Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Prezentare proiect : Știri

Prezentare proiect - Vineri, 7 Oct 2005, 9:09, vizitată de 5292 ori


Proiectul “Viata, natura si siguranța”(Life, nature and safety) este derulat de Corpul Roman Salvaspeo – CORSA cu finantare din partea organizatiei Peace Corps Romania. Bugetul total al proiectului este de 65.000.000 lei vechi din care 30.000.000 lei vechi reprezinta contributia CORSA. In derularea acestui proiect vor fi implicati un numar de 15 speologi, membri ai CORSA si un voluntar din partea Peace Corps România.

Actiunile din cadrul proiectului se vor axa, in principal, pe partea de prevenire a producerii accidentelor din mediul subteran speologic. În acest sens vor fi organizate o serie de actiuni:

- crearea unei pagini web care va contine prezentarea CORSA si informatii utile pentru cei care doresc sa viziteze pesterile din judetul Bihor, norme de conduita în cazul producerii unui accident speologic, rapoarte de activitate si rapoarte de la interventiile la accidente;
- realizarea unui pliant color A4 care sa contina norme de protectie pentru cei care patrund în mediul subteran speologic si conduita în cazul producerii unui accident speologic; aceste pliante vor fi distribuite turistilor în zonele cu mare aflux de turisti și cu numar mare de pesteri;
- realizarea unui afis color A3 de prezentare a proiectului derulat de CORSA;
- realizarea unui film de prezentare de 15 minute, material ce va fi utilizat la viitoarele actiuni desfasurate de CORSA;

Prin colaborarea cu cluburile de speologie care activeaza pe arealul judetului Bihor si cu institutiile care administreaza diverse cavitati cu scop turistic, CORSA doreste sa realizeze o baza de date care sa permita interventia în cel mai scurt timp in cazul producerii unui accident în aceste pesteri. În acest scop, vor fi inventariate un numar de peste 500 de pesteri, vor fi scanate hartile acestor cavitati si vor fi identificate cele mai usoare cai de acces în zona. Baza de date va fi stocata pe CD-uri; aceste date vor fi utilizate exclusiv pentru interventia la accidente în mediul subteran speologic, usurand foarte mult obtinerea informatiilor în cazul unui accident. Pentru realizarea acestei baze de date au fost deja semnate o serie de acorduri de parteneriat cu asociatii speologice din Bihor, Arad si Cluj; prin aceste acorduri, cluburile pun la dispozitia CORSA informatiile necesare crearii acestei baze de date.
Tot în cadrul acestui proiect, membri CORSA vor organiza un demonstrativ de salvaspeo pentru a prezenta capacitatea organizatiei noastre de a interveni cu succes la orice accident petrecut în mediul subteran speologic.

Corpul Român Salvaspeo - CORSA este o organizatie neguvernamentala cu sediul în Oradea, formata din peste 70 de speologi care actioneaza ca și voluntari pentru prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic, interventia la accidentele din pesteri dar si în alte situatii care pun în pericol viata cetatenilor.
CORSA are echipe specializate pentru interventii în diferite situatii: evacuarea unui accidentat din pestera pe portiuni orizontale si verticale (puturi, galerii sau teren accidentat...), transportul targii pe un rau subteran, salvarea persoanelor blocate în galerii foarte stramte, salvari din locuri greu accesibile, salvari din pesteri inundate și alte interventii ce necesita echipa de scafandrii.
De la infiintare pana in prezent, Corpul Român Salvaspeo - CORSA a intervenit la 6 accidente produse în mediul subteran speologic, recuperarea unei persoane decedate dintr-un lac de acumulare; a organizat prevenirea accidentelor speologice, stagii nationale și internationale de pregatire tehnica în domeniul salvaspeo.
Una din principalele activitati ale CORSA este realizarea de echipamente specifice pentru interventia la accidentele din mediul subteran speologic; aceste echipamente permit un confort sporit victimei și usureaza interventia salvatorilor.
Echipa CORSA constituita în prezent la nivel national poate interveni cu succes la orice tip de accident în mediul subteran speologic dar și în caz de accidente acvatice sau calamitati și catastrofe naturale în orice parte a tarii este solicitata.
Scopul CORSA este de a veni în sprijinul comunitatii prin supravegherea activitatilor din mediul subteran speologic și inlaturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.

Ionut Latcu
presedinte
Corpul Roman Salvaspeo - CORSA

Ionuț Lațcu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Comuna Arieseni (popasul Turistic)  
Muntii BIHOR  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Girda De Sus-Cabana Casa Speo-Valea Ordancusei-Cheile Ordancusei-La Moara (2)-Dealul Mielului-Cabana Scarisoara

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org