Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
@ Accidentul de pe Valea Cerbului : Știri

@ Accidentul de pe Valea Cerbului - Marți, 4 Mai 2004, 10:46, vizitată de 3102 ori
[Știre preluată de pe Alpinet2k]


De la: Teodor Costachioiu <t...@modconf.ro>
Data: Marți, 4 Mai 2004, 9:14
Subiect: @ Din nou despre accidentul de pe Valea Cerbului
Salvati din Valea Cerbului

Salvamont Busteni impreuna cu Jandarmii si Politia montana au salvat duminica trei bucuresteni, care s-au ales cu rani grave dupa ce au au cazut pe firul Vaii Cerbulului, traseu interzis, mai bine de 200 m. Monica Tamas (18 ani, studenta) a fost adusa in coma, cu un elicopter, la Spitalul Bagdasar. Ceilalti doi, Diana Atanasiu si Andrei Berghes, sunt in afara pericolului.

Sursa - Libertatea
Mesajele sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Busteni  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Poiana Tapului-Valea Urlatoarea Mare

 Comentarii
De Ciprian Thomas - publicat Sâmbătă, 8 Mai 2004, 0:09
Sunt un om, un oarecare, un membru sau vice-presedintele acestui club. Sau doar un om care stie ce s-a petrecut cu un anumit club. Daca m-as prezenta cu numele de Cip, ar face vreo diferenta? Pentru cineva?:-) Sa fim seriosi. Trebuia sa scriu de pe contul Christian Adventure inregistrat aici ca sa fie luate in calcul cele scrise? Detalii minore... Nu dau o declaratie scrisa la Politie ca sa imi sriu si nr. de la pantof. Sa consideram pe mai departe ca sunt doar un simplu om care stie ce s-a intamplat si are dovezi pentru toate cele scrise legate de fostele "interactiuni" intre noi si Salvamontul Busteni. Doar cel din Busteni, nu cele (sa dau cateva exemple) din Sinaia, Dambovita, Malaiesti... care au actiuni gramada insa nu deformeaza realitatea si nu cauta doar senzationalul pentru a dobandi fonduri. Sunt oameni respectabili in fata carora multi ar trebui sa ne inclinam. Si multi dintre cei ce-i cunoastem o facem.

Dar sa revenim.

Multumirile si felicitarile mele, personale, le ai/aveti nu datorita faptului ca erau cativa cunoscuti implicati in accident ci pentru gestul in sine, facut pentru un om la nevoie, gest care ar trebui facut de oricine, oricand si oriunde. Insa nu arunca in fata gestul facut ca o palma la adresa mea. Daca e s-o luam in continuare cu spusul a ce am facut fiecare, mai bine trecem pe e-mail-urile personale. N-are nici o relevanta cu stirea la care subscriem aceste comentarii.

"sa va scoata oamenii raniti din munti" este o expresie care nu iti face cinste. De ce? Pentru ca, daca as da un exemplu acum (Doamne fereste) cu un elev al scolii de initiere care se sinucide, ar insemna ca dumneata sa ne spui tuturor sinucigasi sau, parafrazand "sa va scoatem sinucigasii..."? Multumim, dar nu servim asa ceva.

Sursele mentionate de dumneata sunt de fapt una, anume SALVAMONTUL, deoarece cealalta "inghite" si "proceseaza" doar ce-i comunica prima. Iti recomand ca la proxima ocazie cand ajungi in Busteni sa consulti actele, cele mai in masura sa dovedeasca:-) Iar crezutul majoritatii... este de fapt crezutul mass-mediei care, dupa cum se observa, in goana dupa senzational, ajunge deseori sa faca gafe (a se vedea si discutiile de zilele acestea de pe lista alpinet2k legate de accidentele din Suhard si Ceahlau, de unde s-a pornit si unde era adevarul)

Legat de antipatii, bize, nervi, reputatii printre colegii de breasla... sincer, daca te referi la Federatia Romana de Turism Sportiv (sau ce a mai ramas din ea), de breasla aceea ne-am desprins de mult, laolalta cu multe cluburi vechi si cu renume deoarece nu acceptam manariile si necinstea de care s-a dat dovada in nenumarate randuri. La competitii de traditie ale prietenilor si ai celor care au putu sa se pastreze dreptzi vom veni in continuare, dar ca outsideri si tot vom lua premii:-) Asta este insa o alta discutie si nu isi are rostul aici. De vorbit de bine se mai vorbeste, insa mai slabutz, ca parca nu suna interesant cand esti invitat la cate o ecologizare, o remarcare, nu? E mai misto, mai interesant sa mai arunci o piatra, sa mai bagi o barfa, nu? Ca asta s-a facut. (Nu o lua personal, eu discutam acum in genere)

Asa cum am scris si in interventia mea de dimineatza de la ora 09.32, Monica este stabila si constienta la Spitalul Bagdasar din Buc. iar ca noutate, Diana a fost externata. N-a avut decat ceva contuzii, nimic grav.

