Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Diverse - TROFEUL BRAȘOVULUI

TROFEUL BRAȘOVULUI
TROFEUL BRAȘOVULUI - Asociația de Turism "Floare de Colț" Brașov

12 - 14 septembrie 2003, La Table - Munții Piatra Craiului.

     La sfârșitul primei jumătăți a lunii septembrie, în munții Piatra Craiului, s-a desfășurat ediția a doua a "Trofeului Brașovului", un concurs național de turism-sportiv organizat de Asociația de Turism "Floare de Colț" Brașov. Sponsorii principali ai concursului au fost firma CRIsoft, Aurora Brașov și Administrația Parcului Național "Piatra Craiului".

     Ar fi nevoie de o mică introducere, înainte de a prezenta cronica acestui concurs. Ce este însă un trofeu și în ce constă el? În lumea cluburilor de turism există două forme importante de competiții, cele de iarnă și cele de vară. Dacă iarna cluburile organizează lire (concursuri care pun baza pe partea cultural - artistică), în schimb vara se organizează așa zisele trofee, sau cupe, în care ponderea cea mai mare o dețin probele de teren (orientare sportivă, traseu de drumeție, alpinism - escaladă).
     Ca să organizezi un concurs de turism - sportiv, ai nevoie de cluburi de profil care să participe. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurența pentru primele locuri este mai puternică. Ca să aduni un număr mare de participanți concurs de concurs, cea mai bună soluție este organizarea cluburilor într-un campionat sub egida unei federații de profil. Așa a apărut F. R. T. S. (Federația Română de Turism Sportiv), care adună la un loc peste 50 asociații de turism din toată țara. Această federație organizează un campionat național al cluburilor de turism, cu un număr prestabilit de etape (concursuri), anul acesta fiind zece în calendar.
     Clubul "Floare de Colț" Brașov, este înscris în această federație, iar concursul ce îl organizează anual, face parte din etapele campionatului (anul acesta a 9 - a etapă din 10).

