Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Accidente în creasta Făgărașului : Știri

Accidente în creasta Făgărașului - Miercuri, 11 Iul 2001, 21:14, vizitată de 867 ori


În ziua de 11 iulie Serviciul Public Salvamont Sibiu a fost nevoit să intervină la două accidente grave în creasta masivului Făgăraș.
Un băiat în vârstă de 15 ani a suferit un traumatism cranio-cerebral acut închis, multiple plăgi craniene și o plagă tăiată toraco-lombară, în urma unei căzături de peste 10 metri. Acesta a fost găsit la scurt timp după producerea accidentului de un salvamontist aflat în drumeție. Accidentul s-a petrecut în zona căldării Văiuga in timp ce băiatul încerca să coboare pe un vâlcel din Muchia Netedu spre Văiuga. Echipă de salvamontiști aflați în patrulare la Bâlea Lac au intervenit imediat acordându-i primul ajutor medical și transportând accidentatul la Bâlea de unde a fost trimis la Serviciul de Urgență Sibiu.
Nici nu apucaseră salvamontiștii să ajungă la Bâlea că un apel de salvare anunța un alt accident la câteva sute de metri de Fereastra Zmeilor înspre Podragu. O turistă slovacă de 48 de ani a căzut din neatenție de pe poteca de creastă, aproximativ 100 de metri. Impactul cu stâncile i-au cauzat acesteia un politraumatism grav. Echipa de intervenție formată din salvamontiști sibieni și argeșeni, ajutați de un grup de studenți de la facultatea de ecologie din Sibiu, au găsit turista în stare de comă. Gravitatea leziunilor și dificultatea traseului i-au determinat pe salvatorii aflați la fața locului să solicite încă o echipă de salvamontiști din Sibiu și elicopterul medical de la S.M.U.R.D. Târgu Mureș. După circa o oră și jumătate de la solicitare atât echipa din Sibiu cât și elicopterul au ajuns în zonă, dar din cauza condițiilor meteo (ploaie torențială și vânt) elicopterul nu a reușit să aterizeze în zona crestei, fiind nevoit să facă acest lucru pe șoseaua Transfăgărașan. Întrucât stare accidentatei se agrava (cu toate ca era perfuzată și se instituise medicație specifică) echipajul medical de la S.M.U.R.D. a fost nevoit să urce pe jos circa 30 de minute. După efectuarea unor serii de manevre medicale (monitorizare, intubație oro-traheală, ventilație pulmonară, drenaj toracic, rehidratare volemică) și aplicarea unei medicații complexe, starea pacientei s-a stabilizat și astfel a putut fi transportată cu elicopterul la Spitalul Județean Mureș.
David Adrian

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org