseu pe sus. Oricum am ajuns cu bine în creastă, plini de viață totuși.

Câteva clipe mai târziu, Cornel mi-a spus că este o realizare să pleci din București la ora 6: 00, să ajungi să scoți un traseu cum este Speranței de 14 l.c. în 6 ore și jumătate și să fii înapoi în București la ora 21: 15.

"Nu cred că poate multă lume asta!" a mai subliniat el. La sfârșitul zilei eram fericiți că am reușit ce ne-am propus și cum de fiecare dată cum ia sfârșit un proiect trebuie pus în practică altul, ne-am hotărât să facem peste două săptămâni, dacă ține vremea cu noi, un alt traseu, care este mai nou pitonat în Peretele Văii Albe  numit "Sărutul  Pământului" și care este cotat a fii cel mai dificil la ora actuală din acest perete având 8 lungimi de coardă, de gradul 8 - / 8.

11 octombrie 2004 - George Stăncescu - membru al Asociației de Turism Chindia și al Formației Salvamont Dâmbovița

Autor: George Stăncescu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 10355, Ultima actualizare: Miercuri, 20 Oct 2004Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Satul Moeciu De Sus-Mt. Plesa-Poiana Gutanu-Mt. Grohotisu-Refugiul si Saua Strunga-Cabana Padina

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org