Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: Mircea Mircea <m...@yahoo.com>
Data: Joi, 20 Mai 2004, 14:27
Subiect: @ Expeditie Alaska
Din Monitorul Expres de simbata si luni. Cu tot cu link-urihttp://www.monitorulexpres.ro/arhiva.php? data_zi=15&data_luna=05&data_an=2004&p=fapt_divers&pub=monitorul_expres&vezi=Vezi

Expeditie in Alaska

* Calatoria celor opt temerari romani este dedicata memoriei alpinistilor morti in ianuarie, in Bucegi

Un grup format din sapte alpinisti si un medic va pleca in 17 mai intr-o expeditie in Alaska, una din misiunile temerarilor fiind aceea de a aduce un omagiu celor cinci alpinisti morti in luna ianuarie, in Bucegi, in timpul unui concurs de schi-alpinism.

Doua premiere romanesti

Alpinistii au anuntat ieri, intr-o conferinta de presa ce a avut loc la Brasov, ca expeditia Alaska 2004" va realiza doua premiere romanesti, respectiv cucerirea virfului McKinley (6194 m) pe schiuri de tura si un studiu medical privind comportamentul organismului la conditii extreme de temperatura si hipoxemie (n.r. - scaderea presiunii si a cantitatii de oxigen din singele arterial). Expeditia este si un tribut adus memoriei celor cinci alpinisti disparuti in conditii tragice in avalansa din luna ianuarie, in Bucegi, in timpul unui concurs de schi-alpinism. Trei dintre acestia urmau sa fie alaturi de noi pe McKinley. In ianuarie, ne-am intilnit in Bucegi pentru a pune la punct detaliile acestei expeditii. Seara am stat de vorba, am discutat despre organizare, dar a doua zi a avut loc tragicul accident", a spus Dan Manolachescu, unul din membrii echipei.

Un echipaj experimentat

Grupul este format din opt persoane, dintre care patru au mai realizat premiere nationale pe schiuri: in 2002 au ajuns pe Muntele Elbrus din Caucaz (5.645 m), realizind un record national de inaltime pe schiuri, si in 2003 au cucerit Virful Lenin din Pamir (7.134 m). Din echipaj face parte si medicul Lidia Rijnoveanu, din cadrul echipei de Salvamont Sinaia, specialist in urgente de grad zero, care va coordona studiile medicale. Plecarea cu destinatia Anchorage-Talkeetna va avea loc in 17 mai de pe Aeroportul Otopeni. Povestea indraznetei misiuni o veti putea citi in numarul de luni al Monitorului Expres".

Data: 15.05.2004 autor: Raluca BENGA

http://www.monitorulexpres.ro/arhiva.php? data_zi=17&data_luna=05&data_an=2004&p=fapt_divers&pub=monitorul_expres&vezi=Vezi

Aventurieri in Alaska

* Opt romani pleaca astazi intr-o expeditie pe muntele McKinley, cel mai inalt virf al Americii de Nord

* Temerarii dedica aceasta aventura memoriei alpinistilor morti in ianuarie, in Bucegi

In aceasta dimineata, opt romani iau avionul de pe Aeroportul Otopeni cu destinatia Anchorage-Talkeetna, de unde vor porni intr-o aventura la care nu s-a mai incumetat pina acum nici un roman. Grupul format din sapte tineri alpinisti si o femeie, medicul echipei, intentioneaza sa cucereasca cel mai inalt virf al Amercii de Nord. Una dintre misiunile temerarilor este aceea de a aduce un omagiu celor cinci alpinisti morti in luna ianuarie, in Bucegi, in timpul unui concurs de schi-alpinism, pentru ca trei dintre acestia ar fi trebuit sa faca parte din echipaj.

