Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Accident speologic in Dosul Munceilor : Știri

Accident speologic in Dosul Munceilor - Miercuri, 19 Iul 2006, 10:26, vizitată de 6836 ori


Duminica dupa-amiaza, 16 iulie 2006, Serviciul Judetean Salvamont Bihor a fost anuntat despre producerea unui accident in avenul Dosul Muncelului, muntii Bihor, victima fiind un speolog din Arad.
Accidentul s-a produs la cca 35 m de iesirea din aven, un speolog aflat in urcare dizlocand un bolovan care a lovit, in cadere, umarul unui coleg aflat mai jos. Victima a fost inconstienta circa 2-3 minute.
SJ Salvamont Bihor a fost alarmat imediat dupa producerea accidentului de catre Branescu Paul, salvamontist si membru CORSA, tot el solicitand si interventia unui echipaj de la SJ Ambulanta Bihor - statia Stei. Dispecerul Salvamont Bihor a recomandat o evaluare rapida atat a victimei cat si a situatiei, urmand ca in functie de gravitatea acesteia o echipa de interventia de a Oradea sa se deplaseze urgent la fata locului.
Constatand ca victima se afla intr-o stare relativ buna, mai putin umarul afectat, si ca atare nu se impune imobilizarea acesteia intr-o targa, o echipa constituita ad-hoc din membrii Salvamont Bihor si CORSA aflati la fata locului, ajutati de ceilalti speologi au putut duce la bun sfarsit operatiunea de evacuare din aven a ranitului, dupa circa 30 min.
In aceste conditii nu a mai fost necesara deplasarea echipei Salvamont de la Oradea.
Recomandam speologilor amatori care doresc sa abordeaza un aven, sa respecte toate procedurile de echipare si deplasare insusite in cadrul Scolii Nationala TSA, in cazul acestui accident, neglijenta fiind factorul principal care a stat la baza producerii lui
Marin Adrian, vp. executiv ASM Bihor - SJ Salvamont Bihor
Marin Adrian


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii BIHOR - Avenul Acoperit  
Muntii BIHOR  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2020 www.alpinet.org