Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: <o...@gotech.ro>
Data: Sâmbătă, 8 Feb 2003, 2:06
Subiect: @ Re:zone de rafting
Draga Nicu,
Iaca mai jos un reportaj despre o zona faina. Intamplarea a fost in 2001. De atunci am mai fost pe apa Viseului, pe Strei, si din nou pe Lapush de inca fo trei ori si la fel de fain.

Salutare inharipatzilor,

Dupa ce vreme nasoala a fost de trei saptamani incoace si gura dependentilor nu tace si ploaie, si nasoleala, umezeala, plictiseala, opareala, beruleala cu gandul la zile faine cu cerul scame si vant din sud si drum uscat pe Ignis cu sofer arvunit sa ne care sarsanalele, ia de gicitzi ce ne-am zis unii vineri la ora 13 cand ploua mai abitir, si ni se basika fierea la gandul ca o sa stam inca un uikend sa pazim nevestele si copii in fatza televizorului, in biroul de la firma Gotech la o cafeaua plictisita si raspovestita?
Zice un preten de-al nostru, pe numele lui Trajan din Iasi, moldovean 100% fabricant de broderii, aciuat prin partile locului cu trebi, baimarean cu fortza, element pozitiv, cu mancarimi in cur si toate calitatile necesare unui parapantist: haidi bai sie mai facetzi brie cu barcilie ala cu cari vatz tat laudat atata? ca die poviesti sint satul, gata cu lucru ca avem triaba. Merem in uikend, si sie daca ploua?
Ne-am dus grupa mare imediat la moldovianca di piste Prut in Piatza si-am cumparat doua barcutze nou noutze si cu a treia imprumut ne-am dus sambata cu sofer arvunit, de data asta pentru cu totul alta treaba, pe ploaie in Cheile Lapusului, la marginea falezei Copalnicului, Lapus de ala ce strabate un defileu ce pleaca de la Razoare langa Tg Lapus, cca 60 de Km prin sisturile spectaculoase de pe care ne aburcam sa zburam de pe dealu Preluca,(vezi saitu lu George cu Copalnicu), Tg Lapus, stiti voi ala de din vekime dadeau stramosii nostri dacii cu pietre laposhe peste Tibles, alt loc de pomina, Lapis piatra de hotare, chestia cu portantza pietrelor plate cu viteza initiala, loc de zbor din negura veakurilor, ce taie Faleza de unde zburam de pe vremea lu Pintea si Bogdan I-ul descalecat la Moldova ce mai la sud avea cetatea Ciceului mostenire de la tata-su Raresh cu bistritza blues, foaie verde kukuruz, etc unde unii au ecsploatat in Mina Razoare secole mica sa-si dea seama ca trebuiau sa exploateze mangan, Unde am ramas?
A da, pai ce puteam face cu barcile la Buteasa aproape de Cetatea Chioarului,(loc fierbinte mai alaltaieri la revolutia de la pashopt cu garzile cetatenesti si romanii condushi de Buteanu de prin partile locului ce s-au luat la tranta cu altii de pareri contrare), si aripile acasa, pe ploaie, cu ele umflate si noi in ele, daca nu rafting adica dat cu rafturile din camara pe rau. MESERIEEEEEE! Ne-am facut doar incalzirea. Usor la vale, aplicat dictonul stramosesc: Cinie lotca gaurestie, nu primieste primul pieste!, mai tata pe neste repezisuri de ne-a stat inima -n loc. La Tau Niegru am sarit in apa di la 8 m vai die curu nost.
La ora 12 ceas gata la berici excitati si cu gura mare pe ghidul nostru Sandu Roja, pescar autorizat si singurul cunoscator al zonei, ca de ce s-o gatat asa de repede si de ce nu ne-am dus de mai de sus? Da,?????? Bineeeeeeee!!!!!!
A doua zi duminica, la ora 6 desteptarea, si de ma forta cineva nu ma dadeam jos din pat, imbarcarea in masini si cu sofer arvunit again, atza glontz la Tg. Lapus, extra plat la intrarea in kei si jale dupa, cu gandul clar sa strabatem cei 60 KM de kei cu trei barci, sase insi nu tocmai zdraveni la CAP, camere viedeo, aparate si echipamente improvizate, emotionati, cu gandul la marea aventura ce ne asteapta. Ne-am imbarcat in basicile noastre de cautschouck verzi pe o parte si negre pe burta, sub privirile tampe ale unor pescari alcolizati cu numere de Cj pe dacii (nici o legatura cu persoanele de fatza), care ne intrebara, suntetzi siguri ba ca ce vretz sa facetz? Si iaca, la vale, tacticoasa vine vaka. Raul larg, apa lina si galbina cu 1 m mai inalta ca de obicei pe motive de precipitatzii si in zare Keile, misterioase, sumbre, cetoase, ploioase, intunecate, cu aburi iesind din gura lor si... bineinteles mugind sinistru. Am simtzit ca mi se face pielea gaina. Tibi linistit in barca din spate cu camera video pe casca de zbor lipita cu o rola de scotch de 60 mm filma impasibil. Zgomotul se apropia, vajaind ca vijelia si ca plesnetul de ploaie, vine vine, viteza creste sub noi un hau mostruos cu unde diluviene cacanii si ne-am prabusit in gol. In secunda urmatoare am vazut barka in pozitie verticala in fatza mea si m-am intrebat ca trebuia sa fie asa, da de ce nu orientata in jos, dupa care o izbitura si in apa toata lumea in cadere, cu bagaje, aparate, papici, unde mi-e baska, vasla, cum ies de aici din suvoiul ala inspaimantator ce ne ducea spre infern. Apa Lapusului, ni s-a spus, are un continut ridicat de argila cand ploua, de unde culoarea galbena, face bine la digestie, asha ca am ingerat o cantitate apreciabila, profitand de ocazie, ca mi-era nitzel greatza de la sculatul de dimineatza. Aceiasi argila, de fapt draga de ea provine din alterarea rocilor preexistente, si cum sa nu-mi fie draga ca se trage din cea mai faina zona de zbor, Tziblesh bla, bla, bla...... Ne-am regrupat in intunericul keilor o suta de m mai jos cei din fata au scapat teferi adica Oleg cu Traian, ne-au aruncat neste corzi si in final am pescuit totul afara de baska mea, prima victima nevinovata. Camera lu Tibi, out of job!. Cel putin a filmat totul pana la final.
