Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: Alfasoft <a...@alphanet.ro>
Data: Luni, 15 Mai 2006, 15:44
Subiect: [a] Agresarea Parcului National Muntii Rodnei a ajuns si la urechile premierului Mesagerul de Bistrita 15 05 06
Agresarea Parcului National Muntii Rodnei a ajuns si la urechile premierului

Demersurile noastre privind prezervarea Parcului National Muntii Rodnei nu au ramas fara ecou. Stirea despre distrugerile care s-au practicat si se mai practica inca in aria protejata a ajuns pana la cabinetul primului ministru, prin intermediul unei scrisori deschide pe care presedintele Fundatiei UNESCO ProNatura, biologul Peter Lengyel, i-a adresat-o sefului Guvernului. Publicam mai jos, integral, textul scrisorii biologului maramuresan trimis premierului, concomitent atat Colegiului de Consultare a Asociatiilor si Fundatiilor (in care Lengyel este singurul reprezentant al ONG-urilor de mediu), cat si forumurilor de discutii, relevante pentru acest subiect extrem de important, pe site-urile: Mediu, Ape, Natura2000, Salvati_padurea si Alpinet.

Scrisoare deschisa

Stimate Domnule Prim Ministru Tariceanu,

Muntii Rodnei, Parc National si Rezervatie a Biosferei, in mod teoretic ar trebui sa fie un simbol al conservarii biodiversitatii. Si, in loc de asta, este un simbol al dezastrului! Din aria protejata au fost rase ilegal peste 2000 de hectare de padure, si procesul acesta continua, versanti intregi sunt dezgoliti si nu trebuie sa va mire ca pe baza acestui model inundatiile ne vor mai face multe zile negre.

In aceasta arie protejata aflata in reteaua Man and Biosphere a UNESCO si administrata din pacate de organele silvice, caprele negre au ajuns atat de braconate incat acum sunt sub 10I din cate erau in urma cu 15 ani; ca o paralela, poate deplasata, dar mi-o asum, este ca si cum in Romania ar fi fost impuscati in 15 ani peste 20 de milioane de oameni si ar mai fi ramas sub 2 milioane. In zona protejata, Taul Stiol a fost buldozerit, iar reconstructia ecologica se lasa asteptata, si exemplele din pacate pot continua indelungat.

Una dintre chestiunile actuale este legata de exploatarea de marmura, pe teritoriul Parcului. Am primit din nou niste materiale care ne arata o fateta a situatiei din Parc. Nu cunosc detaliile afacerii cu marmura, dar constat ca atat timp cat o mega-structura profit-orientata, RNP, zbatandu-se in criza de identitate dupa ce padurile sunt retrocedate si pierde 2/3 din mosie, se reorienteaza spre conservarea biodiversitatii, situatia este tragica.

Avand imaginea publica conturata in jurul imbogatirii prin exploatarea ilegala a valorilor pe care trebuiau sa le protejeze, a jefuirii resurselor naturale, facand parte din avutia noastra nationala, credibilitatea unei asemenea structuri este zero. Poate o asemenea structura sa vorbeasca despre protectie in tara asta si sa fie credibila in fata saracilor care in sfarsit si-au reprimit padurile si se tem ca din nou le vor fi luate sau lemnele vor fi furate, si astfel prefera ca ei sa taie tot, pana la ultimul arbore, contribuind in acest fel la dezastrul ecologic national? Care este acceptabilitatea publica a unei structuri care, in timp ce in teren zice ca nu face fata pentru a reduce taierile ilegale si braconajul, totusi aloca resurse pentru a-si cladi uriasul nou sediu de marmura in care sa se plimbe cu vestitele cravate de 7 milioane de lei bucata...? Vai de ea padure, vai de ea natura, vai de ei oameni inecati de inundatii.

Salvarea poate fi doar infiintarea reala cat mai rapida a Agentiei Nationale a Ariilor Protejate (pentru care exista deja fundamentarea legala) si subordonarea Administratiilor de parcuri acestei structuri.

ANAP, fiind in subordinea Ministerului Mediului si fiind finantat de la bugetul de stat si prin programe europene, va permite revenirea Statului nostru la o demnitate si o responsabilitate reala fata de valorile naturale nationale din tara noastra, pastrate in cadrul Parcurilor Nationale si Naturale si in Rezervatiile Biosferei din cadrul programului Man and Biosphere a UNESCO.

In speranta ca dvs, Domnule Tariceanu, ca Prim-Ministru al acestei tari in care traim si noi, veti face demersurile necesare pentru a incerca o remediere a situatiei actuale,

Cu multumiri anticipate,

Peter Lengyel
Florica DURA
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RODNEI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org