Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Atenție la șerpi! : Știri

Atenție la șerpi! - Marți, 1 Aug 2006, 13:14, vizitată de 8804 ori


AVERTISMENT – ȘERPII VENINOȘI

Formațiile Salvamont au constatat înmuțirea șerpilor veninoși și neveninoși atât în zona văilor cât și în zona subalpină a fapt pentru care lansează un avertisment turiștilor care parcurg sau campează în aceste areale.
Dintre șerpii veninoși, cea mai cunoscută și răspândită în România este vipera comună (vipera berus) care este întîlnită de la câmpie până în etajul subalpin, dar populatiile cele mai numeroase se găsesc în etajul montan. Nu atacă omul deliberat, decât daca este calcată sau lovită. Veninul ei este puternic însă cantitatea injectată la o mușcatură este relativ mică, nefiind mortală dacă nu este injectată într-un vas de sânge și dacă se intervine în timp util.
Ca prim ajutor, în cazul mușcăturii de șarpe, se recomandă aplicarea imediată a unui garou, poate fi si improvizat, deasupra mușcăturii, imersia membrului sau regiunii lezate în apă rece sau gheață, apelarea numărului de urgență 112, pentru a solicita intervenția Salvamontului sau ambulanței. In lipsa unei pompițe de absorbție a veninului, o persoană care nu are răni în gură poate încerca să sugă o parte din veninul injectat prin înțepăruri. Foarte important este ca bolnavul să ajungă în cel mai scurt timp la un spital cu secție de urgență și terapie intensivă.
Informație utilă: trusa pentru mușcături de șarpe și de insecte, care conține și o minipompă de aspirație a veninului, se poate procura de la maazinele sau furnizorii de materiale și instrumentar medical la un preț în jur de 80 lei noi (Importator în Cluj: www.medimpactco.ro). Serul antiviperin nu este accesibil persoanelor fizicepentru că: este foarte greu de procurat din țară, este foarte scump, se păstrează în condiții speciale și se administrează numai sub supraveghere medicală.
Turiștii și alte persoane care se găsesc în zona montană, sunt sfătuiți să circule cu atenție în zonele însorite, pe grohotișuri, pe zonele pietroase sau chiar pe potecile și drumurile forestiere unde reptilele se incălzesc la soare, intr-o stare de amorțeală în care nu simt apropierea drumețului. Luat prin surprindere sau chiar călcat, se apără mușcând piciorul. Cele mai multe cazuri grave s-au datorat vitejiei unor turiști inconștienți care, mai ales sub influența alcoolului s-au jucat cu șerpii și au fost înțepați în mână, loc foarte periculos pentru că este puternic vascularizat iar veninul se răspândește mai repede în corp. Sunt puțini cei care pot deosebi șerpii veninoși de cei neveninoși iar experiența ne-a arătat că pot să apară reacții urâte și la mușcătura șerpilor neveninoși.
Existența șerpilor veninoși în zona montană sau a altor viețuitoare care pot deveni periculoase pentru om nu trebuie să ne sperie atâta timp cât le respectăm habitatul și modul lor de viață, fără a le pune în pericol și a le obliga să se apere. Respectul reciproc este condiția de bază care asigură o conviețuire pașnică atât în societatea umană cât și în întreaga natură.
Marcel Berbecar
Șef Serviciu Public Județean SALVAMONT Bistrița-Năsăud
MARCEL BERBECAR


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BISTRITEI - Valea Bistritei  
Muntii BISTRITEI - Varful Pietrosu (1791)  
Muntii BISTRITEI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Comuna Dreptu-Valea Dreptu-Mt. Preluca (1357)-I.F. Paltinis

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org