Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: Cristian Malide <c...@topex.ro>
Data: Miercuri, 11 Ian 2006, 13:39
Subiect: [a] OT: uite ca uneori se poate!
Impadurire in timp record pe Valea Oltului

Mirela Manu
mirela.manu@evz.ro
Miercuri, 11 Ianuarie 2006


3.000 de puieti de vegetatie forestiera au fost plantati pentru stabilizarea
versantului de pe Valea Oltului
Pe Valea Oltului au fost plantati la inceputul saptamanii, intr-o singura
zi, nu mai putin de 3.000 de arbori, in incercarea de a stabiliza versantul.

Pentru...

http://www.evz.ro/social/? news_id=208257
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.

Alte mesaje din aceeași discuție:
SubiectAutorData
 [a] OT: uite ca uneori se poate!Cristian Malide11 Ian 2006
   Re: [a] OT: uite ca uneori se poate!Florin Stoican11 Ian 2006

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Valea Minaileasa-Runculet-Canton Padina-Colonia Minaileasa-Canton Nopteasa-Virful Minaileasa Mica-Virful Minaileasa Mare
Traseu: nemareat, accesibil, sosea în curs de asfaltare, dificil iarna de la cantonul Nopteasa spre vîrf . Durata: 5-6 oreTraseul oferă posibilitatea ascensiunii celui mai înalt vîrf din cadrul munților situați între valea Mînăileasa și Lotru. Deși se desfășoară în cea mai mare parte pe firul văii Mînăileasa, el oferă priveliști deosebite, fiind în același timp ușor accesibil. La ieșirea din Voineasa spre apus șoseaua se bifurcă în punctul numit Gura Mînăilesii, Cea care urmează cursul Lotrului spre apus va ajunge la lacul Vidra trecînd prin vestitele Cataracte. Șoseaua care se desprinde spre stînga, îndreptîndu-se spre sud - sud-vest, reprezintă șoseaua principală de legătură cu Valea Jiului (DN 7A), aflată în curs de asfaltare. Urmăm această șosea și lăsăm în urmă ultimele case ale satului. Albia pîrîului Mînăileasa a fost puternic modificată prin construcția drumului și prin amenajarea a trei microhidrocentrale. Pădurile de fag dau un farmec deosebit văii. După mai bine de doi kilometri, valea taie o bară de calcare, în care, pe malul drept, se zăresc gurile unor grotte de mici dimensiuni. Șoseaua urcă apoi ușor, lăsăm în urmă o pepinieră și un canton silvic (Runculeț) și după aproximativ 6 km intrăm în cunoscutele serpentine. Acestea pot fi ,,scurtate" pe o potecă ce urcă ușor pantele Muntelui Padina, printr-o pădure tînără. Spre nord admirăm abrupturile stîncoase ce străjuiesc valea pe malul stîng. Deasupra lor se încheagă o pădure deasă de molid ce acoperă culmea Muntelui Mînăileasa. Deasupra serpentinelor, trecem pe lîngă crucea lui Ghimiș (amintire dureroasă despre accidentul unei tinere) și prin fața cantonului forestier Padina, unde, în apropiere, se află un izvor.

De aici observăm spre apus, în ultimul plan. o șa dezgolită - Curmătura Vidruței - unde va trebui să ajungem. In continuare, drumul urcă în pantă lină atingînd după aproape doi kilometri fosta colonie Mînăileasa, unde acum se mai află cîteva barăci, un canton silvic (Nopteasa) și alte două ale muncitorilor de la exploatarea forestieră. Conducta de aducțiune a apei din lacul Vidra la uzina Lotru-Ciunget, traversează valea în acest punct. De aici ascensiunea vîrfului se poate face pe două căi. Pentru cei ce se pot orienta ușor și au suficientă experiență se poate merge pe un drum de tractor, pe Valea lui Mihai, afluent de stînga al văii Mînăileasa, care după circa o oră ajunge la golul alpin, la poalele Vîrfului Mînăileasa Mică. În continuare, urcăm pe acest vîrf, după care, străbătînd o mică șa spre nord, ajungem pe Vîrful Mînăileasa Mare (1853 m).

Cei care preferă drumul mai lejer, vor urma șoseaua în continuare pînă în Curmătura Vidruței (1583 m), iar de acolo, pe o potecă marcată cu bandă roșie, se vor îndrepta spre nord urcînd prin pădure (în apropiere un drum de tractor) pînă la un vîrf mai mic (1750 m) ,,la Releu", unde se află pilonul unui vechi releu de televiziune. Din acest punct poteca se îndreaptă spre est, spre Vîrful Mînăileasa Mică și mai departe spre Mînăileasa Mare.

Din vîrf se poate admira culmea Munților Lotrului spre nord, unde se întîlnesc vîrfurile înalte Șteflești (2244 m) și Cristești (2233 m). Spre apus se zăresc meterezele stîncoase ale Munților Parîng, iar în sud munții Mogoșu și Fratoșteanu Mare își etalează siluetele lor punctate pe alocuri de albul calcarelor. Intoarcerea se poate face pe culmea ce coboară lent spre răsărit pînă la Voineasa (potecă largă, nemarcată), realizînd în final un circuit interesant (încă 4 ore). De asemenea, se poate coborî pe o potecă situată în bazinul pîrîului Șteflea pînă la colonia minerilor de la Cataracte și apoi, pe șosea, pînă la Voineasa (14 km). În sfîrșit, întorcîndu-ne din Vîrful Mînăileasa Mică pe ,,la Releu", coborîm în stațiunea Vidra pe o veche și uitată potecă situată pe Culmea Plaiul Hoților.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org