Alpinet Hărţi Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: Stefan Puscasu <s...@ss.pub.ro>
Data: Luni, 12 Apr 2004, 11:40
Subiect: @ RT Postavaru + intrebare de etica montana
Salut,

Am fost sambata 10 aprilie in Postavaru, urcand de la Susai peste
Spinarea Calului (banda galbena) pana in varf si apoi coborand spre
Brasov (Pietrele lui Solomon) tot pe banda galbena. Desi prognoza avea si ceva ploi am avut noroc si n-a plouat deloc. Pana pe la 1300m
altitudine nici urma de zapada apoi brusc, in doar vreo 200m
diferenta de nivel, stratul a crescut pana spre un metru. Multa zapada si in portiunea finala, intre Poiana Trei Fetite si varf; din fericire nu punea probleme de inaintare.

Si acum o intrebare: Am intalnit cand urcam, undeva pe la 1400m, doi... pantofari. De obicei evit cuvantul dar de data asta potrivirea era chiar perfecta: Adidasi, haine usurele (doar e soare, nu?), fara experienta de munte - conform propriilor lor spuse - si fara vreo idee despre unde da traseul pe care erau si pe unde s-ar putea intoarce.

Am incercat sa le explic ca ar fi bine sa se intoarca; le-am povestit ca mai incolo zapada va fi mare; ca e un traseu dificil si vara, d-apai iarna; ca nu e poteca batuta si risca sa piarda marcajul daca va fi acoperit de zapada mai sus de Trei Fetite; ca sunt pante mari si risca sa alunece pe zapada/gheata si sa-si rupa gatul; ca daca nu prind telecabina tre' sa se si intoarca... nimic. Unul din ei o luase ca pe o provocare ('daca tot am ajuns pana aici'; 'doar n-o sa ma intorc din drum!!') si nu se mai putea discuta rational cu el. Initial m-am gandit sa raman cu ei pana ajung la statia de telecabina dar cum unul era realmente terminat inaintau foarte incet. Asa ca dupa jumatate de ora in care abia am urcat vreo 50m poate le-am dat numarul de telefon de la Salvamont Cristianul Mare, le-am recomandat sa 'sune un prieten' sa zica pe unde sunt si mi-am vazut de drumul meu in sus.

Intrebarea este: Din punct de vedere a normelor de comportament pe munte este corect ce-am facut? Dat fiind faptul ca n-am avut nici o sansa sa le explic ce prostie fac ar fi trebuit sa raman totusi cu ei si sa-i aduc la liman chiar daca insemna sa intarzii
vreo doua ore?

Multumesc,
Stefan
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menţionate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma şi conţinutul lor.

Alte mesaje din aceeaşi discuţie:
SubiectAutorData
 @ RT Postavaru + intrebare de etica montanaStefan Puscasu12 Apr 2004
   Re: @ RT Postavaru + intrebare de etica montanaCodruta12 Apr 2004

Legături cu Ghidul Montan:
Muntii POSTAVARU - Comuna Cristian  
Muntii POSTAVARU - Poiana Cristianul  
Muntii POSTAVARU - Ref. Salvamont  
Muntii POSTAVARU - Valea Calului  
Muntii POSTAVARU - Varful Postavaru  
Muntii POSTAVARU - Cabana Cristianu Mare  
Muntii POSTAVARU - Cabana Postavaru  
Muntii POSTAVARU - Spinarea Calului  
Muntii POSTAVARU - Poiana Trei Fetite  
Muntii POSTAVARU - Poiana Cristianul Mare  
Muntii POSTAVARU - Pietrele Lui Solomon  
Muntii POSTAVARU  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comentarii
De qwqwqw qwqwqwq - publicat Vineri, 16 Apr 2004, 15:04
N-o sa stii niciodata daca ai facut totul pentru a-i ajuta, dar eu cred ca ai facut destul. Oricum, fiecare avem o soarta si daca nu sintem atenti la cine ne iese in cale e pe riscul nostru. Tu le-ai zis, le-ai explicat, i-ai insotit o vreme, nene! e pe barba lor si si-o merita. N-au nimic in cap si-si merita soarta! Data viitoare sa faci la fel, nu o lua ca pe un esec, nu au fost oamenii care sa inteleaga un asemenea ajutor. Eu as fi fost fericit, in multe ocazii, pe alti munti, daca-mi spunea cineva macar cit mai e pina la primul loc de cort daramite informatii despre traseu, apa, cabana, refugiu, stina, etc.

Sa le fie de bine si meriti o bere!:-)
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org