Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Avalanșă în Munții Baiului : Știri

Avalanșă în Munții Baiului - Duminică, 7 Feb 2010, 0:20, vizitată de 9717 ori


­
O femeie a murit, sâmbătă seară (6 februarie 2010), după ce a fost surprinsă de o avalanșă în Munții Baiului. Soțul și copilul femeii, care se aflau cu ea pe munte în momentul declanșării avalanșei, au scăpat cu viață. Familia plecase din cartierul Cumpătu (Sinaia) spre golul alpin. Conform jandarmilor montani, cei trei erau echipați de iarnă și cunoșteau zona.

­Sursa: www.mediafax.ro
Emi Cristea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BAIULUI - Stana Mare din Cumpatu  
Muntii BAIULUI - Virful Cumpatu  
Muntii BAIULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Sinaia-Cabana Piscul Cainelui-Virful Piscul Cainelui


Obiective: culmea Câinelui, vf. Piscul Câinelui. Timp necesar: 3-4 ore Marcaj: punct albastru până la cabana Piscul Câinelui, apoi potecă nemarcată. Accesibil în orice anotimp.Se poate pleca fie din fața hotelului Montana, fie de la gară, locuri de unde începe marcajul punct albastru. În primul caz se coboară pe str. Pieței până la unirea cu șoseaua dinspre gară (pe care se vine în a doua situațte). În continuare, aceasta va fi urmărită până la podul de lemn de peste Prahova. De aici se traversează râul și apoi calea ferată, după care se merge pe str. Piscul Câinelui, circa 300 m. La capătul acesteia întâlntm un drum de căruță ce urcă până la cabana Piscul Câinelui. El descrie șapte serpentine largi. De la a treia serpentină în sus este amenajată o potecă cu scări care taie curbele drumului, însă ascensiunea este ceva mai grea și cere efort. Pe tot parcursul acestei secțiuni, traseul se desfășoară prin pădurcă de conifere, aerul ozonat și liniștea codrului stimulînd urcușul. Cei aproape 200 m diferență de nivel pot fi parcurși în 30-40 minute, la care se adaugă încă 10-15 minute pentru drumul dintre punctul de plecare și încadrarea pe str. Piscul Câinelui.

La cabana se va face un popas necesar atît pentru odihnă și alimentare cu apă, cît și pentru a admira o parte a panoramei care se deschide spre vest - Muntele Gurguiatu în stânga, cartierul Izvorul, din sudul orașului Sinaia, șaua Păduchiosului (spre ea șerpuiește șoseaua Sinaia - Moroeni - Tîrgoviște) în spatele căreia se văd culîni subcarpatice și vf. Lucăcilă din sud-vestul Munților Bucegi, apoi vârfurile Vinturișu, Vârful cu Dor, Fumica (cu telecabina), Jepii etc., sub care pot fi urmărite cabana de la 1 500 m, hotelul Alpin cota 1400, o mare parte a orașului Sinaia.

Continuăm traseul plecând din spatele cabanei, pe poteca ce urcă la început În cîteva serpentine până în dreptul stâlpului releu. De aici, ea se îndreaptă către est, prin pădure, aproape în linie dreapta. Uneori, poteca este mai greu de observat. Se va urmări permanent direcția est și se vor evita abaterile pe versanți la stânga sau la dreapta Ascensiunea este mai dificilă, pante mai aceentuate (250), ce vor fi parcurse În 15-20 minute, altemează cu sectoare scurte, cu înclinare mai redusă (10-150). La capătul a 50-60 minute de la reluarea excursiei se ajunge la margineasuperioară a pădurii. În vecinătatea acesteia apar numeroase poteci de vite, multe dintre ele perpendiculare pe direcția traseului. Panta devine mai lină. leșirea din pădure permite un prim contact spre sud și est (dreapta) cu valea Câinelui, culmea Gagul Mare, apoi vf. Gagul Mare, Vf. Mierlei (în sud-est), vf. Vornicu (de sub care pleacă două ravene adinci), culmea Câinelui (pe care vom continua traseul), iar în nord-est vf. Drăgan. Pe măsura înaîntării pe traseu, orizontul se deschide către sud-vest, vest și nord. Timp de 25-30 minute, poteca lată merge pe culme, la 1400-1450 m, întersectând sau ocolind numeroase microdepresiuni nivale. Pe dreapta se desfășoară o splendidă plantație de zadă, iar în fața, sub unul din vârfurile culmii Câinelui, se vede o stână. Aproape de aceasta se află o bifurcație a potecii. Una o apucă în dreapta, pe versantul sudic al culmii Câinelui, trece pe la stână, pe la izvorul de sub vf. Piscul Câinelui, și se unește cu drumul principal de pe Munții Baiului, sub vf. Vomicu.