Pe schiuri pina la 6.000 de metri

Cucerirea muntelui nu se va face oricum. Alpinistii vor urca pina la 6.000 de metri pe schiuri. Si medicul care ii insoteste pe cei sapte indrazneti are o misiune speciala: aceea de a face un studiu detaliat asupra felului in care se adapteaza organismul la asemenea inaltime. Expeditia Alaska 2004" va realiza astfel doua premiere romanesti, respectiv cucerirea virfului McKinley (6.194 m) pe schiuri de tura si un studiu medical privind comportamentul organismului la conditii extreme de temperatura. Misiunea va dura 33 sau 34 de zile si toti membrii echipei spera sa se intoarca acasa sanatosi. Alaturi de brasoveanul Dan Manolachescu, vor porni in aceasta aventura Tulit Zsombor, Szasz Mihaly, Csiki Attila, Sukos Jozsef, Peter Karoly si Bertoti Zsolt. Cea care va avea grija de tinerii alpinisti si va analiza fiecare miscare a acestora este Lidia Rijnoveanu, medic specialist in urgente de gradul zero, in cadrul echipei de Salvamont Sinaia.

In memoria prietenilor

Expeditia este insa si un tribut adus memoriei celor cinci alpinisti disparuti in conditii tragice in avalansa din luna ianuarie, in Bucegi, in timpul unui concurs de schi-alpinism. Trebuia sa fim 11 persoane in aceasta aventura. Din pacate, sintem doar opt, pentru ca trei prieteni, care ar fi trebuit sa fie cu noi acum, au murit in timpul avalansei din 18 ianuarie, din Bucegi. Am pierdut cinci prieteni atunci, dintre care trei urmau sa fie alaturi de noi pe McKinley. In ianuarie, ne-am intilnit in Bucegi pentru a pune la punct detaliile acestei expeditii. Seara am stat de vorba, am discutat despre organizare, dar a doua zi a avut loc tragicul accident", spune brasoveanul Dan Manolachescu.

Schiuri cu piei de foca

Pentru a atinge aceste performante, temerarii folosesc echipamente speciale. Schiurile sint prevazute" pe talpa cu piei de foca, ce asigura alunecarea intr-o singura directie. Acest echipament ne permite urcarea unor pante de pina la 50 de grade. Vom incerca sa cucerim virfuri care sint mai line pentru a nu folosi pioleti si coltari pe tot parcursul escaladarii", explica Dan Manolachescu. Alpinistii spun ca vor sa parcurga cea mai mare parte a traseului pe schiuri, dar exista portiuni pe care este imposibil sa urce cu schiurile in picioare. Sint doi pereti care vor trebui traversati cu schiurile in spate. De asemenea, pe portiunile inghetate, nu mai ai siguranta pe schiuri, pentru ca, daca aluneci, nu te mai poti opri. Acesta este cel mai mare pericol. De aceea, nici nu putem urca legati unii de altii ca in cazul alpinismului obisnuit, pentru ca alunecarea unui membru ar putea trage toate echipa dupa el", spun temerarii.

Cu sania in spate

Pentru a duce cu ei tot echipamentul de care au nevoie, tinerii alpinisti vor trage dupa ei o sanie de 40 de kilograme. De la taberele pe care le vor aseza, alpinistii vor fi nevoiti sa stringa absolut toate gunoaiele, inclusiv olita", dupa cum au marturisit chiar ei. Nu avem ciini, dar unii dintre noi s-au pregatit pentru a le tine loc", glumeste Dan Manolachescu. De la locul in care ii va lasa avionul, romanii vor avea de urcat cinci sau sase zile pina la tabara de baza, care se va afla la 4.400 de metri. Dupa trei sau patru zile care vor fi folosite pentru aclimatizare, vor urca pina la 5.100 de metri. Urcusul va continua apoi pina la cucerirea virfului. Alpinistii spun ca trebuie sa depuna un efort de vointa si pentru a se intoarce de pe creasta. Dupa ce isi ating scopul propus este nevoie de multa incredere in fortele proprii pentru a nu claca si pentru a avea taria sa parcurga drumul inapoi.

