Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: cipri22 <c...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 28 Iul 2004, 2:16
Subiect: @ tura tarcu-retezat
salutare,
vreau sa fac o tura din tarcu-saua iepii-tomeasa-retezat-lacul
bucura.
poate cineva sa ma ajute cu informatii despre locurile de campare
(mai ales in retezat) si durata pe zile daca se poate
thx
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT - Varful Bucura I  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Lacul Bucura  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Lacul Tarcu  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Colonia Tomeasa  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Mt. Tomeasa  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Saua Iepii  
Muntele TARCU si Muntele MIC - Varful si Statia Meteo Tarcu  
Muntii RETEZAT  
Muntele TARCU si Muntele MIC  
Muntii ALMAJULUI si LOCVEI  


Comentarii
De Octavian Toma - publicat Miercuri, 28 Iul 2004, 17:28
Hallo! Cele mai multe amanunte pe care la pot da sunt insa din Tarcu. Daca te pornesti dupa-masa de la Caransebes prinzi cu usurinta o masina "la biserica" - la pod la sebes. Care te duce pana la statia de telescaun. Si de acolo mai mergi doi-trei km pe drum pana la prima curba in ac de par catre stanga. Acolo intri in padure pe partea dreapta a drumului - acum doi ani nu era nici un marcaj in curba si am gasit intotdeauna ca a fost cea dificila capcana a drumului catre Tarcu. Dupa cateva sute de metri drumul aburca la stanga si de aici mercajele sunt excelente - triunghi galben daca bine mai stiu. Lejer ajungi la Cuntu catre seara si se poate campa - daca ai noroc si esti om bun Nea Puiu de la Cuntu iti ofera si un acoperis. Cazon, da' merge. Daca esti vanos poate ajungi si la Tarcu in aceeasi seara.

Adica: un ceas de la biserica la telescaun, cu indulgenta patru ceasuri pana la Cuntu. Iar de la Cuntu la Tarcu lejer trei ore. Daca suni la Tarcu inainte poate "rezervi" si camere. Daca nu, se poate campa langa statia meteo in conditii de creasta.

De la Tarcu la Saua Iepii sunt cam sase-sapte ceasuri de drum absolut minunat, relativ bine marcat, doar in sa ai doar un indicator ruginit care nu iti spune unde esti. Urmeaza cborarea intr-o gura de vale tipic glaciara, sunt doua stani, una mai sus si una mai jos, chiar unde incepe padurea. Sub brazi este un loc minunat de campat, paraul este la cativa metri, in sus este creasta... Este de vis!

Drumul merge mai departe prin padure (oarecari deficultati la reperarea potecii s-ar putea sa intalnesti) si te va conduce prin padure pana jos. La drum. De unde mai mergi poate pret de un ceas sau mai bine pana la Gura Apei. Peste saptamana este activitate industriala, hidreocentrala, lemne, ciobani, asa ca poate ai noroc de o masina.

Pentru toate astea trebuie sa campezi doua nopti: una la Cuntu sau la Tarcu, a doua la Saua Iepii. A treia noapte se campezi in zona la Tomeasa sau, civilizat, pentru ceva bani capeti un loc in spatele cabanei Gura Zlata - loc nu tocmai pitoresc cu multi pantofari ce vin bine imbracati sa bea ceva la munte... De al Guza Zlata aburci in Retezat catre Zanoaga si apoi peste culmi la Bucura. Amanunte nu pot insa sa iti dau ca am in Retezat am umblat totdeauna de la Pietrele, zona de la Zanoaga la Gura Zlata nu o cunosc.

Ca Timisorean adoptat Tarcu ce mi-a mai alinat dorul de munte cand am avut timp...

Vreme minunata sa ai si drum bun...:-)
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org