Alpinet Hărți Montane Ghid Turistic Cluburi Montane IIC Salvamont
   Caută      site găzduit gratuit de Alpinet.org - ghidul tău montan   
Avertizare Salvamont : Știri

Avertizare Salvamont - Vineri, 28 Ian 2005, 18:52, vizitată de 7127 ori


Pînditi de avalanse

Din cauza căderilor masive de zăpadă din ultimele zile, salvamontiștii se tem că turiștii care se aventurează pe traseele de mare altitudine pot fi surprinși de avalanșe, iar pe o astfel de vreme acțiunile de salvare sînt anevoioase. O parte a traseelor de acces spre crestele principale din Piatra Craiului și Făgăraș au fost închise tocmai din cauza pericolului de avalanșă.

Tone de zăpadă

Cele mai periculoase zone sînt traseul crestei principale și văile de pe versantul nordic al Munților Făgăraș, în special Valea Sărății, Valea Bîlea și Valea Sîmbetei. La fel de primejdioase sînt și traseele de pe abruptul Bucegilor, în special Văile Jepilor, Valea Albă, Valea Morarului și Valea Cerbului. Turiștii care se gîndesc să plece pe munte trebuie să uite, pentru cîteva săptămîni, atît de traseele cu acces spre creasta Pietrei Craiului, cît și de sectorul nordic și cel sudic al acestei creste. „Pericolul este extrem de mare. Pe versanți s-a depus o cantitate enormă de zăpadă, care poate pleca la vale în orice moment“, spune operatorul Dispeceratului Național Salvamont. Turiștii care ajung în situații limită în această perioadă pot apela non-stop numărul 0-SALVAMONT (0725/826668), pentru a cere ajutorul celei mai apropiate echipe de salvatori.

Cum evităm avalanșele?

În general, avalanșele se declanșează pe pante cu înclinația între 20 și 60 de grade. Pe pantele cu înclinație mai mare, zăpada nu se așază, dar poate porni la vale din zonele mai abrupte de deasupra. Se consideră că straturile proaspete de zăpadă, de peste 30 de centimetri, sînt întotdeauna periculoase pe astfel de teren. Turiștii care intră în zone expuse, trebuie să poarte în urma lor, legată de brîu, o cordelină roșie cu noduri, lungă de aproximativ zece metri. De asemenea, o bucată de material textil pusă la gură se poate dovedi vitală în cazurile cînd turiștii sînt îngropați și riscă să se înece cu particulele de zăpadă. Versanții se urcă întotdeauna de-a lungul direcției pantei, iar zonele periculoase se traversează „unul cîte unul“.
Din Monitorul Expres, Brasov, vineri 28.01.2005
mihaela carstea


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii BUCEGI - Valea Jepilor  
Muntii BUCEGI - Coltii Morarului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Poiana Inchisa  
Muntii BUCEGI - Valea Morarului  
Muntii BUCEGI - Ref. Salvamont  
Muntii BUCEGI - Poiana Vaii Cerbului  
Muntii BUCEGI - Valea Cerbului  
Muntii BUCEGI - Muchia Pietrei Arse  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Pietrelor  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Saua Padinei Inchise  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Lac  
Muntii FAGARASULUI - Valea Bilea  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Bilea Cascada  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii FAGARASULUI - Sub Varful Chica Pietrelor  
Muntii FAGARASULUI - Fereastra Mare a Simbetei  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Rosie  
Muntii FAGARASULUI - Custura Saratii  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii BUCEGI  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: Teste la frig - lucrarea I, înscris de Ileana Bocanciu -
PRIMUL EXPERIMENT ROMÂNESC DE EVALUARE A MODIFICĂRILOR METABOLICE ȘI IMUNE ALE ORGANISMULUI UMAN LA TEMPERATURI SCĂZUTE Înființarea în anul 2004 a primei baze românești de cercetări științifice, Law-Racoviță, în Antarctica a însoțit derularea, în cadrul Programului Național VISAN, a proiectului coordonat de Institutul Român de Cercetări Polare, ce are ca obiectiv evaluarea modificărilor metabolice și imune induse de stresul expunerii organismului uman la frig. Cinci adulți (2 bărbați - Teodor Negoiță, Marius Prundaru și trei femei - Ileana Bocanciu, Elena Toma și Cătălina Posta, între 25, 5 - 58, 4 ani) s-au expus continuu în perioada 17-28 februarie 2005, la temperaturi de până la - 25 O C și viscole frecvente cu viteza vântului de până la 23 m/s, condiții similare cu cele ale verii pe coasta Antarcticii. Experimentul s-a desfășurat în Munții Bucegi, la altitudinea de 2257m, cu cazare în corturi. Perioadele de repaus din timpul zilei au   alternat cu 1-2 intervale...

