Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Turingul din Mircea Voda

Turingul din Mircea Voda - Partea a II-a

     II

     Dincolo de toate, cei amintiți pînă acum au folosit în principal ceea ce poate fi numită memoria colectivă a turiștilor cu vîrf al activității în perioada interbelică.

     La 15 ani după apariția lucrării lui N. Baticu, ce a încununat, putem spune, eforturile pleiadei de cercetători din strada Mircea Vodă, se poate spune că... în spatele ei nu sînt semne că ar veni o alta.

     De exemplu nu povestește nimeni pe larg cum a decurs stabilirea traseului Lespezile Lirei ori a Fisurii Mult Dorite (dacă vreunul din animatorii acestora s-a prăpădit - Doamne ferește!- aceasta se datorează și liniștii care le înconjoară munca și viața). Sau nu interveviează nimeni un Emil Fomino, un Alex. Floricioiu ori Sergiu Cunescu (e valabilă și aici paranteza de mai sus). Nu scrie nimeni despre ce vedeau și simțeau colindătorii munților de la jumătatea secolului recent încheiat.

     Explicații ar fi.

     Una duce cu gîndul, sper să nu pară exagerată trimiterea, la volumele de poezii care se vindeau înainte de Revoluție în zeci de mii de exemplare, iar astăzi ating tiraje mai mult decît debile. Eforturile lui Emilian Iliescu (nume ales relativ la întîmplare) și ale cogenerilor săi s-au dorit nu o dată o prezentare a activității proprii, și o evadare din prezentul sumbru al epocii comuniste. Demersul a fost favorizat de fereastra întredeschisă de conducătorii politici ai Românirei prin 1968; chiar închisă în iulie 1971, multe mlădițe au căpătat atunci suficientă forță pentru a nu mai fi retezate vreodată.

     Apoi, dacă evenimentele interbelice au fost și sînt privite într-un unghi favorabil (minus categoriile orwellizate), nimeni nu găsește forța de a declara drept minunate escaladele în cinstea celei de-a 33-a aniversări a Armatei Roșii, de pildă. Sau excursiile "în stea" (din cinci direcții adică) ale muncitorilor spre vîrful Omul. Ori depășirile de surplombe inspirate de performanțele sovieticului Abalakov.

     Deci reținerea ar fi cu totul justificată. În condițiile în care animatorii mișcării montane din primele decenii de după 1945 au ajuns la vîrste nu departe de venerabile (iar nu peste mulți ani, parafrazîndu-l pe V.A. Marinescu, vom putea spune și în cazul lor că "rîndurile [li] s-au rărit simțitor" ), merită încercat totuși imposibilul.

 

Mircea Ordean    

 

P.S. Nu am pretenția că dețin adevărul, cu atît mai puțin integral. În consecință, criticile și completările din partea cititorilor sint binevenite.

 

Autor: Mircea Ordean
Înscris de: Mihai Mărușcă
Vizualizări: 3947, Ultima actualizare: Vineri, 26 Oct 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Valea Bingaleasa-Poiana Gutanu

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org