Temperaturi extreme

Toti membrii grupului vor fi nevoiti sa suporte atit frigul, cit si caldura. In zona pe care o vor parcurge, temperatura urca in timpul zilei pina la plus 30 de grade, iar noaptea scade pina la minus 40. Alpinistii spun ca, in conditii extreme, se pot confrunta noaptea cu temperaturi de pina la minus 60 de grade. Tinerii afirma insa ca nu se tem de capriciile vremii, pentru ca echipamentul pe care il au ii va proteja si de caldura, si de frig. Sacii de dormit speciali le ofera confort chiar si la -40 de grade. Daca temperatura scade si mai mult vor fi inca protejati, chiar daca nu le va mai fi chiar cald. Medicul Lidia Rijnoveanu spune ca organismul uman se adapteaza destul de greu in aceasta zona, pentru ca acolo este cea mai scazuta presiune atmosferica, ceea ce poate crea dificultati respiratorii.

Evaluare medicala

Misiunea mea este sa asigur starea de sanatate a echipei, inclusiv pe a mea, pentru ca nu am mai urcat la inaltimi de 6.000 de metri pina acum. Voi putea face observatii extrem de complexe asupra modului in care ne adaptam noi. Speram sa facem fata cu bine tuturor situatiilor", spune Lidia Rijnoveanu. Medicul ii va supune pe toti alpinistii la o evaluare biologica atit inainte, cit si dupa expeditie. Va observa ce dificultati de adaptare vor intimpina, cum rezista la efort, daca vor aparea tulburari psihice la peste 5.000 de metri. Cea mai grea parte a traseului va fi cea cuprinsa intre 5.000 si 6.000 de metri, portiune pentru care este asigurat un echipament medical complex, care sa permita interventia pentru aproape orice problema de sanatate. Avind in vedere toate aceste dificultati, toti membrii echipei spun ca se vor stradui sa isi atinga telurile propuse, dar recunosc ca cel mai important obiectiv este acela de a se intoarce cu totii sanatosi acasa.

Amenintati cu pistolul

u Tinerii spera ca in aceasta expeditie sa nu intimpine alte dificultati in afara de cele ale naturii. In alte aventuri au fost nevoiti sa faca fata unor situatii periculoase la care nu s-au asteptat cind au plecat la drum. Membrii grupului care au urcat pe muntele Elbrus au fost somati de localnici cu Kalasnikov-ul sa le dea banii pe care ii aveau la ei. In Pamir, romanii au fost atacati chiar in masina care ii transporta intre doua localitati. Tot in aceste zone au intilnit insa si oameni care le-au oferit mincare si apa, atunci cind erau istoviti.

Echipaj cu experienta

u Patru dintre cei opt membri ai grupului au mai realizat premiere nationale pe schiuri. In 2002 au ajuns pe Muntele Elbrus din Caucaz (5.645 m - foto), inregistrind un record national de inaltime pe schiuri, si in 2003 au cucerit Virful Lenin din Pamir (7.134 m). E o dorinta de-a noastra mai veche de a cuceri citeva virfuri. Ideea expeditiei in Alaska s-a nascut in urma altor escaladari la care au participat o parte din membrii grupului, care au realizat tot timpul premiere sau recorduri romanesti", spune Dan Manolachescu, unul dintre membrii echipei.

Data: 17.05.2004 autor: Raluca BENGA
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.

Alte mesaje din aceeași discuție:
SubiectAutorData
 @ Proiectie Floare de Colt Bucuresti + InvitatieMircea Mircea19 Mai 2004
   @ Expeditie AlaskaMircea Mircea20 Mai 2004
   @ Proiectie Floare de Colt BucurestiMircea Mircea2 Iun 2004

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Tabara Caprioara  
Muntii BUCEGI - Uzina Veche  
Muntii BUCEGI - Sinaia  
Muntii BUCEGI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org