Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: arininfo <a...@gmail.com>
Data: Duminică, 23 Oct 2011, 19:43
Subiect: [a] Va intereseaza Conventia Peisajului?
Dragi prieteni,


Dupa lupte seculare (care au durat vreo 3 ani) am ajuns la concluzia ca in Romania exista un maaaare gol, in privinta nivelului de cunostinte / educatie referitoare la Conventia Europeana a Peisajului (ratificata de Romania inca din 2002!!! prin L451). Nu cred ca mai e cazul sa va reamintesc cat de importanta ar fi aplicarea ei pentru rezolvarea unor probleme care ne enerveaza >:)

Astfel incat am incercat sa vedem ce se intampla prin alte tari (poate mai invatam cate ceva) si, impreuna cu partenerii nostri din proiectul SEAL, incercam sa vedem ce materiale mai bune pentru educatie am putea sa obtinem.


Va rugam sa ne ajutati in desfasurarea acestui proiect, completand online chestionarul de aici: http://www.surveymonkey.com/s/seal_gen

Completarea nu va ia decat 5, maximum 10 minute; avem nevoie de datele de la Dvs. in aceasta saptamana.

Acest chestionar este pentru "publicul larg" - in caz ca lucrati in cadrul vreunei "autoritati publice", exista un alt chestionar, aici: http://www.surveymonkey.com/s/seal_ap


Mai multe informatii despre proiect veti primi pe masura ce acesta va avansa - sau gasiti aici:


http://www.grundtvig-landscape.eu/

http://grundtviglandscape.wordpress.com/

Va multumesc mult,


Codruta

___
De ce sa va lasati banii la Stat, cand 2% din impozit i-ati putea redirectiona in combaterea despaduririlor? Detalii cont, aici: www.arin.ro
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii LATORITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Vidra-Curmatura Vidrutei-Colonia Minaileasa-Canton Despina-Valea Minaileasa-Voineasa
Traseu: ușor accesibil, dificil iarna Marcaj: nemarcat Durata: 5-6 oreDe la Vidra se poate ajunge la Voineasa cu mijloace auto pe două căi. Una din acestea se îndreaptă spre barajul Vidra situat la 4 km spre nord-est de stațiune, apoi, după ce coboară serpentinele din aval de baraj, urmează firul Lotrului pînă la Voineasa trecînd prin pitorescul defileu al Lotrului din Cataracte. Cea de-a doua cale urmează șoseaua pînă în Curmătura Vidruței, apoi coboară pe valea Mînăileasa, prin defileul acesteia.

Pentru cei care doresc să meargă pe jos (mai ales că nu există mijloace de transport ITA între Voineasa și Vidra, ci mașini ocazionale) vom descrie un traseu care, deși în linii mari urmează șoseaua pe la Curmătura Vidruței, oferă satisfacții deosebite drumeților pasionați.

Traseul poate fi parcurs și iarna, fiind recomandat schiorilor antrenați, singura dificultate majoră constituind-o urcarea din valea Vidruței în curmătură, deoarece în acest sector se adună zăpadă pufoasă în care ne putem afunda uneori pînă la doi metri, Urcușul devenind chinuitor. Pînă în Curmătura Vidruței, traseul este comun cu traseul nr. 21. Ajunși în curmătură, poposirn după urcușul greu din ultimele sute de metri, timp în care putem admira spre sud pintenii calcaroși de la izvorul Vidruței, ca și vîrfurile Bora și Puru din culmea Munților Latoriței. Spre răsărit se deschide larg bazinul văii Mînăileasa și la orizont apar munceii care înconjoară localitatea Voineasa. In curmătură întîlnim un drum de tractor, care, desprinzîndu-se din șosea, urcă panta domoală a Muntelui Dosul Noptesei prin tăietura de pădure pînă pe culmea Munților Latoriței.

După ce ne-am refăcut forțele, reluăm traseul, îndreptîndu-ne spre est în coborîș ușor pe un drum de tractor ce străbate tăietura de pădure. După circa 200 m, apare în stînga un pîrîu, drumul apropiindu-se de el, fără însă a-l traversa. Coborîm treptat și ajungem la șoseaua care în acest punct traversează pîrîul. In continuare, urmăm șoseaua spre est, coborînd în serpentine pînă la colonia Mînăileasa, unde există un canton silvic, cantoane forestiere, un magazin forestier (SAM) și cîteva barăci. După ce depășim colonia, vom putea remarca galeria de aducțiune a Hidrocentralei Lotru, care traversează valea, după care coborîm pe șosea spre Voineasa.

Menționăm că actuala configurație a drumului se va mai schimba datorită lucrărilor de asfaltare care implică corecții ale pantei și a unor curbe. Treptat, străbătînd pădurea de fag ajungem la cantonul forestier Despina, după care coborîm porțiunea "La serpentine", admirînd versantul drept al Culmii Mînăileasa-Runculeț pe care se distinge etajarea altitudinală a speciilor forestiere.

După serpentine, șoseaua urmează firul pîriului Mînăileasa, pe traseul căruia vom întîlni trei microhidrocentrale, cea de-a treia aflîndu-se în apropiere de confluența pîrîului cu Lotru, unde ia sfîrșit și traseul nostru.


 Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org