A, si legat de D-l Georgescu, dansul nu a facut si nici nu va face parte din organizatia noastra. Intr-adevar, exprimarea a lasat loc de neclaritati, insa nu trebuie sa-l luati si pe el la "colimator" Reactia mea dinainte a fost personala la adresa dansului si altele asemenea le voi discuta pe adresa personala de e-mail.
De Dan Preda - publicat Vineri, 7 Mai 2004, 15:09
sunt membru Clubului Montan Ursul TrubadurMa scuzati ca dau buzna intre voi cei doi cristiani... dar tonul adoptat de unul dintre ei ma deranjaza. Cel care isi spune Thomas... In primul rand, domnul Thomas, nu te-ai prezentat. In ce calitate vorbesti de iei apararea Clubului Christian Adventure, pentru ca ingamfarea ta este deranjanta. Drept cine te crezi? Ai impresia ca esti o persoana atat de importanta incat lumea ar trebui sa te cunoasca doar auzindu-ti numele... Inainte de ingamfare, este bunul simt, puteai sa te prezinti si tu, macar asa pentru astia mai noi si mai prosti cum suntem noi... niste simplii "martori"... care au pus mana si au ajutat salvamontii sa va scoata oamenii raniti din munti (nu ca o dovada de bravura, ci pentru ca asa este normal pe munte sa ne ajutam intre noi). Oricum... in nici un caz pentru tine ci pentru fetele pe care le-am ajutat... Cu placere. Oricand.

Am inteles din mesajele celuilalt Cristian... Georgescu, ca esti imaginea Clubului Christian Adventure. Regret sa iti spun, ca relatarile cu 5 actiuni ale salvamontului pentru clubul vostru sunt din doua surse diferite... Salvamont si Monitorul de Prahova. Acum nu zic ca s-ar putea sa te inseli tu si sa aiba ele dreptate, dar tind sa cred ce spune majoritatea...

Cat in ceea ce priveste imaginea clubului vostru... ei bine, nu am auzit pe nimeni pana acum sa va vorbeasca de bine, ba dinpotriva. V-ati facut o reputatie foarte proasta printre colegii de breazla... nu stiu de unde dar negativitatea exista.Si in final, cum se cuvine celui mai important lucru sa stea, se pare ca cei doi Cristiani... se bat cap in cap pentru imaginea unui club... Baieti, ma scuzati ca intervin in discutie, dar nu vi se pare ca ati uitat ceva... Eu sper din tot sufletul ca fata aceea pe care o priveam cum se chinuia pe targa in timp ce o caram spre Poiana Costilei sa fie bine. Va rog daca stie cineva unde este internata, in ce stare este monica ca si cealalta fata care dupa ce am citit articolul din Monitorul de Ph, mi-am dat seama ca nu este asa bine nici ea, sa dea totusi un mesaj.
De Cristian Georgescu - publicat Vineri, 7 Mai 2004, 12:11
Ce-am scris eu si ce raspunzi tu. Atunci eram prea grabit si nici nu stiam cine esti, acum stiu dar oricum nu conteaza pt. ca nu stii sa dialoghezi. Ba tocmai asta faci, "speli rufele in public" pentru ca dupa cum am spus trebuie sa aperi imaginea clubului, pe cand eu nu trebuie sa apar nici o imagine, asa ca fac ce vreau si spun ce gandesc.
De Ciprian Thomas - publicat Vineri, 7 Mai 2004, 11:27
De ce oare n-ai avut curajul sa-mi zici asta si cand ai dat ochii cu mine? Sau erai prea ocupat cu intorsul capului cand te-a salutat un om si abia la atentionarea lui Andrei ai binevoit sa intorci capul si sa intinzi o mana sa dai noroc in scarba? Acel om eram eu:) Chestia cu paiul in ochiul altuia si cu stalpul din ochiul propriu prinde bine acum. Rica si/sau bizele, ambitiile persinale, etc. nu-si au loc si eu unu nu-mi spal rufele-n public. End of discussion.
De Cristian Georgescu - publicat Vineri, 7 Mai 2004, 11:15
Cristian Thomas, probabil ca esti foarte contrariat de ce tocmai clubul vostru este atat de blamat si luat in colimator, caci asta este realitatea. Parerea mea este ca aceasta se intampla din multiple cauze: una ar fi ca acest club are mai mult aspect de business decat de club alpin/montan, alta cauza este ca fata de membrii altor cluburi care strabat muntii in tacere si liniste, membrii clubului Cr. Adv. sunt zgomotosi si deloc discreti (asta se datoreaza si mediei de varsta scazute). Si nu te mai mira ca tot ce se intampla in jurul tau este proiectat de media asupra clubului, caci tu esti imaginea clubului. N-am judecat clubul acum ci doar am comentat un fenomen de masa.
De Ciprian Thomas - publicat Vineri, 7 Mai 2004, 8:32
Legat exact de ce s-a intamplat, relatarea si marturia unui martor prezent la intamplari - http://alpinet2k.alpinet.org/bin/stiri/stiri.php? id=1885&lng=ro&zone=0

