Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Tura la Varful Omu

Tura la Varful Omu

Data: 2-4 ianuarie 2008

 

Participare:

 

-      Tura la Vârful Omu: Mihai Radu, George Matei, Gigi Nedelcu, Maria Nedelcu, Nelu Tamaș, Bogdan Drăgoi, Darius Vasile Șerbănescu, Cezar Crican, Cătălin Bivolaru;

 

-      Tura pe Valea Horoabelor: Nicu posta, Marius Prundaru, George Toncian (Brașov), Ileana Bocanciu;

 

Descriere:

 

Tura la Vârful Omu a devenit deja tradițională așa că lumea interesată s-a pregătit din timp. Grupul mare a plecat de vineri  dimineață, lăsând mașinile la Centrul de Agrement “Cerbul” Brătei. Au urcat, dar nu pe traseul clasic ci pe sus, pe la stână, coborând pe un vâlcel, undeva mai sus de Cabana Scropoasa. Încercare destul de solicitantă însă, cu bagajul greu și cu zăpada măricică. Au sosit pe seară la Cabana Diana și s-au cazat aici, în condițiile știute, adică ospitalitate maximă, dar căldură mai pe sponci…

 

Sâmbătă dimineața s-a dat startul spre Vârful Omu pe o vreme frumoasă dar foarte rece. Urcarea s-a făcut pe Piciorul Babelor iar întoarcerea pe Vale Obârșiei. Nu au fost problem deosebite, doar vântul și-a făcut de cap pe creastă, biciuindu-i cu nădejde pe cei fără cagulă. Au sosit înapoi în jurul orelor 19: 00, cu un popas pentru reîmprospătarea forțelor la Cabana Padina.

 

Pentru echipa celor care au ales să plece de sâmbătă dimineața, traseul a fost parcurs până la Cabana Diana cu mașina lui George. Am sosit în jurul orelor 12: 00 și am mâncat puțin, apoi am pornit cu hotărâre către Valea Horoabelor, așa cum ne propusese Nicu, având în vedere că avea de recuperat un piolet, lăsat acolo de mai bine de un an. Am intrat în vale. Inițial erau câteva urme, care apoi s-au pierdut. Am urcat cu nădejde, având bagaje ușoare dar cu mare atenție pentru că zăpada era proaspătă pufoasă și destul de mare. Frigul ne însoțea și pe noi, fără excepție. Cascada Burlacului era o splendoare de gheață iar padurea de o sălbăticie netulburată.

 

La săritoarea mare, cineva (Vali Băcanu – am aflat ulterior) își făcuse milă să pună un brăduț, mititel și pricăjit, dar fără de care nu am fi putut trece mai departe. Am găsit cu destulă dificultate cablurile prin zăpadă, în porțiunile unde acestea sunt montate și din cauza zăpezii și a gheții nici celelelte săritori și porțiuni aparent mai ușoare, nu au fost prea simplu de depășit. În special partea finală a văii care se parcurge foarte repede pe timp frumos, ne-a dat mult de furcă, datorită faptului că zăpada nu era suficient de întărită ca să ne țină dar destul de mare pentru a acoperi o parte din bolovani, printre care scăpam adesea.

 

Partea bună a lucrurilor a fost că am găsit imediat pioletul, fix în locul indicat de Nicu și l-am recuperat. Am luptat apoi din greu să ieșim în Drumul Hoților dar odată ajunși pe Culmea Bătrâna, întunericul a început să ne învăluie. Nu că peste zi ar fi fost mai cald, dar odată cu noaptea și cu oboseala acumulată, frigul devenea din ce în ce mai pătrunzător. Cu toate acestea am ținut drumul, chiar dacă aparent am mers mai mult, pentru că era cea mai sigură variantă. Am sosit la Salvamont în jurul orelor 18: 00 și ne-am încălzit cu câte un ceai și un vin fiert. La Diana am ajuns pe la 19: 00, puțin în urma grupului mare, întors de la Omu.

 

Cum în camera nu era prea cald, ne-am cuibărit în bucătărie, unde împreună cu Salvamontul am dat-o pe ciorbe, bancuri și țuică fiartă. Ne-am culcat tot târziu, ca de obicei la munte.

 

Duminică dimineață, grupul de Omu s-a retras în același mod, adică pe jos, mult mai câștigat însă decât noi, care am dat târcoale vreo trei ore pe lângă mașina lui George (un Fiat pe motorină), care înghețase tun. Abia am reușit să o pornim, după zeci de insistențe. În fine, în jurul orelor 15: 00 ne-am reunit la Fieni pentru o sarma, o ciorbă, ori un pahar de vin.

 

Ileana Bocanciu

 

Asociația de Turism Chindia

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 8762, Ultima actualizare: Joi, 8 Ian 2009Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Bran-Podul Oprisului-Valea Poarta-Mt. Ciubotea-Ref. Scara-Varful si Cabana Omu

 

Comentariu
Adrian Negrean Adrian Negrean, Duminică, 25 Ian 2009, 23:47

Felicitari pentru tura si cat mai multe zile frumoase la munte, acolo unde ne este locul noastra celor ce iubim muntele mai mult decat orice. Numai bine:-P

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org