Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Deputati "accidentati" in pestera : Știri

Deputati "accidentati" in pestera - Luni, 12 Sep 2005, 9:59, vizitată de 3545 ori


În perioada 9 - 11 septembrie 2005, Corpul Român Salvaspeo - CORSA a organizat un Exercițiu de salvare din mediul subteran speologic - peșteri.
Această acțiune face parte din activitatea Corpului Român Salvaspeo - CORSA prin care se încearcă realizarea unui proiect de lege pentru reglementarea activității de salvare din mediul subteran speologic. La această acțiune au fost invitați 5 deputați și senatori de Bihor, care și-au arătat interesul de a sprijini această inițiativă, dar și mass-media. Au acceptata invitația noastra, Eduard Hellvig de la PC și Claudiu Pop de la PSD.
La început a fost prezentata necesitatea realizarii unui astfel de proiect de lege și a avut loc prezentarea operatiunii de salvare subterana care se va desfasura în zilele de sambata și duminica.
Pentru a introduce parlamentarii în acest cadru al savarilor din pesteră acestia au fost invitati în Pestera Tunel situata pe Valea Daica pentru o prezentare a tehnicilor și a complexitătii unei actiuni de evacuare din mediul subteran speologic.
Prima “victimă” a fost Eduard Hellvig, echipa de salvare fiind ajutată la transportul tărgii și de Claudiu Pop. După circa 150 m de galerie, cei doi deputati și-au schimbat rolurile, Hellvig ajutând echipa de transport a tărgii pe încă 150 m de galerii. Cu această ocazie cei doi parlamentari su precizat încă o dată sprijinul pe care doresc să îl acorde CORSA, alături de Cornel Popa de la PNL, Lakatos Peter de la UDMR și Radu Târle de la PD, pentru a realiza această initiativă legislativă.
După această acțiune, membrii Corpului Român Salvaspeo – CORSA și-au continuat exercitiul de salvare din Pestera Pobraz, situată pe Valea Iadului. La acțiune au participat 40 de speologi din Centrele Regionale CORSA Cluj, Bihor, Bucuresti, Arad și Timișoara.
Evacuarea “accidentatului” s-a realiuzat de la cota de – 200m adâncime. Pestera Pobraz este o cavitate foarte dificilă din punct de vedere tehnic, numeroasele pasaje foarte strâmte, blocuri de piatră instabile și cascade punând la încercare pregătirea speologilor. În subteran au fost organizate: 1 echipă pentru montarea corzilor de progresie, 1 echipă pentru lărgirea strâmtorilor și 3 echipe pentru evacurea tărgii. La exterior echipa de logistică formată din 6 speologi, a asigurat planificarea salvatorilor în subteran, pregătirea hranei pentru salvatori și întreaga coordonare a operatiunii de salvare. În subteran au participat peste 30 de speologi, care au petrecut peste 17 ore pentru evacuarea “victimei”. Pentru a permite trecerea tărgii cu usurintă, echipa de dezobstructie a lucrat 10 ore în subteran.
Prima echipă a intrat în pestera sâmbătă la ora 14.00, evacuarea fiind finalizată duminică în jurul orelor 8 dimineata când ultimul salvator a părăsit pestera. Bugetul întregii actiunii a depăsit 2.500 lei noi (25.000.000 lei vechi) toate aceste costuri fiind suportate de participanții la operatiune. Prin organizarea de astfel de exercitii de pregătire pentru intervenția la accidentele din mediul subteran speologic, echipele de salvatori se omogenizează iar pesterile în care se defăsoră aceste actiuni rămân echipate, timpul de intervenție în cazul producerii de accidente speologice reale fiind mult diminuat.

Asociația Corpul Român Salvaspeo-CORSA este o organizație neguvernamentala ce a luat ființă în anul 2001. CORSA are sediul în Oradea, fiind o asociație constituita la nivel național, cu puncte de lucru în Cluj, București, Resita, Arad, Timișoara.
Membrii CORSA sunt speologi cu experieță, ei lucrând ca și voluntari în cadrul asociației. La acțiunile la care participă, ei își suportă toate cheltuielile de cazare, masă, transport și echipament. De la


înființare până în prezent, activitatea CORSA s-a axat pe prevenirea accidentelor speologice, organizarea de stagii salvaspeo naționale și internaționale, antrenamente și intervenții la accidente reale (6 accidente).
Scopul CORSA este de a veni în sprijinul comunității prin supravegherea activităților din mediul subteran speologic și înlăturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.
Pentru a-și atinge scopul de mai sus, Corpul Român Salvaspeo are următoarele obiective:
- prevenirea accidentelor din mediul subteran;
- organizarea de stagii de formare tehnică (tehnicieni, șefi de echipă, specialiști dezobstructie, gestiune de suprafata etc..);
- organizarea și gestionarea operațiunilor de salvare din mediul subteran.

La nivelul judetului Bihor, membri Corpului Român Salvaspeo – CORSA sunt specializați pe diferite domenii salvaspeo – șef de echipă, tehnician, gestionari, dezobstrucție, diverse. Salvatorii care intervin în mediul subteran speologic sunt în măsură să îndeplinească următoarele tipuri de operațiuni:
- Recunoaștere;
- Asistență medicală;
- Utilizarea mijloacelor de comunicație;
- Asistență logistică;
- Evacuarea victimelor.
Documentele elaborate de către CORSA – Manualul Salvatorului, alte documente specifice – sunt utilizate cu succes în cadrul stagiilor organizate și în desfășurarea operațiunilor de salvare subterană.


Ionut Latcu
Presedinte
Corpul Român Salvaspeo - CORSA
Ionuț Lațcu

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org