Legat de "asa-zisele" foste accidente - acesta este un fragment dintr-un mesaj mai amplu ce este postat si pe acest site:

"............

2. Istoricul accidentelor si "accidentelor" prezentate la TV a mai fost dezbatut anul trecut, dar le trec in revista sumar:

- iulie 2001 - 4 membri urcau pe Valea Seaca dintre Clai, intr-o zi calduroasa. La un moment dat a fost o rupere de nori si s-au produs scurgeri masive si caderi de pietre. In locul in care se aflau s-au asigura cu corzile de peretii laterali ai vaii, insa o piatra a lovit in cadere o fata, provocandu-i o hemoragie faciala si pierderea temporara a cunostintei. A fost anuntat Salvamontul si au intervenit, fata si-a recapatat cunostinta intre timp, dar a fost dusa la spital pt tomografie. Nu a fost nimic grav si a fost externata dupa cateva ore cu 3 suturi la nivelul fetzei.

- iunie 2003 - detaliile asa-zisei operatiuni de salvare a SALVAMONT Busteni am descris-o la vremea aceea pe site-ul www.alpinet.org la urmatoarea adresa: http://eu.alpinet.org/bin/colshow.php? lng=ro&idcol=877&what=articole&id=1121 Ca o concluzie, dupa analiza Jandarmeriei Montane Sinaia si a Primariei Busteni, s-a ajuns la hotararea de a nu fi inregistrata ca o operatiune de salvare ci doar ca o operatiune de patrulare si prevenire a posibilelor accidente. Dezmintzirile au fost prezentate in jurnalele de noapte ale televiziunilor implicate la aproximativ 3 saptamani de la producerea evenimentelor.

- aprilie 2004 - o persoana care nu a fost si nici la ora actuala nu este membra a clubului a alunecat pe un valcel din Bucegi si si-a fracturat piciorul. Eram impreuna cu Andrei Gronski, nici el membru al clubului. Sau daca eram eu se considera ca (,) clubul a fost vinovat??!! Detaliile se gasesc la adresa http://eu.alpinet.org/bin/colshow.php? lng=ro&idcol=877&what=articole&id=1327 iar RT-ul a fost postat aici la vremea respectiva. A fost prezentata la TV ca fiind membra a clubului, fapt total neadevarat. Rectificarea va fi facuta cat de curand.Ca o concluzie, pana acum (si speram sa nu mai fie trecut nimic de azi inainte) in registrele Salvamont, la rubrica CHRISTIAN ADVENTURE este prezentata o singura actiune de salvare, o singura actiune de "patrulare si prevenire accidente montane" si inca una, tragica intr-adevar, in care au fost implicate 2 cursante. Nu 5, nu 10, nu 100. Cine nu crede sa mearga la Primaria Busteni si sa studieze singur........."

Deci nu e chiar asa cum au prezentat Televiziunile si Salvamontul.Monica a scapat cu bine de hopul greu si este in continuare sub supraveghere medicala, intr-o stare stabila.
De Dan Preda - publicat Joi, 6 Mai 2004, 17:57
Am aflat in cele din urma navingand netul....

