Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Jurnale - Zapada la Podragu

Zapada la Podragu

Zapada la Podragu, 27/8-2/9/ 06

 

Excursia asta in Fagaras fusese planuita cu mult timp inainte, nu puteam sa fi stiut ca avea sa fie cea mai friguroasa saptamana a acestei veri. In ultimul moment lui Rodica si mie ni s-au alaturat Monica si Dan Levinta. Acceleratul de Timisoara ne-a depus duminica 27 august in gara Ucea la 14.30. Transport pana in Orasul Victoria greu de gasit, pana la urma un om inimos s-a induplecat sa ne ia, el venise sa intampine o ruda si fetita ei, asa ca ne-am inghesuit toti 7 intr-o batrana Dacie. Aata fara sa mai punem la socoteala 4 rucsaci mari si ce bagaje mai aveau ei.

Ne-a dus pana la intrarea in combinat, i-am multumit si l-am rasplatit cum se cuvine. Ne-a aratat o scurtatura care da in drumul spre fosta cabana Arpas, si in jur de ora 15.00 am luat-o la picior. Rucsacul cu mancare pe o saptamana parea greu. Am continuat pe triunghi rosu si dupa cam doua ore eram la capatul drumului forestier care in ultima lui parte insoteste Arpasul Mare, un frumos rau de munte care curgea vesel la vale. De acolo poteca urca mai accentuat pentru ca apoi sa coboare in Valea Podragului. Dupa ce traversam Podragul pentru ultima oara urmeaza urcusul final spre cabana Turnuri unde am ajuns pe inserate putin dupa ora 20.00. Cabanierul n-a parut prea incantat sa ne vada, are o fetita de 11 luni care tocmai adormise si ii era frica sa nu o trezim. Am dormit la prici(20 RON) si a doua zi la ora 9.00 ne-am continuat drumul spre cabana Podragu. Vreme era destul de buna, soare cu nori, dar mai mult nori. Am mers incet, dar in ritm constant, si in cam doua ore eram la cabana. Cabaniera, d-na Corina, ne-a primit cu prietenie si ne-a aratat paturile(tot 20 RON de persoana). O noutate la Podragu, fata de acum doi ani, termopanele, au creat insa o problema cu condensul. Dupamasa mai multe grupuri de drumeti au coborat din creasta si cabana s-a umplut. Multi straini: francezi, spanioli, cehi, polonezi... Mi-a facut placere sa stau de vorba cu un grup de 5 madrilenios. Spre seara am facut o mica tura pana in Curmatura Carelor. E acolo un loc frumos si foarte privat, ca o palnie, ca o mica dolina. Imi inchipui ca e un loc de joaca favorit pentru caprele negre. Din sea am avut o vedere frumoasa a Vaii Ucea Mare, plina cu nori laptosi, a Muchiei Gardomanului, si in departare a culmii Vistea-Moldoveanu, unul din obiectivele noastre.

Marti dimineata vremea era buna. M-am sculat primul si dupa micul dejun am plecat cu totii in jur de ora 9.00.  Din seaua Podragu am luat-o spre est. Numai cu rucsacii de zi am mers repede, si in mai putin de trei ore eram pe Moldoveanu. Am avut noroc, cand am ajuns acolo ceata s-a risipit putin si am putut vedea cate ceva. Dupa ce am facut pozele de rigoare am pornit inapoi. Vremea era pe schimbate, si putin inainte sa ajungem in seaua Podragu a inceput sa ploua marunt. Seara cabana s-a umplut din nou. Un grup de vreo 10 cehi tineri au rugat-o pe Corina sa-i lase sa doarma in sala de mese la jumatate de pret. Cu toate ca erau bine echipati au spus ca nu aveau bani

Chiar din seara aceea ploaia s-a schimbat in lapovita si miercuri dimineata ne-am trezit cu cativa cm de zapada pe jos. Temperatura nu era cu mult peste zero grade. Am facut program de cabana, am mancat, dupamasa am jucat septic. Majoritatea turistilor au coborat spre Turnuri. Joi dimineata Monica si Dan au coborat si ei. Noi am mai ramas pe pozitii inca o zi in speranta ca vremea se va indrepta. Am ramas singuri cu cabaniera asa ca am putut vorbi pe indelete. O cabana ca Podragu implica foarte multa munca, si ajutor e greu de gasit. Numai cineva care iubeste muntele cu adevarat se poate inhama la asa ceva.

Vineri dupamasa, vazand ca vremea nu se schimba, am coborat si noi la Turnuri. Cu parere de rau insa, nu facusem decat o parte din program, Tarata si Piscul Podragului raman pentru alta data. Spre seara a mai venit de jos o pereche tanara. Am stat in sala de mese, mica si mult mai intima decat cea de la Podragu, si am ascultat un CD cu muzica americana din anii 60-70 pe care il pusese cabanierul. Noaptea pe la 2.30 a navalit la priciuri un grup de patru tineri cu frontale. Urcasera pe intuneric! Sambata am coborat in Victoria. La prima traversare Podragul era asa de umflat ca a trebuit sa o luam prin apa. Am ajuns la iesirea din oras pe la ora 14.00. Am avut noroc, parintele de la biserica din localitate ne-a luat pana la gara. Ne-a povestit cu entuziasm despre festivalul international de muzica de toaca pentru copii pe care il organizeaza in fiecare an. Ne-a pus si un CD ca sa ascultam, suna foarte bine. O ultima privire spre creasta care era inca in negura. In gara Ucea era frig bine. Calatoria de intoarcere fara evenimente speciale.

Cabana Podragu ramane deschisa pana la sfarsitul lui Octombrie. Avand in vedere frigul din august s-ar putea, prin compensatie, sa avem o toamna lunga. Ture faine.

 

Dan Golopentia       

Autor: Golopentia Dan
Înscris de: Golopentia Dan
Vizualizări: 5517, Ultima actualizare: Joi, 7 Sep 2006Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org