Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Turingul din Mircea Voda

Turingul din Mircea Voda - Partea a II-a

     II

     Dincolo de toate, cei amintiţi pînă acum au folosit în principal ceea ce poate fi numită memoria colectivă a turiştilor cu vîrf al activităţii în perioada interbelică.

     La 15 ani după apariţia lucrării lui N. Baticu, ce a încununat, putem spune, eforturile pleiadei de cercetători din strada Mircea Vodă, se poate spune că... în spatele ei nu sînt semne că ar veni o alta.

     De exemplu nu povesteşte nimeni pe larg cum a decurs stabilirea traseului Lespezile Lirei ori a Fisurii Mult Dorite (dacă vreunul din animatorii acestora s-a prăpădit - Doamne fereşte!- aceasta se datorează şi liniştii care le înconjoară munca şi viaţa). Sau nu interveviează nimeni un Emil Fomino, un Alex. Floricioiu ori Sergiu Cunescu (e valabilă şi aici paranteza de mai sus). Nu scrie nimeni despre ce vedeau şi simţeau colindătorii munţilor de la jumătatea secolului recent încheiat.

     Explicaţii ar fi.

     Una duce cu gîndul, sper să nu pară exagerată trimiterea, la volumele de poezii care se vindeau înainte de Revoluţie în zeci de mii de exemplare, iar astăzi ating tiraje mai mult decît debile. Eforturile lui Emilian Iliescu (nume ales relativ la întîmplare) şi ale cogenerilor săi s-au dorit nu o dată o prezentare a activităţii proprii, şi o evadare din prezentul sumbru al epocii comuniste. Demersul a fost favorizat de fereastra întredeschisă de conducătorii politici ai Românirei prin 1968; chiar închisă în iulie 1971, multe mlădiţe au căpătat atunci suficientă forţă pentru a nu mai fi retezate vreodată.

     Apoi, dacă evenimentele interbelice au fost şi sînt privite într-un unghi favorabil (minus categoriile orwellizate), nimeni nu găseşte forţa de a declara drept minunate escaladele în cinstea celei de-a 33-a aniversări a Armatei Roşii, de pildă. Sau excursiile "în stea" (din cinci direcţii adică) ale muncitorilor spre vîrful Omul. Ori depăşirile de surplombe inspirate de performanţele sovieticului Abalakov.

     Deci reţinerea ar fi cu totul justificată. În condiţiile în care animatorii mişcării montane din primele decenii de după 1945 au ajuns la vîrste nu departe de venerabile (iar nu peste mulţi ani, parafrazîndu-l pe V.A. Marinescu, vom putea spune şi în cazul lor că "rîndurile [li] s-au rărit simţitor" ), merită încercat totuşi imposibilul.

 

Mircea Ordean    

 

P.S. Nu am pretenţia că deţin adevărul, cu atît mai puţin integral. În consecinţă, criticile şi completările din partea cititorilor sint binevenite.

 

Autor: Mircea Ordean
Înscris de: Mihai Măruşcă
Vizualizări: 4006, Ultima actualizare: Vineri, 26 Oct 2001Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Valea Vanturisului, înscris de Ileana Bocanciu -
Data: 27 mai 2007 Participare: Nicu Posta, Mirică Gheorghe, Nicuşor Tudosă , Bogdan Drăgoi , Mihaela Popescu , Ana-Maria Braşoveanu , Mihai Cernat, Corina, Marius Prundaru , Mihnea Prundaru (9 ani), Andra Prundaru (7ani), Ileana Bocanciu . Scop: Parcurgerea Văii Vânturişului , cel puţin până la cascadă. Descriere: Timpul se condensează. Din an în an parcă avem tot mai puţin răgaz doar pentru noi... Aşa că turele de o zi, au început să devină tradiţie. Duminică dimineaţă la ora 8: 30, pe o vreme superbă am dat starul din Fieni , după ce ne-am aprovizionat cu ceapă şi căpşuni proaspete. La podul peste Valea Vânturişului , Nicuşor a luat-o la stânga pe drumul forestier, iar noi ne-am dus până în Sinaia pentru a-i recupera pe Ana-Maria, Mihai şi Corina.          Am lăsat maşinile pe drumul forestier şi am pornit pe vale la ora 10: 30. După o scurtă pauză şi câteva fotografii în poiana Vânturiş am urcat "pe ţeavă", pe poteca lată la început, apoi mai...

Un traseu:
Cabana Malaiesti-Mt. Padina Crucii-Valea Tiganesti-Culmea Tiganesti

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org