Doua tinere in virsta de 18 si 17 ani se zbat intre viata si moarte la spital dupa ce au cazut, duminica dupa-amiaza, intr-una din ripele din zona Valea Cerbului. Cele doua fete erau membre Christian Adventures, un club de montaniarzi din Bucuresti, si venisera impreuna cu alti colegi de club la Busteni pentru o minivacanta de 1 Mai. Grupul a ajuns simbata noaptea, in jurul orei 22.00, la cabana Omul, pe traseul Busteni - Caraiman. A doua zi dimineata, dupa ora zece si jumatate, amatorii de senzatii tari au plecat de la cabana spre Gara din Busteni, dar au ales un traseu nemarcat si interzis pe timp de iarna. Pentru ca erau in criza de timp, cei sapte si-au dat drumul la vale, pe fund, pe o fisie de gheata. Panta fiind foarte abrupta, tinerii au prins viteza si nu au mai putut sa-si coordoneze miscarile, fiind azvirliti intr-o prapastie? ornata? cu stinci ascutite.

In urma accidentului, Monica Tamas, in virsta de 18 ani, din Constanta, studenta la Facultatea de Litere din Bucuresti, s-a ales cu politraumatism craniocerebral, traumatism maxilar superior cu smulgere de incisive, iar urechea stinga este sfisiata de la baza. Tinara se afla acum in coma de gradul trei la spitalul Dr. Bagdazar din Bucuresti. Din cauza starii foarte grave, Monica a fost transportata initial pina la spitalul din Busteni cu un elicopter al Jandarmeriei si de aici a fost preluata spre Bucuresti de un alt elicopter SMURD care se afla pentru un alt caz in oras. Cealalta colega, Diana A, in virsta de 17 ani, este eleva la liceul Xenopol din Bucuresti, a fost si ea grav accidentata, cu politraumatisme cranio-cerebrale, hematom epicranian si cu urechile sfisiate, fiind internata de urgenta la Spitalul din Sinaia. In accident au fost raniti si ceilalti turisti, dar ranile lor nu au necesitat intenarea. Salavamontistii din Busteni au declarat ca este pentru a cincea oara cind au de-a face cu acest grup de tineri.

Ultima interventie la care au fost solicitati sa-i salveze din situatii similare s-a intimplat in Duminica Floriilor, cind o alta fata s-a ales cu fractura deschisa de tibie, dupa ce a alunecat intr-o ripa din zona Teaca Crucii.

Desi pina acum salvamontistii nu au luat masuri impotriva clubului din Bucuresti, acum acestia sint decisi sa sesizeze autoritatile, pentru ca sint suspiciuni ca amatorii de senzatii tari din cadrul clubului Cristian Adventures nu au autorizatie de ghizi montani, desi au impinzit tot platoul Bucegi cu panouri in care se lauda ca ar fi cei mai buni in domeniu.(D. T.)Sursa... Monitorul de Prahova
De Dan Preda - publicat Joi, 6 Mai 2004, 17:43
Pentru cei interesati, suntem in masura sa dam mai multe amanunte (din punctul nostru de vedere) in legatura cu accidentul ce s-a petrecut pe Valea Cerbului pe data de 2 Mai 2004.

Sunt membru al Clubului Montan Ursul Trubadur. Intamplarea a facut ca in aceeasi zi sa coboram si noi de pe Varful Omu pe valea Cerbului. Traseul nu era batut, dimpotriva, avea intreruperi, dat fiind ca cei care au coborat au facut-o pe fund sau in cel mai bun caz cu schiuri sau placi. De urcat nu se vedeau urme, cel putin nu pe traseul marcat. Am fost tentati si noi este adevarat sa coboram mai repede pe fund, dar deja de la prima 100 de metri, am observat ca nu e de coborat, si am renuntat, luand la picor traseul. (se lua o viteza prea mare, si riscai sa te intoarca cu capul in jos, si...).

am ajuns la primul impas. traseul nu era batut de nici o urma, in schib cobora o "copaie" din punctul de unde ne oprisem intr-o vale care nu arata prea bine. Nu se vedea capatul vaii, iar locul unde se termina era stramt si plin de stanci. Am hotarat sa o luam pe traseul care ocolea acea portiune.

Jos, erau vreo 10 salvamonti si alti 2-3 jandarmi, care fixau pe doua targi doua fete.

