Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - TROFEUL "GIONI BABOȘ"

TROFEUL "GIONI BABOȘ"

TROFEUL « GIONI BABOȘ »

 

 

  Devenit deja o tradiție, memorialul "Gioni Baboș" ajuns la a XIII-a ediție, ca o întâlnire de suflet între vechi prieteni montaniarzi, s-a transformat în ultimii trei ani în concurs, dotat cu Trofeul "Gioni Baboș", având probele specifice unei astfel de competiții: traseu de regularitate, concurs de orientare turistică, teste teoretice, probă culturală, probă surpriză etc.

      Anul acesta, Trofeul "Gioni Baboș" s-a desfășurat în perioada 25-31 august la cabana Diham Pheonix din Munții Bucegi, dar în perioada 25-29 august participanții au dat o mană de ajutor ca și cu alte ocazii la reconstruirea cabanei Diham, arsă din temelii iarna trecută.

       La acțiune au participat circa 120 de persoane reprezentând cluburile: BUCUR din București, CĂLĂUZA 3+1 din Brașov, COMPASUL din București, SALT din Cluj, CERCETAȘII ROMÂNIEI, DÂMBUL MORII din Predeal și CHINDIA din Târgoviște, precum si persoane particulare, reprezentanți ai formației Salvamont Dâmbovița, televiziunea Antena 1 Sinaia. Invitat de onoare a fost alpinistul David Neacșu, organizatorul primei expediții integral romanești care a cucerit "acoperișul lumii", vârful Everest (8848m),în acest an aniversar când s-au împlinit 50 de ani de la prima cucerire a sa.

        Din partea Asociației de Turism "Chindia" au participat 18 persoane (Mihai Radu, Nini Porojan, George Matei, Nicușor Tudosă, Marius Prundaru, Mihnea Prundaru, Gheorghe Mirică, Ilie Olteanu, Rozica Olteanu, Lucia Berechet, Mariana Beneș, Lili Toma, Oana Dărîngă, Gianina Dragomir, Simona Florea, Andra Prundaru, Elena Băcanu și Ileana Bocanciu).

        Sâmbătă, traseul de regularitate parcurs a fost Diham - Valea Glăjăriei (cruce albastră) - Refugiul Salvamont Mălăiești (bandă albastră) cu întoarcere pe varianta "Tache Ionescu" - Poiana Pichetul Roșu (triunghi roșu) - cabana Poiana Izvoarelor (bandă roșie) - Diham (punct roșu). Traseul a durat 10 ore iar cei mai tineri participanți au fost Mihnea Prundaru (5 ani) și Andra Prundaru (3 ani), membri ai A. T. Chindia. Un alt traseu, de dificultate mai mare (Valea Morarului - Valea Adâncă - Acele Morarului - Valea Cerbului - Diham, a fost parcurs de șase membri ai ATC (Mihai, Nini, George, Nicușor, Lili, Simona) împreună cu David Neacșu și prietenul său Radu.

         Toată ziua vremea a fost splendidă, cu toate că noaptea vântul a bătut în rafale foarte puternice, amenințând să ia pe sus corturile cu tot cu bagaje și somnoroși.

         Seara s-au dat și testele teoretice la care din partea ATC au participat Mihai Radu, Ileana Bocanciu și Mircă Gheorghe. După aceea, David a povestit despre expediția din Himalaia și a răspuns la numeroasele întrebări puse de participanți, după care seara a continuat cu cântece  de cabană și voie bună pană când ploaia ne-a alungat în corturi.

         Duminică, la festivitatea de premiere, a fost dezvelită o placă comemorativă, montată în cinstea celor dispăruți, iar cabanierilor Oara și Gigi Bordea, pentru dăruirea și abnegația de care dau dovadă, li s-a acordat o diplomă și au devenit membri de onoare ai Asociației Române de Turism "Gioni Baboș".

         Pentru participarea atât la muncă cât și la traseele de regularitate, precum și pentru obținerea punctajului cel mai bun la toate probele teoretice (cunoștințe despre zonă, meteorologie, sanitar), Asociația de Turism Chindia a obținut locul I în clasamentul general, locurile II și III fiind ocupate de Cercetașii României și Bucur din București.

         Ca întotdeauna prilej de bucurie, Trofeul "Gioni Baboș" a strâns la un loc prieteni vechi, iubitori împătimiți ai muntelui, dar și tineri dornici să pătrundă cât mai curând în tainele  sale.

         Drum bun pe poteci însorite și să ne revedem cu bine la o viitoare acțiune!

 

   

 

 

Ileana Bocanciu - Vicepreședinte A. T. Chindia    

 

 

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 13195, Ultima actualizare: Luni, 1 Sep 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză:
Spre Cota 2000, înscrisă de Costin Mihai

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Cabana Gura Diham-Cabana Poiana Izvoarelor-Pichetul Rosu-La Prepeleac-Saua La Brina Caprelor-Varful Bucsoiul (2492)-Varful si Cabana Omu-Varful Gutanu (2246)-Varful Batrina (2181)-Refugiul si Saua Strunga-Sub Varful Strungile Mici-Saua Bucsa

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org