     Și acum să revenim la "Trofeul Brașovului". Concursul s-a desfășurat în perioada 12 - 14 septembrie, în Piatra Craiului, în zona cunoscută de turiști sub denumirea "La Table", la o altitudine de 1375 m. Aici se găsește o importantă răscruce de trasee montane din cadrul masivului, către satele Peștera și Fundata, către Valea Dâmboviței, către Zărnești sau cabana Curmătura și bineînțeles către creasta principală a Pietrei Craiului (vârful Piscul Baciului cu 2239 m altitudine).
     Fiind ultimul trofeul al anului, iar la vârful clasamentului punctajele adunate erau destul de strânse, se anunța a fi o participare numeroasă la un concurs puternic. Până la urmă, însă, vremea proastă va avea multe de spus. Începând de marți după-masă cerul s-a acoperit, iar de a doua zi a început o ploaie mocănească ce nu s-a mai oprit până duminică. Zona "La Table", situată la obârșiile apelor ce formează cumpăna principală a Carpaților (Valea Vlădușca și Valea Brusturetului), este una foarte mlăștinoasă, astfel încât după doar două zile de ploaie totul s-a transformat într-o mocirlă.
     Organizatorii, Floare de Colț, au sosit în zonă începând de marți, pentru a împrejmui tabăra, pentru a construi vatra de foc și toaleta. Totodată trebuia ales traseul de escaladă, cartată harta pentru orientare și parcurs traseul de regularitate (drumeție). Planurile de acasă erau clare: escaladă în pereții Prăpăstiilor Zărneștilor, traseu de drumeție pe creasta Pietrei Craiului între Piscul Baciului și Vf. Ascuțit iar orientarea sportivă în zona taberei.
     Deși marți după - masă, escaladasem traseul de alpinism (o manșă de 10 - 12 metri, cu gradul 6), ploaia ce va începe și nu se va mai opri, va împiedica ținerea probei pe stânca udă. Traseul de drumeție pe creasta principală va ieși și el din calcule, fiind foarte periculos de străbătut pe ploaie.
     Până vineri definitivasem toate problemele tehnice ale concursului. Aveam în vedere desfășurarea probelor și pe vreme bună și pe vreme proastă. Au început să sosească cluburile încă de joi. Vremea foarte friguroasă și ploioasă n-a adunat în tabără decât 18 cluburi și circa 150 participanți de prin toată țara. Condițiile de acces în tabără au fost dintre cele mai grele. Deși clubul a asigurat transportul participanților cu mașina, până la 30 minute de tabără, acea porțiune de străbătut pe jos avea să se dovedească un calvar, prin noroaiele ce se formaseră. Tot ce era drum de căruță devenise acum un "câmp minat" mocirlos, și cu bălți ce nu conteneau să se mărească. Ținând cont ca jumătate din cluburi au ajuns după lăsarea nopții, în tabără, imaginați-vă "spectacolul".
     Cu toată vremea rea, moralul organizatorilor și al participanților, nu a căzut. Starea generală a devenit una de veselie, lumea ignorând ploaia, și adunându-se în jurul focului de tabără. Și cum românul se știe că este inventiv, în jumătate de oră s-a improvizat și un sistem de țăruși și sfori în jurul focului, pentru uscarea hainelor. Deasupra focului s-a improvizat un fel de cort din pari lungi de câțiva metri și acoperit cu un nailon imens. Astfel, pentru a alunga monotonia vremii, om cu om își găsise activitate, ca să nu stea toată ziua în cort.
     Ședința tehnică s-a ținut târziu, pe la miezul nopții, stabilind ordinea de start și ora da start pentru concursul ce începea dimineață (sâmbătă). După ședință, lumea, parcă ignorând ploaia, s-a adunat iar la foc, s-a adus chitara, și s-a continuat atmosfera veselă de cu zi.
     Sâmbătă dimineața s-a dat startul la orientare, în jurul orei 10. Aceasta avea să fie cea mai grea probă de orientare din anul acesta competițional. În sistem ștafetă de trei, cu o lungime totală de 4, 5 km, într-o zonă care părea o simbioză de mlaștină și junglă, avea să fie proba forte a concursului. Nu era de ajuns să fii bun în interpretarea hărții, nu era de ajuns să fii un bun alergător; trebuia să ai și un caracter tare și ceva noroc. Din 11 cluburi care au putut intra în orientare (să nu uităm ca trebuia să ai trei oameni pentru a te putea înscrie în probă), doar 5 au reușit să termine traseul. Unul dintre cele mai bune cluburi la orientare, Zimbrul Carpatin Pitești, a fost descalificat, compostând ordine inversă două posturi de control; alții, ca cei ce la Albatros Galați au abandonat, rămânând fără hartă sau fără fișă, după ce au căzut cu ele în mocirlă și au devenit neinteligibile. Câștigătorii orientării au fost cei de la CARPATIA București, cu timpul total de 76 minute, urmați la 20 secunde de VÂNTURARIȚA Rm. Vâlcea și la un minut de CARAIMAN Câmpina.
