Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: feticu marian <m...@yahoo.com>
Data: Duminică, 7 Dec 2008, 23:18
Subiect: [a] Pacaleala de Decembrie-"Muntii Nostri"
Am fost in seara asta pe la sala Dales (Bucuresti) sa vad targul de Craciun si la un stand am gasit un cd pe care scria << Colectia " Muntii Nostrii">>. Din discutii cu vanzatorul am inteles e vb de fisiere pdf si imagini dar ca trebuie un calc puternic pentru ca imaginile....bla-bla.
Am dat 10ron pe cd si acasa am avut o surpriza: cd-ul contine 4 foldere cu cateva harti la scara mare si fara detalii, niste scheme grosiere, fara legatura cu colectia sus amintita, probabil scanate dintr-un atlas pentru clasele 1-4.
Asa ca.... bucurati-va de ofertele de Craciun!
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Voineasa-Hotel Lotru-Culmea Stevia-Gura Plaiului-Plaiul Poienii-Canton Plaiul Poienii
Traseu: ușor accesibil, iarna dificil Marcaj: cruce roșic, bandă galbenă Durata: 3-3½ ore

Cantonul zoopastoral de la Plaiul Poienii, recent renovat, poate constitui ținta unei excursii plăcute, în care se parcurge un teren variat cu priveliști deosebite. Pornim de la hotelul "Lotru" și ne îndreptăm spre vestul localității. La capătul vestic al podului de peste Lotru coborîm cîteva trepte și ne îndreptăm spre sud pe ulița de pe marginea apei. În dreptul ultimei case, ulița se continuă spre vest cu o potecă pe care apare și marcajul cruce roșie. Poteca urcă ușor și, după circa 5 minute, ajungînd pe culme, se îndreaptă spre sud, pătrunzînd în pădure, unde din loc în loc se observă și marcajul cruce rosie. De aici vom urca circa 30-40 de minute prin pădurea de fag și molid pînă la terminarea acesteia. Apoi ieșim în pajiștea montană de pe Muntele Plăișor, de unde vom avea o priveliște frumoasă asupra stațiunii Voineasa.

Poteca urcă în serpentine ușoarc și pe măsură ce înaintăm cîștigăm altitudine și putem admira spre nord seria de vîrfuri aparținînd Munților Lotrului: Dobrunu, Cioaca Dobrunului, Sterpul și altele. Marcajul apare rar datorită tăierii unor arbori pe care era aplicat, dar urmînd poteca vom ajunge în curînd pe o culme sub partea nordică a Vîrfului Balțuri (1142 m). Parcurgem culmea situată între obîrșiile Pîrîului Moșului spre est și Pîrîul Caprclor spre vest, apoi pătrundem în pădurea de i'ag, în-rîrpptînrlu-ne spre vest. După circa 5 minute ir.șim în Culmea Ștevia, unde întîlnim drumul de culme ce urcă de la Valea Măccșului (alt. 1078 m). Din acest punct putem admira spre sud Vîrful Tîrnovu Mare și tăietura adînca a Cheilor Latoriței, Muntele Vînăta și valea Rudăreasa pînă spre izvoare, unde se profilează Vîrful Fratoșteanu Mare (2053 m). În continuare urmăm drumul de culme spre vest, trecem pe sub linia de înaltă tensiune Ciunget-Vidra și, în pasul domol al drumețului care dorește să vadă locurile, ne vom desfăta privirea admirînd versanții sudici ai vîrfurilor Munților Lotrului.

După aproximativ 1 km de mers, întîlnim în marginea drumului, în dreapta, un exemplar uriaș de fag (fagus silvaiica), cu un diametru de circa 1,5 m, declarat arbore ocrotit. Urmînd drumul, pe care apare rar marcajul bandă galbenă, ajungem în curînd în punctul Gura Plaiului, unde drumul pătrunde în pădure. O ultimă privire înapoi spre vest și vom admira culmea pe care am venit, ca și deschiderea văii Rudăreasa spre satul Ciungetu. De aici vom urma drumul prin pădure circa două ore pînă la Plaiul Poienii.

Amatorii de trasee mai ,,dure", antrenați, pot urma de aici creasta calcaroasă a Pietrelor Albe pe o cărăruie îngustă care ne va solicita mult forțele, dar ne va răsplăti din plin cu imagini de neuitat. Drumul pe creastă ne va răpi mai bine de o oră pînă în Șaua Paltinului, unde întîlnește șoseaua de culme, și el trebuie inclus în durata generală.

Din această șa urmăm șoseaua carosabilă tot prin pădure și după un urcuș ușor vom ajunge la pepiniera de la Ștevia, unde se află și un canton silvic. In continuare, drumul atinge marginea unui abrupt spre Valea Rudăreasa și, de pe un pinten stîncos, putem admira sălbăticia accstei văi ca și pereții de la Pietrele Albe, pe deasupra cărora am venit. Apoi vom pătrunde o dată cu drumul în întunecimea pădurii de molid care ne va întovărăși circa o oră pînă la Plaiul Poienii (1560 m). După popasul corespunzător, putem ajunge la cantonul zoopastoral, ca și la peticele de lapiezuri din poiana de deasupra drumului, sau urcăm pînă la stîna de pe culme și admirăm vîrfurile munților din jur.

Cei care nu doresc să se întoarcă tot pe același drum spre Voineasa, pot coborî pe o potecă sau pe noi drumuri de tractor în valea Mînăileasa, la cantonul forestier Nopteasa, și de aici pe șosea pînă la Voineasa. De ascmenea, se poate coborî pe un drum foresticr în valea Rudăreasa, pe care o vom urma în aval pînă la Ciungetu și de acolo cu mijloace auto vom ajunge la Voineasa.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org