Ce se intamplase... "copaia" pe care am avut buna inspiratie sa o ocolim a fost ultima urma lasata de cei trei accidentati. ajunsi in zona abrupta pe fund, s-au ciocnit unii de altii, si dupa aceea s-au ciocnit de stanci si de-adura pana la baza abruptului. Nu au avut nici un pic de cadere libera, dar panta era ceva pe la 65-75 de grade pe o altitudine de vreo 40-50 de metri, dar s-au lovit de stanci. (noi nu i-am vazut cazand dar asta povesteau salvamontii care ajunsesera cu putin inaintea noastra, ca s-ar fi intamplat). Din cauza ca erau relativ putini, cativa membri ai clubului nostru Ursul Trubadur, au dat o mana de ajutor. trebuiau cel putin 6 oameni la o targa mai ales in padure, si oamenii mai trebuiau schimbati din cand in cand, fiindca oboseau.

Pe drum am discutat cu salvamontii care ne-au spus ca cei trei raniti fac parte dintr-un club (Christian Adventure) si ca "este a 5-a oara cand ii scoate din rahat", fapt confirmat si de una din fetele de pe targa care era in stare buna, putea sa stea in sezut, sa vorbeasca, sa bea apa, insa avea fata zdrobita. "-Nu ar fi prima data" a spus ea la un moment-dat.

Baiatul nu avea decat cateva zgarieturi si putea sa mearga pe picioarele lui. Ceilalti membri ai grupului de ghinionisti erau doar socati.

A treia fata insa era intr-o satare foarte grava. Salvamontistii spuneau ca este foarte posibil sa aiba hemoragie interna. avea fata complet bandajata, maxilarul (zona de impact cu stancile) era dizlocat se pare. Era intr-o stare de agitatie. Dadea din maini haotic, desi era legata de targa si gemea, din cand in cand cerea aer (nasul era infundat de sange, iar gura aprope inchisa). Deci nu era in coma.

Am ajutat salvamontul sa le duca pe fete intr-o poiana din apropierea Gurii Diham, de unde trebuiau luate cu un elicopter al jandarmeriei, si duse la spital.

Noi am plecat de indata ce am ajuns in poiana respectiva sperand ca poate mai prindem personalul de Bucuresti.

Dupa vreo JUMATATE DE ORA dupa ce a ajuns si ultimul membru al grupului nostru in drumul ce duce la GURA DIHAM, am avut surpriza sa intalnim acolo doua ambulante care asteptau degeaba, si in scurt timp un elicopter care dupa ce survolase vre-un sfert de ora, nu gasise poiana. Inchipuiti-va... sa nu gasesti o poiana care se poate gasi si cu ochii inchisi pe cea mai proasta harta a Bucegilor... POIANA COSTILA. Poate imi intelegeti indignarea, dar sa lasi o fata in situatie critica sa astepte mai mult de jumatate de ora din cauza unui motiv stupid... ca nu gaseste elicopterul Poiana Costilei, avand in vedere ca si salvamontistii si jandarmii care ne-au insotit pe traseu erau dotati si comunicau permanent prin statii.... este aprope inuman..... Am vorbit cu pilotul elicopterului si i-am aratat directia pe care trebuie sa o ia sa ajunga in poiana Costilei, si in timp ce ma indepartam, nu am rezistat sa ii "cert" mai mult pentru mine, si i-am facut incompetenti. Moment in care un jandarm m-a auzit si s-a luat de mine: "Cum iti permiti... oamenii astia au plecat din timpul lor de serviciu..."

Avand in vedere ca daca le cobora din Poiana Costilei pana la salvari pe brate, aveau sanse sa ajunga mai repede decat le-a adus elicopterul... mai bine ramaneau la serviciu...

Nu am nimic nici cu salvamontul care a facut supra-omenescul, nici cu jandarmeria, care a facut supra-romanescul, dar cred ca a existat o lipsa de comunicare intre cele doua...

Sper ca cineva sa citeasca acest mesaj si sa ia atitudine.In final... nu am reusit sa aflu nimic de soarta fetei care se afla in pericol. Am auzit niste zvonuri ca ar fi fost transferata in stare de coma la Bucuresti cu ajutorul unui elicopter SMURD, dar nu sunt sigur... Daca are cineva mai multe detalii, va rog sa postati un mesaj.Take care.
De Andrei Berghes - publicat Marți, 4 Mai 2004, 19:14
A fost prostia noastra, a tuturor; Doamne-ajuta ca Monica sa se faca bine
De Sorin Petre - publicat Marți, 4 Mai 2004, 12:13
In tim ce cei 3 tineri erau luati de salvamont eu cu inca 3 prieteni coboram de pe vf bucsoiul prin barna caprelor. intradevar traseul a fost foarte greu deoarece era extrem de multa zapada shi nu erau nici un fel de urme + semnele nu erau de gasit
Comentarii pentru acest mesaj
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org