     Între timp au plecat trei organizatori spre postul de control din traseul de regularitate. Acest traseu, redus la 4 ore dus - întors, avea să aibă un singur post de control, la Refugiul "Funduri", de sub creasta principală, la o altitudine de cca. 1890 m. Traseul străbătea poienile Grind, Lespezi și Funduri, situate la 1350 - 1450 metri înălțime, după care trecând o pădure de molizi, ieșea la golul alpin, în Plaiul Oii, până în zona refugiului. Ceața deasă din golul alpin, și marcajul deteriorat, i-a determinat să marcheze traseul din loc în loc cu stegulețe de pânză colorate. Din poteca turistică, până la refugiu a fost întinsă o cordelină cu fanioane, pe aproape 100 metri lungime. După trei ore de mers pe traseu și de marcat zonele cu dificultăți de orientare, arbitrii s-au așezat în refugiu așteptând participanții. Între timp ploaia s-a transformat în ninsoare deasă, destul de timpurie pentru începutul lui septembrie, chiar și la altitudinea asta.
     Însă în tabără, orientarea nu se mai sfârșea. Timpul estimat pentru câștigători crescuse de câteva ori, și erau multe echipaje ce nu se mai întorceau din orientare. Astfel s-au amânat testele teoretice, până la terminarea orientării, iar arbitrii din postul de regularitate au fost chemați înapoi.
     Testele teoretice, cinci la număr (zonă geografică, prim ajutor, floră - faună, meteo și alpinism) s-au ținut în ploaie, fiecare club având la dispoziție 5 minute pentru fiecare test). Acestea s-au dovedit a fi mai dificile pentru participanți decât se estimase. Cel mai bine s-au clasat CARAIMAN Câmpina cu 800 puncte, urmați de CARPATIA București cu 660 puncte și C. P. N. T. Brașov cu 620 puncte, din maximul de 1000.
     Anulându-se proba de regularitate, mai rămânea din probele de teren, de ținut alpinismul. În locul escaladei pe stâncă, s-au improvizat în tabără un sistem de corzi, pe care concurenții trebuiau să urce folosind noduri Prusik și apoi să coboare în rapel, totul contra cronometru. Doar două cluburi au reușit să intre în baremul de timp, câștigând CARAIMAN cu 400 puncte iar apoi CARPATIA cu 148 puncte. Restul, depășind timpul maxim acordat (10 minute) au avut 0 puncte.
     Organizatorii au încercat să îi țină în permanență la curent cu rezultatele, pe participanți, improvizând un avizier pe un molid mare, la adăpostul ploii. Astfel după fiecare probă erau trecute în centralizatorul de la avizier, punctajele cluburilor.
     În jurul orelor 18 probele de teren se terminaseră, clasamentul "Trofeului Brașovului" luând forma finală. După cumularea punctajelor de la probe, pe locul 1 era CARAIMAN Câmpina, pe locul 2, la câteva sute de puncte CARPATIA București iar pe 3 brașovenii de la C. P. N. T.
     Dar concursul nu se terminase pentru participanți. Seara, la foc urma să se țină proba cultural - artistică, care nu puncta în trofeu, dar conta pentru clasamentul federației. În această probă sunt trei secțiuni: cântece de munte proprii, poezie pe tematica și scenetă de umor legată de natură sau de cluburi de turism.
     Specialiștii acestei probe, ALBATROS Galați, veniți cu trupa completă, au fost în formă maximă și au câștigat proba, urmați de CARAIMAN și SILVA ambele din Câmpina. Adunați în jurul focului, am avut de înfruntat ploaia și frigul, arbitrii cu concurenții la un loc.
     După cultural, lumea a rămas la foc cu cântece și voie bună, ignorând ploaia până târziu spre dimineață.
     Duminică, la ora 9 s-a desfășurat festivitatea de premiere, după care, în timp ce cluburile plecau, organizatorii au trecut la strânsul gunoaielor și sortatul lor. Cluburile au început să strângă corturile ude, să facă rucsacii, ca să poată pleca spre casa. După ce tabăra a fost strânsă și focul de tabără stins, s-a plecat cu bagaje și cu saci de gunoi spre capătul drumului forestier, unde erau mașinile, traversând aceleași poieni mlăștinoase, prin aceeași ploaie mocănească interminabilă. Prin ceața ridicată pe unele locuri, se putea vedea stratul de zăpadă așezat, nu cu mult deasupra noastră. Astfel am realizat că temperatura în zona taberei, fusese în toate aceste zile în jurul valorii de 0 grade.
     S-a încheiat și ultimul trofeu din acest an. A mai rămas o liră, care nu prea mai poate schimba clasamentul campionatului la vârf. Clubul nostru, FLOARE DE COLȚ și-a consolidat poziția secundă în acest campionat (clasamentul adună la un loc peste 50 cluburi) prin punctele primite pentru organizare (± 5% față de punctajul câștigătorilor CARAIMAN, după cum decid arbitrii federali că a fost nivelul organizării). Pe locul 3, C. P. N. T. Brașov și-a mărit avansul față de SILVA Câmpina.
     A mai rămas Lira de la Izvorul Mureșului, din decembrie și puțin timp până când clubul FLOARE DE COLȚ Brașov, va deveni oficial vicecampion al campionatului național al cluburilor de turism organizat de FRTS.
Autor: Emi Cristea
Înscris de: Emil Precup
Vizualizări: 8417, Ultima actualizare: Miercuri, 17 Sep 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org