Ne-am imbarcat din nou si ne-am zis ca daca continua asa 60 km, ne-am ars pentru ca drumul nu are decat un sens.
Urmatorii km am invatzat din mers cum sa treci undele fara sa te rastorni numa cu apa in barca, ca intr-o vana cu apa pana la gat si dupa fiekare unda, golit apa din barci.
Defileul Lapushului este cea mai spectaculoasa kestie vazuta de mine similara. Apa are un debit sanatos, trece prin neste kei sapate cand in sisturi, cu aspect poliedric, tate dimensiunile, de la cat o cutie de kibrite la cat blocul meu cu 10 etaje, cand in calcare cretacice aglutinate si lustruite de ape, cu caverne sapate de valuri la baza, cu plaje cu bolovani oolitzi albi din calcare sau negri de sisturi ca o sare si piper geologica, cu stianci pictate de niscavai impresionisti trecuti cu ceva ere inaintea noastra, cand in galben ocru de likeni sau rosu realgar de alti licheni, cu muski pufosi si racorosi de turba spagnum sau nu, cu ferigi invazie si copaci rasturnati peste torent, cu radacini contorsionate tinand in gheare disperati bolovanii poliedrici de mai sus, imagini de apocalipsa vegetala, locuri inaccesibile unde mana turistilor nu a pus veci piciorul. Si permanent mugetul cascadelor si al repezisurilor, cu alternantze mioritice de apa lina si stramtori vijelioase dupa care ploaie diluviana, de parca nu eram destul de uzi.
Pe deasupra mai treceau ceva cocori ce decolau de prin fagi cu gandul evident sa ne iste alte semne de intrebare, ca ce dreacu cautau ei acolo? Dupa care soare, am iesit rebegiti pe plaje sa ne mai uscam si golim barcile dupa care iara pe repezisuri, dar din ce in ce mai exersati si stapani pe situatie si pe barcile noastre. Am trecut vijelii mai mari ca cea de la intrare si nu ne-am rasturnat, afara de cateva ori inca, cad Oleg cu Tibi s-au izbit de un perete si s-au rasturnat cu lectia invatzata, bagajele amarate si fara sa lase vaslele din maini si Trajan a ramas agatzat de un copac ce era prea aproape de suprafatza apei, barca s-a dus si el nu, ca in desene animate. Am mai pierdut si restul de patru sepci Gotech, date tribut raului. Bine ca purtatorii n-au patit nimic.
La un moment dat am vazut o moaca de pescar, care nu se stie de unde a aparut, nebarbierit si cu un batz caraghios in mana si l-am intrebat: Bade, mai ie mult pana la Buteasa? Raspuns: Ha, Ha, Ha, ajungeti pe maine seara! Faina persepctiva.
Si uite asa dragilor, am petrecut urmatoarele 10 (zece ore) pe cele mai faine kei din tzara, uzi si murati, pana la Codrul Butesii, unde era o crashma aproape de apa, unde ne-am mai intremat cu dulciuri si 1/2 beri ca mai aveam 2 ore de plutarit.
Din nou la apa, pe ultima portiune, si pe ultimii km am plutit toate trele barcile legate, noi pe spate, iesind aburi din noi si cu bacuri porcoase pana pe ultimul km cand am pus de un concurs ca cine ajunge ultimul la masini, masa-i kurva si tata-so poponar.
La 19 30 seara iara ploaie cand ne strangeam ekipamentu si trei curcubee concentrice si spectacuols de faine in fatza noastra ne-au adus aminte ca ce frumoasa este viatza.
Analiza, BR pe terasa la Karpatzi pana pe la zece.
Ma doare fiecare cm de muski de turba.......
Va intrebati poate, bine, da ce legatura are asta cu zboru?
La urma urmei si ce daca n-are?

Si de nu mi-tzi credea filozofi itzi ramanea si veti cadea voi singuri in ea,

Gh plutashmeseriash


P. S.
Cand ne-am dat cu rafturile pe Val de Sole in Italia eram ca si cu autobuzu si cu ghid la microfon.

Propunere: Echipament de rezerva la parapantisti, barka pneumatolitica, casca este aceiasi, combinezonul de zb acelasi, personajele aceleasi, si va veti putea servi cate o portie de adrenalina intravenos si pe soare si pe ploaie la munte la mare in orice imprejurare.

Gotech
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii TIBLES - Piciorul Negru  
Muntii TIBLES - Comuna Grosii Tiblesului  
Muntii TIBLES - Varful Tibles  
Muntii TIBLES - Sub Varful Pietrei (1074)  
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Mt. Preluca (1357)  
Muntii BISTRITEI - Saua Tibles  
Muntii CODRULUI (FAGET)  
Muntii TIBLES  
Muntii BISTRITEI  
Muntii RETEZAT  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org