Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Liste Alpinet - alpinet2k

De la: partheniu cezar <c...@yahoo.com>
Data: Miercuri, 16 Mai 2012, 18:35
Subiect: [a] Pareri despre via ferrata Cheile Turzii/Hiliod
Salut.

Stiti ca de obicei nu prea am interventii pe anumite subiecte decat atunci cand este nevoie. Eu personal fiind undeva la limita dintre alpinism si trekking, imi permit sa spun punctul personal de vedere in acest subiect. Am citit ceea ce s-a scris pana acum despre subiectul in cauza.

1. Din cate stiu eu in administratia/custodia unei arii protejate tebuie sa existe un consultant stiintific. Parerea acestuia trebuie consultata inainte de a intreprinde orice amenajare in acea arie protejata. Consultantul stiintific ar trebui sa tina cont de toate aspectele ce tin de conservarea ariei protejate de care "are grija" inainte sa isi dea acordul. Si parerea lui are drept de veto in orice amenajare. Gresesc undeva pana aici? Sau pur si simplu fiind in Romania, toata conceptia asta nu se aplica?
2. Cheile Turzii ca arie protejata au regulament intern. In acest regulament stiu ca sunt specificatii legate de accesul alpinistilor la traseele alpine/de escalada. Au mai fost discutii in acest sens de cand s-a deschis subiectul cablurilor in chei. In acest context, alpinististii sunt un grup aparte care nu distrug stanca (amenajarile facute de ei sunt minime pentru a-si asigura viata).
3. Mi-e greu sa cred ca nu exista o harta topo a traseelor de alpinism/escalada in Chei si mi se pare inadmisibil ca nu se tine cont de aceasta cand se fac astfel de amenajari (via ferrata).
4. De departe se vede ca via ferrata este destinata cu totul altui grup decat alpinistii. Alpinistii se asigura unii pe altii in trasee, nu au sistem de asigurare "colectiva". Via ferrata este destinata pur si simplu "majoritatii" care are tangenta mica cu Muntele (as putea spune "grataristi";). Pentru "majoritate" exista alte trasee foate faine in Cheile Turzii si fiecare tebuie sa isi cunoasca limitele: grataristii sa se limiteze la turismul de ocazie, montagnarzii la traseele montane si alpinistii la traseele alpine/de escalada. Si in orice caz sa se respecte unii pe altii!!!
5. Ca iubitor de Munte pot spune ca alpinistii/iubitorii de Munte sunt intr-adevar exclusivisti fiindca tin cu dintii de ceea ce ofera liniste interioara si exterioara si nu suporta agesarea putinelor locuri "ale lor" cu zgomote, fum, atragerea si omorarea animalelor, distrugerea padurii, a stancilor, a pajistilor, "activitati specifice" majoritatii despre care vorbeam la punctul anterior.
6. Personal, desi nu are prea mare legatura cu subiectul in cauza, eu as fi de acord ca in cazul in care ORICINE face pe Munte o greseala (de orice fel!) care dauneaza grav Muntelui sa primeasca interdictie de a mai merge pe Munte o perioada de timp (masurata in luni sau ani in functie de gravitate). Exact asa cum in cazul conducerii masinii, permisul este suspendat sau anulat in cazul in care se infaptuieste o infractiune! A distruge orice bucata din Munte e ca si cum ai face o crima!
7. Sunt convins ca "marii" alpinismului romanesc actual si din generatiile anterioare sunt contrariati de ceea ce se face acum in Chei pentru bani (caci asta e in esenta)! Ar fi nevoie de ceva restrictii de acces pe via ferrata (daca tot s-a construit)??? Cred ca unii se rasucesc in mormant cand vad astfel de atrocitati!
8. Numarul imens de trasee de via ferrata din alte tari (pornind de la Dolomitii italieni) pornesc de la inceput pe conceptia de respect pentru natura si pentru cel care vrea sa faca mai mult decat tine (alpinistul in cazul de fata!). Deci nu problema traseului este esentiala, ci a celor ce urca pe acest traseu: asumarea responsabilitatii proprii, pregatirea psihica si fizica inainte traseului si nu in ultimul rand respectarea unor reguli de siguranta pentru TOTI cei care sunt "in perete"!

Cu scuze pentru "divagatii",
Cezar Partheniu
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.

Alte mesaje din aceeași discuție:
SubiectAutorData
 [a] Via Ferrata in Cheile Turzii / Hiliod...CLUBUL DE...12 Mai 2012
   [a] Fw: Via Ferrata in Cheile Turzii / Hiliod...Mihai Constantinescu14 Mai 2012
   Re: [a] Via Ferrata in Cheile Turzii / HiliodMihai Constantinescu16 Mai 2012
   Re: [a] Via Ferrata in Cheile Turzii / HiliodDinu Mititeanu16 Mai 2012
     Re: [carclujuniversitar] Re: [a] Via Ferrata...Dinu Mititeanu16 Mai 2012
       Re: [costila] Re: [carclujuniversitar] Re:...Mihai Constantinescu16 Mai 2012
         [a] Pareri despre via ferrata Cheile...partheniu cezar16 Mai 2012
           Re: [a] Pareri despre via ferrata...Dinu Mititeanu17 Mai 2012
             Re: [a] Pareri despre via ferrata...CLUBUL DE...21 Mai 2012
       Re: [carclujuniversitar] Re: [a] Via...Puiu Chiselita16 Mai 2012
         Re:: [a] Via Ferrata in Cheile Turzii /...CLUBUL DE...17 Mai 2012
   Re: Răspuns: [a] Via Ferrata in Cheile Turzii...Gelu Danila16 Mai 2012
     [a] Re: Răspuns: Via Ferrata in Cheile...Mihai Constantinescu16 Mai 2012
 Re: [costila] Re: [carclujuniversitar] Re: [a]...Mihai Constantinescu16 Mai 2012
   [a] Pareri despre via ferrata Cheile...partheniu cezar16 Mai 2012
     Re: [a] Pareri despre via ferrata Cheile...Dinu Mititeanu17 Mai 2012
       Re: [a] Pareri despre via ferrata Cheile...CLUBUL DE...21 Mai 2012
 Re: [carclujuniversitar] Re: [a] Via Ferrata in...Puiu Chiselita16 Mai 2012
   Re:: [a] Via Ferrata in Cheile Turzii / HiliodCLUBUL DE...17 Mai 2012
 Re: [a] Pareri despre via ferrata Cheile...Dinu Mititeanu17 Mai 2012
   Re: [a] Pareri despre via ferrata Cheile...CLUBUL DE...21 Mai 2012

Legături cu Ghidul Montan:
Zona CHEILOR TURZII - Izvorul Romanilor  
Zona CHEILOR TURZII - Cabana Cheile Turzii  
Zona CHEILOR TURZII  
Muntii SEMENIC si Munceii NEMANULUI  


Nu există comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org