Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Cronica muntelui : Știri

Cronica muntelui - Vineri, 1 Nov 2002, 3:07, vizitată de 6852 ori


De la 1 noiembrie se vor inchide traseele din abruptul Bucegilor
Salvamontistii Serviciului Public din Busteni asambleaza, in aceste zile, scaritele si podurile in ateliere pentru a reface portiunile erodate de torente si viituri din Muntii Bucegi in cursul acestui an. Pana cand vremea va permite, echipele ajutate de aspiranti vor cara piesele asamblate in atelier in portiunile cel mai afectate ale traseului Jepii Mici, pe Caraiman. Cu toate aceste interventii, potecile care tin firul vaii din abruptul Bucegilor pana in platou devin din ce in ce mai dificil de parcurs in aceasta perioada inaintea instalarii iminente si depline a iernii. Pojghita de gheata subtire care acopera stancile in aceasta perioada, provenita din precipitatii, se topeste peste zi doar in locurile insorite. "Acum este mai periculos chiar decat in primavara cand mai raman petice de zapada. Nu poti folosi coltarii pentru ca nu exista un strat gros de gheata, in acelasi timp talpa nici unui fel de bocanc nu te ajuta sa calci fara sa-ti alunece piciorul pe pojghita de gheata", avertizeaza Paraschiv Laurentiu, membru al SPS Busteni. Salvamontistul anunta ca, in conditiile inaspririi conditiilor meteo, traseele cu un grad mare de dificultate din abruptul Bucegilor vor fi inchise de la 1 noiembrie.

Ursii, la tomberoanele din Busteni
Ursii din zona estica a Bucegilor au inceput sa apara din ce in ce mai des la marginea Bustenilor, dinspre munte. Fara sa faca nimanui nici un rau, acestia sunt atrasi, dupa cum localnicii deja s-au obisnuit, de continutul tomberoanelor de gunoi. "Au inceput acum sa vina la Zamora, la Silva si in cartierul Cezar Petrescu, cauta mancare de prin gunoaie. Vegetatia s-a dus pe munte, frunzele au cazut deja, iar acum, pana la venirea zapezii, isi cauta de mancare la noi", spune Laurentiu Paraschiv. Intr-o patrulare mai lunga pe traseul de la Babele spre Piatra Arsa a intalnit un exemplar "mai tanar, de vreo 250 de kilograme", care desi s-a apropiat curios la mai putin de 20 m de salvamontist nu i-a facut nici un rau, iar omul si-a vazut linistit mai departe de drum.

Salvamontul din Romania, laudat la Geneva
Mircea Opris, presedinte al Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania, a participat, in cursul saptamanii trecute, la Congresul anual al organizatiei internationale Salvamont CISA-ICAR. Membra inca din 1994 a acestui organism, asociatia din Romania are, prin persoana lui Mircea Opris, un om in comisia "terestra", una din cele patru comisii tehnice. Inca din deschiderea acestei intalniri, Salvamontul romanesc a fost apreciat de oficialii CISA-ICAR. "Tony Grap, presedintele comisiei tehnice, din Elvetia, a tinut sa multumeasca foarte mult pentru demonstratiile de salvare sustinute de salvamontistii romani la exercitiile prezentate in iulie din Poiana Brasov", a spus la intoarcere Mircea Opris.
[RomaniaLibera]
Daniel Stefănescu


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Cabana Caraiman  
Muntii BUCEGI - Crucea Caraiman  
Muntii BUCEGI - Mt. Jepii Mici  
Muntii BUCEGI - Cabana Babele  
Muntii BUCEGI - Cabana Piatra Arsa  
Muntii BUCEGI - Busteni  
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Busteni-Cabana Caminul Alpin-Plaiul Muntisorul-Poiana Vaii Cerbului-Poiana Pichetul Rosu-La Prepeleac-Cabana Malaiesti

 

Comentarii
Fără foto Bogdan Filip, Marți, 5 Nov 2002, 4:17

Nu inteleg prea clar continutul art. despre inchiderea traseelor in Bucegi! La ce se refera acele trasee cu grad mare d e dificultate?
Oricum in noiembrie nu se prea duce lumea pe munte...
Ne intereseaza mai mult ce se va intampla la iarna, prin decembrie la sfarsit!!!
:-(:-(:-(

Fără foto Anca Mirona Mocanu, Vineri, 8 Nov 2002, 18:56

Aarticolul este neclar. Am fost pe 2-3 noiembrie in Malaiesti. Am urcat din Pichetul Rosu, pe Tache shi nu mi s-a parut impracticabil. Cat despre urshi.... E ceva obishnuit sa-i vezi peste tot. Shi "Bravo" salvamontishtilor pentru laude. Izopren.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org