Este un traseu ușor, care poate fi parcurs în 30 minute. Poziția sa sub nivelul culmii limitează însă câmpul de observație doar la bazinul Câinelui, Muntele Gurguiatu și sudul Munților Bucegi. A doua poteca urcă pe culmea Câinelui, evitând doar vârful principal. Ea oferă o panorama completă în toate direcțiile. Recomandăm acest traseu nu numai pentru frumusețea locurilor, dar și pentru evitarea stânei. La început, panta este mai lină, dar pe măsura apropierii de sectorul mai înalt al culmii ea crește. Se urcă un prim vârf aflat la 1 520 m, pe o panta de 25-300, timp de 10-15 minute, după care se coboară într-o șa, de unde poteca o apucă în stânga, pe sub vârful Piscul Câinelui; la nord de acesta, poteca întîlnește drumul de pe culmea Baiu.

Pentru urcarea vârfului Piscul Câinelui se urmărește linia de creastă; panta este ceva mai susținută; în dreapta există un versant mai abrupt, cu numeroase ravene și văluriri de alunecare, pe când în stânga versantul este ceva mai lin, iar pășunea se desfășoară aproape neîntrerupt. Se trece peste două vârfuri mai mici și la capătul a încă 25-30 minute de mers se ajunge pe vârful principal (1658 m), Revedem cu plăcere văile și culmile observate la ieșirea din pădure și completăm imaginea cu elemente noi. Astfel, spre nord apare bazinul superior al Văii Rele, dezvoltat între Muntele Cumpătu (stânga), vf. Baiul Mare (afectat de impresionante ravene care jupoaie versanții aproape în întregime) și vf. Drăgan (dreapta, cu drum). În spatele acestora, către nord-est, în ultimul plan, zărim o parte a vf. Paltinu (stânga) și Muntele Sloeru-Mărcu-șanu (un platou larg în dreapta), apoi valea Doftanei dincolo de care, spre est (dreapta), Munții Grohotiș cu cîteva vârfuri mai evidente (Grohotiș - ascuțit și cel mai înalt; Ulița și Radila Mare la sud, în dreapta acestuia). În zilele senine, către N-NE pot fi văzute și crestele albe ale munților Ciucaș și Zăganu. Spre sud-est se urmăresc cu privirea valea Floreiului, localitatea Teșila și ultimele culmi (împădurite) ale Munților Grohotiș, aflate la 1 100-1300 m înălțime. Desigur, imaginile cele mai frumoase le oferă abruptul estic al Munților Bucegi și sectorul de defileu al Prahovei.

De pe vârful Câinelui, traseul poate fi continuat pe culmea principală atît către nord, cît și spre sud, cu posibilitățl de abatere spre Prahova sau Doftana. Recomandăm deplasarea pe drumul de creastă până în vârful Baiul Mare (traseul 18), iar de aici coborârea spre Sinaia, pe Muntele Cumpătu (traseul 7) sau către Teșila, pe culmea Șteiasa Mare sau valea Floreiului, în lungul cărora poteca și respectiv drumul forestier pot fi urmărite de pe creastă.


 

Comentarii
Virgil Iordache Virgil Iordache, Joi, 11 Feb 2010, 14:53

Dumnezeu sa o odihneasca! Voi posta un articol mai tarziu cu ce s-a intamplat, sa mai treaca ceva timp.

Pe Mihaela o puteti vede in cateva fotografii deja postate aici:

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=75699&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=49398&vot=0

http://alpinet.org/bin/foto/showfoto.php?lng=ro&item=58397&vot=0

De asemenea in articolul:

http://alpinet.org/bin/articole/show.php?lng=ro&id=2697&what=all

Daca adminii vor aproba as vrea sa fac si un album memorial.

Daniela Ursu Daniela Ursu, Joi, 11 Feb 2010, 18:18

O veste cumplită, Virgil! Mi-e greu și s-o accept...

Ai grijă de Dragoș, de tine și de sufletul ei!

Dumnezeu să o odihnească!

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 9:36

O astfel de veste este intotdeauna cumplita, dar cand se intampla unuia dintre apropiatii nostri devine si mai cumplita:-(

Emi Cristea Emi CristeaAdministrator Alpinet , Vineri, 12 Feb 2010, 10:10

Te asteptam cu albumul. Oricand poti.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org