Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Arhiva articolelor Alpinet - Zilele Chindia

Zilele Chindia

"ZILELE CHINDIA - TINERI PENTRU MILENIUL III"

 

La 15 decembrie 1983,  un grup de tineri pasionați de turismul montan, ghizi ai Agenției BTT Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism "Chindia". De-a lungul anilor, pe la acest club au trecut și și-au făcut "ucenicia" sute de tineri, în ale drumeției, alpinismului, speologiei, ecologiei. Pentru a sărbători cum se cuvine împlinirea a 20 de ani de activitate, în perioada 01-20 decembrie 2003 au avut loc o serie de manifestări desfășurate în cadrul "ZILELOR CHINDIA".

Unul dintre proiecte, "TINERI PENTRU MILENIUL III" - finanțat de Ministerul Educației Cercetării și Tineretului - Inspectoratul Județean Dâmbovița - Compartimentul Tineret și sponsorizat de Corporația TOP - Pucioasa și S. C. OBERON - Pucioasa, a fost realizat în colaborare cu zece școli din județ (Școala "Ion Constantinescu"-Viișoara-Ulmi, Colegiul Național "Constantin Cantacuzino", Școala nr.1 "Mihai Viteazul"-Pucioasa, Școala nr.4 "Elena Donici Cantacuzino", Școala Măgura, Liceul "Nicolae Titulescu"- Pucioasa, Școala "Diaconul Coresi"- Fieni, Școala nr.3 "Smaranda Gheorghiu"- Târgoviște, Școala "Ion Al. Brătescu Voinești"- Târgoviște și Colegiul Economic "Ion Ghica"- Târgoviște), cu Salvamont Dâmbovița și cu Societatea Astronomică Română de Meteori.

Scopul acestei acțiuni a fost informarea unui număr de cel puțin 500 de tineri, în ceea ce privește turismul montan specializat - drumeție montană și orientare turistică, alpinism, speologie, ecologie - cu ajutorul expozițiilor de fotografii sau proiecții de filme și diapozitive. La aceste întâlniri, între membrii ATC și elevii din școli, am avut onoarea să-i avem printre noi, ca invitați speciali, pe domnul dr.ing. Teodor Negoiță, directorul Institutului Român de Cercetări Polare, președintele fundației Antarctica România, primul român care a ajuns la Polul Nord, și pe domnul David Neacșu, cuceritorul a numeroase piscuri din lume și organizatorul primei expediții românești pentru cucerirea Everestului, aceștia fiind prieteni de suflet și membri de onoare ai Asociației de Turism "Chindia".

La acțiune au participat 10 membri ai ATC, 25 de cadre didactice și peste 800 de tineri, depășind cu mult numărul estimat, dovedind prin interesul lor că sunt pregătiți să devină "TINERI PENTRU MILENIUL III".

Ca rezultat al acestor întâlniri, s-au discutat termenii unor viitoare contracte de parteneriat permanent între aceste școli și ATC, s-au făcut oferte concrete de tabere montane specializate, iar la Școala din Măgura s-a înființat "Cercul Tinerilor Ecologiști". Tinerii au primit pliante, insigne, fotografii cu autograf și posibilitatea de a studia cartea "Arctic and Antarctic Research", scrisă de temerarul explorator polar Teodor Negoiță și editată de Institutul Român de Cercetări Polare sub egida Academiei Române.

O acțiune reușită, pentru care mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit!

 

Ileana Bocanciu - coordonator proiect

Autor: ileana bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 9393, Ultima actualizare: Vineri, 12 Dec 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Malaiesti-Mt. Padina Crucii-Valea Tiganesti-Culmea Tiganesti

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org