Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Trasee pazite de salvamontisti : Știri

Trasee pazite de salvamontisti - Vineri, 4 Feb 2005, 10:10, vizitată de 8616 ori


Salvamontiștii brașoveni vor sta de pază pentru a împiedica turiștii să "încerce" traseele montane închise din cauza zăpezii.

În acest sfârșit de săptămână traseele montane din Făgăraș și Bucegi vor fi străjuite de salvamontiști. Echipajele Salvamont vor face de pază la intrarea pe traseele Jepii Mari, Jepii Mici, Valea Cerbului și Creasta Bucșoiului, precum și la cele din Făgăraș. Stratul de zăpadă care s-a așezat în aceste zone atinge înălțimi de peste 1, 5 metri, astfel că pericolul de creare a avalanșelor este imens.

Echipele de Salvamont au intrat în alertă în acest sfârșit de săptămână, întrucât mulți orășeni se vor îndrepta spre zonele montane pentru o mini-vacanță. Printre ei se găsesc mulți "curajoși" inconștienți, gata să dovedească că pot ține piept muntelui. Șeful formațiunii de Salvamont din orașul Victoria, Toma Boroș, ne-a declarat că traseele din Munții Făgăraș spre Bâlea, Turnu și Sâmbăta sunt închise și bine păzite.

"Credem ca este mai bine sa păzim traseele decât să avem surpriza unora care se duc în munți, rămân blocați acolo și pe urmă trebuie să ne ducem noi după ei, cu mari eforturi", precizează Tomaș.

Salvatorii montani se așteaptă ca lumea să ia cu asalt munții Bucegi, în următoarele zile, mai ales că la ora aceasta este deschisă telecabina care face legătura între Bușteni și Babele. În ajutorul salvamontiștilor se vor mobiliza și nouă bărbați experimentați.

Liviu CIOINEAG 04 feb 2005, Buna Ziua Brasov
mihaela carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Mt. Jepii Mici  
Muntii BUCEGI - Cabana Babele  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Varful Bucsoiul (2492)  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii FAGARASULUI - Satul Turnu Rosu  
Muntii FAGARASULUI - Orasul Victoria  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Satul Sambata De Jos  
Muntii BUCEGI  
Muntii FAGARASULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Cabana Piscu Negru-Piciorul Mt. Lespezi-Mt. Podeanu

 

Comentarii
Marian Radu Marian Radu, Vineri, 4 Feb 2005, 11:54

Seful Formatiei Salvamont Victoria este Thomas Bross, nu Toma Boroș. Ziaristi astia...

Iulian Cozma Iulian CozmaAdministrator Alpinet , Vineri, 4 Feb 2005, 14:53

Inchise cand imi vad io surubul din umar! Hai sa fim seriosi, de la vorbe pana la fapte e cale lunga!
Domnu Liviu, sa ii dati un miel lu' Thomas Bross!:-P
Mihai: salvamontul iti poate sugera, te poate informa, dar nu iti poate interzice 100%!:-)

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Vineri, 4 Feb 2005, 15:10

pentru Mihai,
cadrul legal l-ar putea constitui o hotarare de Consiliu Local sau Judetean, in functie de zona in care activeaza respectiva formatie salvamont, in care sa se stabileasca amenzi pentru cei care incalca anumite restrictii, respectiv cele privind inchiderea traseelor. Hotararile trebuie insa si respectate si, mai ales, trebuie sa existe cineva care sa le puna in aplicare indiferent de situatie.

Fără foto Ciprian Thomas, Vineri, 4 Feb 2005, 17:02

Dupa cum am scris si pe lista de discutii alpinet2k: Ideea e ca de inchis si interzis accesul, NU EXISTA CADRU LEGAL, iar hotararile Consiliilor judetene ar presupune ca acolo sa exista formatii de jandarmi/gardieni/politisti ce au cadru legal in a te opri. Salvamontistii sunt pana una-alta functionari publici, fara statut legal in a emite amenzi, etc. Si e bine ca sunt functionari publici, parerea mea.

Thomas(Cip) care va pleca la munte in week-end:-D

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Vineri, 4 Feb 2005, 18:14

sunt de acord ca este nevoie de elaborarea unui cadru legal. trebuie insa sa-l determine cineva sau ceva, iar toate evenimentele nefaste care s-au petrecut pe munte ar fi arhisuficiente. spre exemplu, salvamontistii sibieni ar putea sa dea ceva amenzi, dupa cum arata regulamentul aprobat de CJ Sibiu privind activitatea salvamont, din care citez doar " supravegheaza respectarea normelor legale pentru protectia mediului si în special a zonelor naturale protejate de catre turisti; salvatorii montani putând fi împuterniciti în conditiile legii, pentru constatarea si aplicarea sanctiunilor contraventionale în domeniu;".

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Vineri, 4 Feb 2005, 18:39

spre exemplu, taxa salvmont perceputa unitatilor turistice din zonele montane, acolo unde salvamontistii sunt organizati din punct de vedere turistic, reprezinta tot un fel de gratuitate pentru salvarea sau recuperarea celor accidentati. Din cate stiu si sper sa nu gresesc, sumele se constituie in fapt in venituri la bugetul formatiilor salvamont care sunt folosite pentru dotari.

Mihaela Carstea Mihaela Carstea, Vineri, 4 Feb 2005, 18:45

am vrut sa zic "organizati din punct de vedere juridic":-D

Fără foto Ciprian Thomas, Sâmbătă, 5 Feb 2005, 16:40

Pana una-alta NU exista cadrul legal si NU au voie sa interzica accesul pe un traseu al cuiva.

Fără foto Alexandru Marian, Duminică, 6 Feb 2005, 2:19

O taxa simbolica nu ar fi o idee rea, poate s-ar mai aduna cate ceva pt a inbunatati dotarea salvamonstistilor. De exemplu un 10mii de lei in plus la pretul cazarii la cabane nu m-ar deranja, atata timp cat banii aia chiar ar ajunge unde trebuie. Alta solutie nu prea exista...nu poti sa pui casa de bilete la intrarea in traseu iar daca ai sau nu ai vreun carnet de muntzoman (si platesti o cotizatie), cine sta sa te verifice?

Fără foto andrei brad, Marți, 8 Feb 2005, 9:22

extraordinara initiativa!? sa fim seriosi oamenilor. vreti sa ajungem si in bucegi ca in canionul 7 scari? pai de la placerea de a te plimba in aerul curat shi linistea muntelui unde vreti sa ajungem....
s-a skiat si s-a mers pe valea cerbului duminica
sa fim seriosi! iar cei 9 barbati experimentati cred ca era vorba de flamanzila, setila, shi restul gastii. inainte de a le da aripi salvamontilor (multora dintre ei) mai intai civilizatii! am prieteni in salvamont, care sunt super, dar am avut ocazia din pacate sa cunosc multi din cei ce va vorbesc. daca nu ma credeti incercati cehlaul.
:-(:-(:-(

Fără foto valentin lulea, Miercuri, 7 Sep 2005, 6:47

:-x

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org