Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
[a] Accident Piatra Craiului : Știri

[a] Accident Piatra Craiului - Marți, 26 Apr 2005, 17:46, vizitată de 3396 ori
[Știre preluată de pe Alpinet2k]


De la: Thomas <t...@treximco.ro>
Data: Marți, 26 Apr 2005, 9:41
Subiect: [a] accident Piatra Craiului
Pe Cristina o stiu si unul din prietenii cu care am fost in Bucegi ii imprumutase coltarii pt. week-end...:-(

GRIJA MARE LA ZAPADA IN PERIOADA ASTA!

Thomas(Cip)

Sursa: Buna Ziua Brasov - 25.04.2005

Accident la Piatra Craiului
Patru turisti din Bucuresti au scapat ca prin miracol cu viata, dupa ce au fost surprinsi in interval de doua ore de patru avalanse in muntii Piatra Craiului. Unul dintre cei patru temerari a fost ranit cu putin timp inainte de producerea lantului de avalanse, dupa ce a cazut mai bine de 150 de metri intr-o prapastie
Duminica, in jurul orelor 17.00, Serviciul de Salvamont din Zarnesti a fost anuntat telefonic ca o femeie a fost ranita in urma unui accident in Piatra Craiului. Sase salvamontisti au pornit imediat spre locul indicat de prietenii victimei. Femeia cazuse intr-o prapastie de la 150 de metri, alunecand de pe o placa de gheata. Bucuresteanca, in varsta de 33 de ani, a avut foarte mult noroc pentru ca, potrivit salvamontistilor, zona respectiva are cateva portiuni extrem de periculoase, chiar fatale in caz de accident. Dupa mai bine de o ora de cautari, Cristina Gradescu a fost gasita. A primit imediat cateva ingrijiri de la salvatori si a fost bagata apoi intr-un sac de dormit pentru a putea face fata drumului de coborare.

Patru avalanse,
una dupa alta
La scurt timp de l-a producerea accidentului, in zona in care se aflau cei patru turisti s-au produs, in interval de numai doua ore, patru avalanse. "Am fost informat telefonic de faptul ca in Piatra Craiului au fost, la intervale scurte de timp, trei avalanse. Am luat legatura cu echipa de salvamontisti care plecase in cautarea turistei ranite. In momentul in care vorbeam cu acestia la telefon tocmai se mai producea inca o avalansa", ne-a declarat Ioan Pivoda, seful formatiunii Salvamont Zarnesti (foto dreapta). In urma celor patru avalanse nimeni nu a fost ranit, dar situatia a fost destul de tensionata din cauza evenimentelor.

Salvata de zapada
In jurul orelor 21.00, cei sase salvamontisti care au plecat pentru a ajuta turista ranita au reusit sa ajunga in apropiere de cabana Plaiul Foii. Acolo femeia a fost imediat preluata de medicii Serviciului de Ambulanta Judetean. Cristina Gradescu avea cateva leziuni destul de grave la nivelul pieptului. Femeia a fost mutata de pe targa mobila a salvamontistilor pe o targa speciala a medicilor de la Ambulanta. "Turista era destul de bine echipata. Avea bocanci si echipament de iarna. Am inteles ca se afla pe o placa de zapada care s-a rupt. A alunecat mai bine de 150 de metri si am inteles ca, in afara de coaste are ceva leziuni si la splina, nu a avut nimic. Nu a fost o interventie foarte grea, dar pot spune ca femeia a fost norocoasa. A trecut peste patru sau cinci saritori destul de periculoase. A fost zapada multa si a avut foarte mult noroc", ne-a declarat Ion Ilea, unul dintre salvamontistii care a participat la misiunea de recuperarea a turistei ranite.
Misiune de urgenta
Masina de Salvare a plecat spre Spitalul Judetean de Urgenta Brasov la zece minute dupa ce femeia a fost coborata de salvamontisti. Cadrele medicale i-au acordat imediat cateva ingrijiri de specialitate si au pregatit-o pe turista pentru drumul pana la spital care a durat aproximativ 40 de minute. Pacienta a fost preluata ulterior de medicii de la Unitatea de Primire Urgente. Starea de sanatate a Cristinei Gradescu era destul de buna. Femeia a fost internata in Sectia de Chirurgie Toracica pentru ingrijiri de specialitate. Unul dintre prietenii turistei a coborat alaturi de salvamontisti. Ceilalti doi temerari, o fata si un baiat, au ramas pe munte urmand sa coboare mai tarziu.
Autor: Andrei CONSTANTIN
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Prapastii  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Zarnesti  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii ANINEI si Munceii DOGNECEI  


Comentarii
De Andrei Ivan - publicat Miercuri, 27 Apr 2005, 1:14
Nu mai credeti tot ce scrie in ziare.povestile lor nu au nici o legatura cu realitatea. Nici macar cu ce zice salvamontul.
De ionuț eduard trinfa - publicat Marți, 26 Apr 2005, 23:06
echipamentu poate era adecvat dar nu si pregatirea tehnica sau experienta. Cand pleci intrun traseu de iarna trebuie sa mergi neaparat cu cineva care stie zona sau traseul respectiv marcat sau nemarcat:-?
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org