Un traseu: [N-am găsit]

Comentarii
Fără foto Alexandru Marian, Duminică, 30 Ian 2005, 21:05

Tocmai m-am intors din Crai, prima noapte la Curmatura si a doua la Ascutit. Va rog luati avertismentele in serios, nu e joaca. Chiar daca am mers pe crapatura - turnuri (nu mai putin de 8-9 ore a durat!) tot au fost cateva zone cu pericol mare de avalansa, ca sa nu mai zic de zapada foarte mare in care practic am inotat pe anumite portiuni, de ceatza permanenta, de viscol si de cele -10-15 grade. :-?

Fără foto Alexandru Marian, Duminică, 30 Ian 2005, 22:05

Nu as vrea sa pornesc vreo controversa si stiu ca a fost o tura foarte riscanta. Dar totusi am fost echipati mai mult decat corespunzator si am avut langa mine un om cu mare experinta, lucru care m-a ajutat enorm. Nu am fost un kamikaze, dar nici nu ma consider un supra-om-fara-frica-de-nimic. Daca nu era asa de frig poate faceam pe mine la anumite faze. Nu ma simt grozav si tare, ci ii multumesc din suflet lui Dumnezeu si muntelui ca s-au milostivit sa ma lase sa ma intorc teafar. Poate ai putea sa zici " bine ca nu ai patit nimic, sper ca ai invatat multe, iar voi ceilalti bagati la cap"

Fără foto Ciprian Thomas, Duminică, 30 Ian 2005, 22:26

Mie unul mi-a ajuns zapada de peste 1.5 m din care 1 m praspat depusa, din Piatra Mare. Si nu-mi trebuia nici un meteorolog sau salvamontist sa-mi zica ca-n Crai e asa. De fapt in orice masiv unde panta este mai mare de 40 grade.

Acum nu vreau sa va judec, dar experienta unuia nu face cat o ceapa degerata cand e vb de o avalansa, mai ales in Crai unde esti condamnat din prima, fara drept de apel.

Din partea mea, decat sa se mai iste o polemica fara sfarsit cum vad ca se poarta in ultima vreme pe-aici, pot sa spun ca e bine sa te/va duci/duceti la biserica sa aprindeti o lumanare. Si-atat. Si sper sa nu citesc pe alpinet la un moment dat ca v-ati dus de suflet.

Seara buna

Fără foto Alexandru Marian, Duminică, 30 Ian 2005, 22:33

Cred ca daca incepem sa ne masuram in experienta si trasee bantuite in tara sau aiurea ne abatem de la scopul acestei stiri si a comentariului meu initial. Dintr-un anumit motiv (poate pentru ca eram echipat si ajutat de catre cineva cu experienta, sau poate manat de nevoia de a fi dat la stiri) am ajuns in acest weeend pe creasta Craiului si pot sa confirm ca vremea este rea iar avertismentele trebuiesc luate in serios. Daca merit intr-adevar sa fiu blamat, primesc. Nimeni nu se naste invatat. Rog inca odata sa nu se devieze, sa nu se ajunga la concursuri de "cine e mai 'bazat' " pentru ca nu ajuta la nimic.

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.


© Copyright 1999-2019 www.alpinet.org